Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Причини неетичної поведінки




Кожна людина має свої тільки їй притаманні риси характеру, психологічні особливості, індивідуальні здібності. Вона має своє власне уявлення про добро і зло, своє власне ставлення до навколишнього світу, загальнолюдських цінностей, традицій, звичаїв, які притаманні тому чи іншому суспільству. Людина сама вирішує, як їй ставитися до того чи іншого вчинку, явища, події, як діяти в тій чи іншій ситуації. Але таке ставлення формується під впливом ряду факторів таких, зокрема, як рівень виховання, освіти, культури, особливості характеру, родина, оточення, сфера діяльності, положення в суспільстві тощо. Практика показує, що все це суттєво впливає на формування свідомості людини.

З іншого боку, всі ці фактори можна розглядати і під протилежним кутом зору. Недостатнє або неналежне виховання в дитинстві, погані друзі, негативне оточення, низький рівень освіченості, несприятливі стосунки в родині або відсутність родини взагалі призводять до формування відповідного характеру особи. Людина, яка почувається забутою, покинутою, приниженою, неповноцінною матиме негативне ставлення до оточуючого світу. Такі люди будуть виховувати в собі більш захисні якості, ніж щирість, відвертість, відданість, відкритість. В першу чергу, вони будуть турбуватися про своє благо, про влаштування своїх справ і свого життя. Їх в меншій мірі цікавитимуть інтереси і потреби інших людей, їх радості і горе, їх турботи і переживання. Вся діяльність таких осіб буде спрямована на самозахист, виживання в суспільстві будь-якою ціною. Часто такі люди у всіх своїх негараздах звинувачують суспільство. Вони не бажають відкрито подивитися на себе, свої вчинки, свій характер, своє життя, проаналізувати його і зробити висновки. Буває, що їх спосіб життя немає нічого спільного з загальнолюдськими цінностями, етичними нормами та правилами. Вони хочуть чогось досягти, зайняти певне місце в суспільстві, довести всьому світу, що вони чогось варті, але часто роблять це неетичними методами: обманом, підкупом, погрозами, шантажем. Вони можуть досягти поставленої мети, але чи потрібно це ще комусь, крім них самих.

Звичайно, це стосується далеко не всіх знедолених людей. Досить часто саме такі люди виявляються чуйними, вірними друзями, готовими в будь-яку хвилину прийти на допомогу. Вони можуть досягти значних успіхів саме завдяки своїй чесності, щирості, порядності, відвертості і скромності. Це дійсно справжні особистості, які живуть відповідно до етичних норм, що закладені у них від природи, а не здобуті в процесі життя. На жаль, в сучасному житті такі люди зустрічаються значно рідше, ніж попередня категорія осіб.

Що стосується етичної поведінки в сфері бізнесу, то й тут є певна кількість проблем. Ринкові умови пов’язані з високим рівнем конкуренції, а в перехідний час така конкуренція є особливо жорстокою. Для того, щоб вижити в конкурентному середовищі підприємства вдаються до різних способів, і трапляється так, що такі методи не завжди відповідають етичним нормам ведення бізнесу.

Етика бізнесу пов’язана з правдивістю, чесністю та справедливістю в будь-яких бізнес-операціях. Вона пов’язана з дотриманням чинного законодавства. Але етика – більш широке розуміння, ніж закон. Моральна людина правдива, чесна і добропорядна тоді, коли навіть закон цього не потребує.

Причинами ж неетичної поведінки в бізнесі можуть бути:

1. Страх розкриття. Інколи підприємець здійснює нечесні операції в бізнесі, спрямовані на обман або просто неінформування своїх партнерів, конкурентів, а іноді й держави.

2. Сутичка інтересів. Конфлікт інтересів може виникати як в середині фірми, коли інтереси працівника чи власника не відповідають інтересам компанії, так і між конкуруючими фірмами.

3. Політична діяльність. Цілі, які ставить перед собою бізнесмен, є етичними питаннями. Отримання певних пільг, покращення діяльності компанії за допомогою тих чи інших зв’язків з політичною діяльністю або безпосередньо через свою участь у політичній діяльності.

4. Людські взаємовідносини. Як підприємець ставиться до своїх працівників: враховує їх потреби і інтереси, цілі, допомагає їм у розв’язанні особистих проблем і досягненні поставленої мети; чи просто працівники – це його робоча сила.

5. Обман організації. Наскільки підприємець чесно веде себе по відношенню до свого підприємства: чи не займається крадіжками грошей, майна, чи не використовує обладнання і майно компанії у власних цілях.

Може бути три варіанти тиску, що змушує людей діяти нечесно:

1. Відомчий тиск.

2. Тиск безпосереднього керівника.

3. Тиск партнерів.

Трапляються ситуації, коли людина здійснює неетичні вчинки під тиском певних обставин. Відомчі установи, керівництво чи партнери вимагають прийняття таких рішень, що не відповідають етичним нормам і принципам. Але це відбувається не через відсутність моральності особистості, а під тиском сторонніх осіб. Наприклад, організація змушена перераховувати певну суму коштів на благодійність, але ці гроші насправді спрямовуються на інші цілі. В обмін на це підприємство отримує лояльне ставлення з боку вищестоящої організації, або контракт від партнера, який за всіма ознаками мав би належати іншій конкуруючій фірмі. Керівник просить свого підлеглого приховати деякі дані досліджень проекту від споживачів чи інвесторів в обмін на підвищення заробітної плати або посади чи просто у разі відмови підлеглого погрожує звільнити його. Чи є етичними такі дії?

Звичайно, людина повинна залишатися людиною незалежно від обставин. Але люди часто йдуть на компроміс зі своєю совістю, пояснюючи свої дії тим, що хотіли зробити краще своїй, родині, своїм друзям або своїй організації. Люди роблять це навіть не через страх чи небезпеку для себе або своєї родини, а тому, що вважають свої дії правильними, комусь або чомусь необхідними. Вони не вбачають нічого поганого у своїх вчинках, намагаючись їх обґрунтувати, виправдати. Недаремно кажуть: „Благими намірами висланий шлях до пекла”. Можливо це через те, що насправді люди можуть виправдати абсолютно все незалежно від своїх етичних принципів, але справжні моральні цінності значно вищі за розуміння їх людьми. Саме це і є основною причиною їх неетичної поведінки.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-04-04; просмотров: 71; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты