Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Рег. № _______ 3 страница




Будь-яка система «виробничо-господарська організація» має атрибути, що її характеризують: організаційно-правову форму, організаційну форму управління; організаційну та виробничу структуру, систему управління (менеджменту) з власною організаційною структурою.

Категорія «організаційно-правова форма» відображає зовнішні аспекти організації в системному розумінні, тобто охоплює внутрішній зміст організації, процеси, що в ній відбуваються, місце у складнішій системі, зовнішні зв'язки.

В Україні організаційно-правові форми господарювання регламентує «Класифікація організаційно-правових форм господарювання», затверджена наказом Держстандарту України від 22 листопада 1994 року за № 288. У межах конкретних організаційно-правових форм реалізуються взаємозв'язки і взаємодія елементів системи, її внутрішня побудова, тобто організаційно-виробнича структура.

Ототожнення понять «організаційно-правова форма господарювання» і «організаційна форма управління» не зовсім правильне, оскільки в межах конкретної організаційно-правової форми господарювання можуть існувати різні організаційні форми управління, що залежить від форм власності на капітал організації. Наприклад, організаційно-правова форма господарювання «підприємство» може мати унітарну, колективну, корпоративну та інші організаційні форми управління, які визначають органі­заційно-правовий статус органів управління соціотехноекономічної системи (організації).

Суттєвою ознакою будь-якої організації є структура.

Структура — часткове упорядкування елементів та відносин між ни­ми за однією певною ознакою (організаційна структура).

Організаційна структура виробничо-господарської організації є комбінацією структур виробничої системи та системи управління.

Виробнича структура організації є сукупністю виробничих і забезпечуючих підрозділів, пов'язаних між собою виробничим процесом, конкретніше – сукупністю технологічно пов'язаних у процесі виробництва елементів (робоче місце – виробнича дільниця – цех – підприємство).

Наступним атрибутом соціотехноекономічної системи є система управління (менеджменту) — спосіб поєднання і взаємодії керуючої і керованої підсистем (суб'єкта і об'єкта управління). Постає вона як сукупність структурних елементів та управлінських процесів, що відбуваються в соціотехноекономічній системі, тобто як підсистема, що реалізує функції менеджменту. Вона має власні елементи, структуру й організацію. Елементами системи управління є ланки, рівні, органи, ієрархія менеджменту. Організація системи менеджменту відображає зв'язки між ними.

Ланкою управління (менеджменту) є реальне первинне організаційне утворення керуючої системи – структурний підрозділ чи окремий виконавець на певному рівні менеджменту.

Рівень менеджменту – горизонтальне просторове розташування сукупності рівнозначних ланок і органів менеджменту.

Орган менеджменту – особа (група осіб), яка координує діяльність ланок управління певного рівня. Носіями організаційної структури системи менеджменту є посадові особи цього рівня управління.

Організаційна структура системи менеджменту акумулює всі його основні особливості, безпосередньо впливає на розподіл його функцій, забезпечуючи вагомі передумови для підвищення ефективності функціонування організації, зумовлюючи суто організаційний характер зв'язків у системі, зберігаючи її цілісність, визначаючи місце кожного елемента у внутрішніх зв'язках і відносинах системи. Недоліки структури завжди спричиняють втрати реальних ресурсів системи менеджменту організації.

Зв'язки елементів організаційної структури менеджменту детерміновані (лат. – визначаю) зв'язками між його окремими функціями, які існують, змінюються і розвиваються разом із розвитком керуючої системи. На підставі пізнання діяльності керуючої системи та її елементів відбувається регламентація цих зв'язків, що й визначає права та обов'язки елементів (перетворює неформальні зв'язки на регламентовані). Відносини між елементами є відносинами між людьми у процесі менеджменту, тому вони динамічні, змінюються в просторі і часі. Ці відносини значною мірою зумовлюють характер і поведінка людей, зайнятих в управлінні, тобто формальний аспект їх відносин супроводжує неформальний.

Основою членування елементів структури та їх зв'язків є поділ управлінської праці, який здійснюється в результаті розвитку продуктивних сил, виробничих відносин, управлінської діяльності. Поділ праці в сучасних організаціях спеціалізований: окремі види робіт закріплені за фахівцями, тобто людьми, що мають необхідні фахові знання і (або) фаховий досвід, які дають змогу їм ефективно виконувати певні роботи.

Поділ праці в організації – одне з найскладніших управлінських рішень. Важливою при цьому є структуризація організації за функціональними зонами. Вибір функціональних зон визначає структуру організації, відповідно й ефективність її діяльності. Поділ праці може бути горизонтальним і вертикальним.

Горизонтальний поділ праці здійснюють за спеціалізованими лініями. Тобто у великих за розміром організа­ціях спеціалістів об'єднують у межах функціональних зон в ланки управління.

Вертикальний поділ праці відбувається за рівнями виробничо-технологічної і, відповідно, управлінської ієрархії. Він розмежовує роботи з координації діяльності організації і безпосереднє виконання завдань, необхідних для успішного її функціонування, відображається в ієрархії рівнів менеджменту — формальній підпорядкованості особі кожного рівня. Особа, яка перебуває на верхньому рівні менеджменту, може мати кількох підлеглих керівників середнього рівня, які відповідають за різні функціональні зони. Керівникам середнього рівня можуть бути підпорядковані кілька лінійних керівників.

Особи, підпорядковані одному керівнику, утворюють зону контролю. Це дуже важливий параметр організаційної структури. Оптимальним вважається безпосереднє підпорядкування одному керівнику 7—15 осіб. Широка зона контролю виникає за плоскої організаційної структури управління, яка має не більше двох рівнів. Вузька зона контролю вимагає багаторівневої структури управління. Побутує думка, що плоскі структури властиві відносно малим і середнім організаціям, багаторівневі – великим. Насправді ні зона контролю, ні кількість рівнів не залежать від розмірів організації. Вони залежать від багатьох чинників внутрішнього і зовнішнього середовищ, детальний аналіз яких є підставою для вдосконалення поділу управлінської діяльності, визначення елементної струк­тури менеджменту та взаємозв'язків його елементів (прав і обов'язків).

У процесі виробничо-господарської діяльності працівники об'єднуються з метою виконання місії, цілей та зав­дань організації. Саме це забезпечує ефективне використання ділових якостей кожної людини.

В українському законодавстві організації, які мають статус юридичної особи, називають підприємствами, товариствами, асоціаціями, об'єднаннями тощо. На практиці використовують терміни «фірма», «корпорація» та ін.

Організації класифікують за різними ознаками:

· способом та метою утворення,

· кількістю цілей,

· величиною,

· юридичним статусом,

· формами підприємництва,

· характеромадаптації до змін.

За способом і метою утворення організації поділяють на:

· формальні

· неформальні.

Формальні організації — групи працівників, діяльність яких свідомо планується, мотивується, контролю­ється та регулюється для досягнення певної мети. Такими організаціями є підприємства, відділи, підрозділи, служ­би, комітети, факультети, кафедри тощо. (Формальні організації називатимемо просто «організаціями»).

Неформальні організації це групи працівників, що виника­ють і функціонують спонтанно. Найчастіше вони входять до складу формальної організації, створюються на основі спільних інтересів. Неформальними організаціями є гру­пи любителів певних видів спорту, туризму, мистецтва, економічних підходів тощо.

За кількістю цілей виділяють:

· прості організації (мають одну ціль)

· складні організації (ставлять перед собою комплекс взаємопов'язаних цілей), яких в економі­ці переважна більшість.

За величиною виокремлюють:

· великі,

· середні

· дрібні організації.

У великих організаціях працюють тисячі працівників, у середніх – сотні, а в дрібних - десятки .

Офіційно зареєстровані організації отримують статус юридичної особи (офіційне визнання, атрибути державної реєстрації, рахунок у банку, форма підприємництва тощо). Усі інші організації є неюридичними осо­бами.

За формами підприємництва організації поділяють на:

· підприємства,

· господарські товариства,

· банки,

· страхові компанії,

· інвестиційні фонди тощо.

За характером адаптації до змін виділяють:

·механістичні організації - характеризуються: консерватизмом, негнучкою організаційною структурою управління, автократизмом у контролі та комунікаціях, фетишизацією стандартизації тощо;

·органістичні – характеризуються: динамічністю, гнучкістю організаційних структур управління, розвинутим самоконтролем, демократизацією комунікацій тощо).

3. Життєвий цикл та культура організації

 

Розвиток кожної організації має циклічний характер, тобто проходить через певні стадії життєвого циклу, що визначають особливості виробничо-господарської, інвестиційної, фінансової та інших видів діяльності тощо (табл. 7).

Існує й інша концепція життєвого циклу організацій, за якою виділяють чотири стадії їх розвитку:

· зародження (реєстрація, початкове інвестування діяльнос­ті);

· зростання (нарощення обсягів виробництва і збу­ту, формування іміджу, зростання прибутку);

· «пік» діяльності (максимальні прибутки, обсяги виробниц­тва і збуту);

· спад (згортання діяльності та переорієн­тація).

Таблиця 7.

Етапи життєвого циклу організації

Етапи життєвого циклу організації Особливості діяльності організації
1. «Народ-ження» Проникнення на ринок; забезпечення вижи­вання за збиткової діяльності; забезпечення у достатніх обсягах капітальних вкладень для започаткування діяльності організації
2. «Дитинство» Закріплення на ринку, його окремих сегментах; забезпечення беззбиткової діяльності
3. «Юність» Суттєве розширення цільових сегментів ринку; забезпечення високих темпів зростання прибутку; інвестування розвитку на засадах самофінансування
4. «Рання зрілість» Подальше розширення сегментів ринку; орієнтація на регіональну диверсифікацію; забезпечення стабільного росту прибутків на оптимальному рівні
5. «Завер-шальна зрілість» Формування іміджу підприємства; збалансоване зростання; орієнтація на галузеву диверсифікацію діяльності з метою підтримання рівня конкурентоспроможності; забезпечення підтримання рівня прибутковості на оптимальному рівні
6. «Старіння» Збереження позицій або часткове зменшення обсягів виробництва; згортання діяльності; зниження прибутковості, фінансової стійкості
7. «Відрод-ження» Суттєве оновлення форм, видів та напрямів діяльності; забезпечення умов для зростання прибутковості; залучення значних обсягів інвестицій

 

Культура організації. У процесі еволюції організація формує свою культуру, яка характеризує якісні аспекти управлінської діяльності та її відповідність економічним, організаційним, соціальним, екологічним, ер­гономічним, фізіологічним, естетичним, психологічним і технологічним вимогам.

Культура організації - сукупність цінностей, традицій, норм по­ведінки, поглядів, властивих членам організації.

Організаційну культуру формують об'єктивні та суб'єктивні елементи.

Суб'єктивні елементи культури організації: організаційні табу, звичаї, ритуали, зразки поведінки, мова спілкування, гасла тощо.

Об'єктивні елементи: місцерозташування організації, дизайн і обладнання робочих місць, престиж та імідж організації тощо.

4. Фактори впливу на організацію

На сучасному етапі всі організації розглядають як відкриті системи, тобто внутрішні елементи яких взаємодіють не лише між собою, а й із зовнішнім середовищем.

Відкрита система характеризується:

· цілісністю (зміна однієї складової зумовлює зміну інших);

· одноосібністю (кожну складову можна розглядати окремо);

· перспективністю (розвиток у напрямі вдоскона­лення);

· незалежністю (можливе відокремлення підсистем);

· спеціалізованістю (здатність виконувати певні ро­боти);

· перетворенням вхідних елементів на вихідні;

· централізацією (одна зі складових стає домінуючою);

· зростанням (тяжіння до розширення, збільшення);

· циклічністю розвитку;

· рівновагою;

· непередбачуваністю причин можливих збурень.

У процесі функціонування утворюється ефект синергїі(зростання сукупної ефективності управлінської діяльності внаслідок поєднання, інтеграції та взаємодії керуючої та керованої систем).

Синергіястворює умови, за яких загальний ефект перевищує суму показників віддачі окремих підсистем організації, які діють незалежно.

Діяльність організації залежить від різноманітних факторів.

Фактори впливу на організацію — рушійні сили, які впливають на виробничо-господарську діяльність організації та забезпечують пев­ний рівень отриманих результатів.

Фактори визначають протікання всіх організаційних процесів (постачання, виробництва, збуту, науково-технічного розвитку тощо). Їх класифікують за 2 ознаками: рівень впливу (мікрорівень, макрорівень); середовище впливу (внутрішнє, зовнішнє).

За рівнем впливу виділяють:

¨ мікроекономічні фактори (цілі, структура, завдання, технологія, працівники, ресурси, партії, постачальники, споживачі, конкуренти тощо), які діють на рівні підприємств;

¨ макроекономічні фактори (законодавчі акти, укази, постанови органів державної влади, система економічних відносин у державі, стан економіки, міжнародні події, міжнародне оточення, науково-технічний прогрес, політичні, соціально-культурні обставини, особливості міжнародних економічних відносин), вплив яких вияв­ляється на рівні галузей та держав.

За середовищем впливу виокремлюють:

¨ фактори внутрішнього середовища організації (формують організацію із середини);

¨ фактори зовнішнього середовища організації (пов'язані з розглядом організації як відкритої системи).

Залежно від особливостей та стану виробничо-господарської діяльності на підприємстві, фактори внутрішнього та зовнішнього середовища можуть виявляти як позитивний, так і негативний вплив.

Фактори внутрішнього середовища організації.

Внутрішнє середовище організації визначають внутрішні фактори - ситуаційні рушійні сили всередині організації. Основними факторами в будь-якій організації є цілі, структура, завдання, технологія, працівники та ресурси (табл. 8).

Таблиця 8.

Характеристика факторів внутрішнього середовища організації

№ пор Фактори внутрішнього середовища Зміст внутрішнього середовища організації
Цілі Конкретний кінцевий стан або очікуваний результат діяльності організації (групи). Відрізняються за тривалістю та змістом. Існує значний різновид цілей залежно від характеру організації
Структура Взаємовідносини рівнів управління і видів робіт (функціональних сфер), які виконують служби або підрозділи. Поєднує горизонтальний і вертикальний поділи праці в організації. Виділяють високу і плоску структури управління організацій
Завдання Види робіт, які необхідно виконати певним способом та в обумовлений термін, використовуючи предмети, знаряддя праці, інформацію, людей тощо
Технологія Засіб перетворення вхідних елементів (матеріалів, сировини тощо) на вихідні (продукт, виріб). Історично технологія формувалась у процесі трьох переворотів: промислової революції, стандартизації, механізації та автоматизації із застосуванням конвеєрних складальних систем
Люди Найважливіший внутрішній ситуаційний фактор організації. Їх ролі визначаються здібностями, кваліфікацією, обдарованістю, освітою, потребами, сприйняттям корпоративного духу, знаннями (фаховістю), поведінкою, ставленням до праці, позицією, розумінням цінностей, оточенням (склад групи, до якої входять), наявністю якостей лідера тощо
Ресурси Це природні, сировинні, матеріальні, фінансові та інші цінності, які можуть бути використані для створення товарів, надання послуг, одержання певних результатів. Йдеться про ресурси, які організація має у власності, але ще не використовує у своїй діяльності

 

За ознакою рівня організації виробництва технології поділяють на такі групи:

o технології дрібносерійного та індивідуального (одиничного) виробництва;

o технології масового або великосерійного виробництва;

o технології безперервного виробництва. З огляду на особливості їх внутрішньої організації та застосування на виробництві виділяють:

o багатоланкові технології (наприклад. складання автомобіля);

o посередницькі технології (банківська справа);

o інтенсивні технології (монтаж кінофільму). В Україні найчастіше технології класифікують на індивідуальні, дрібносерійні, серійні, великосерійні, масові та масово-потокові.

Основними ресурсами для забезпечення виробничо-господарської діяльності підприємства є:

¨ трудові (робоча сила);

¨ матеріальні (сировина, матеріали, комплектування тощо);

¨ фінансові (власні кошти, кредити, інвестиції та ін,);

¨ інформаційні (результати маркетингових досліджень, замовлення, запити, оферти (пропозиції щодо укладання угод), повідомлення тощо);

¨ технологічні (техніка, технологія тощо);

¨ енергетичні (паливо, мастила та ін.)

Фактори зовнішнього середовища організації. Ситуаційний підхід потребує врахування не лише факторів внутрішнього, а й зовнішнього середовища – чинників, що впливають на діяльність підприємства ззовні.

Їх поділяють на фактори прямої (безпосередньо впливають на діяльність ор­ганізації та залежать від цієї діяльності) і непрямої (впливають не безпосередньо, а через певні механізми й взаємовід­носини) дії.

Фактори непрямої дії мають властивість впливати через фактори прямої дії. Фактори зовнішнього середовища прямої та непрямої дії наведені в табл. 9.

Таблиця 9.

Фактори зовнішнього середовища

ПРЯМОЇ (БЕЗПОСЕРЕДНЬОЇ) ДІЇ НЕПРЯМОЇ (ОПОСЕРЕДКОВАНОЇ) ДІЇ
Споживачі Постачальники Конкуренти Державні органи влади Інфраструктура Законодавчі акти Профспілки, партії, громадські організації Система економічних відносин у державі Організації-сусіди Міжнародні події Міжнародне оточення Науково-технічний прогрес Політичні обставини Соціально-культурні обставини Рівень техніки та технології Особливості міжнародних економічних відносин Стан економіки

 

При оцінці факторів зовнішнього середовища слід враховувати такі характеристики:

· взаємозалежність усіх факторів зовнішнього середовища (зміна одного фактора може спричинити зміну інших)та факторів внутрішнього і зовнішнього середовищ;

· складність зовнішнього середовища (значна кількість факторів, великий спектр способів впливу);

· рухомість(мінливість) зовнішнього середовища (швидкість зміни оточення організації);

· динамічність зовнішнього середовища (змінність оточення організації);

· невизначеність зовнішнього середовища (обмеженість інформації);

Таблиця 10.

Фактори зовнішнього середовища прямої дії

Фактори зовнішнього середовища прямої дії Характеристика факторів
Вплив факторів на організацію Вплив організації на фактори
Споживачі Будь-яка організація у ринкових умовах орієнтується у своїй діяльності на забезпечення потреб споживачів, виробляючи такі товари та послуги, на які існує незабезпечений попит з їхнього боку Організація може впливати на формування попиту та смаків споживачів завдяки рекламній кампанії, надання додаткових послуг, привабливіших пропозицій тощо
Постачаль-ники Постачальники забезпечують організацію необхідними вхідними елементами (ресурсами). При цьому несвоєчасні поставки, підвищення цін на ресурси, недотримання вимог постачальниками знижує ефективність діяльності організації Організація може застосовувати диверсифіко-ваний підхід до постачальників і таким чином захистити себе від певних ризиків та висувати свої вимоги до них
Конкуренти Конкуренція заохочує організацію постійно вдосконалювати свою виробничо-реалізаційну діяльність з метою досягнення необхідного рівня конкуренто­спроможності Поліпшення економічних, технологічних, естетичних та інших характеристик продукції суттєво впливає на ринкові позиції конкурентів
Органи державної влади До них належать органи законодавчої, виконавчої та судової гілок влади. В Україні – це Верховна Рада України, Адміністрація Президента України, Кабінет Міністрів України, Національний банк України, Державна податкова адміністрація України, регіональні органи управ­ління тощо. Вони розроб­ляють, формулюють та затверджують засади функціонування організацій у державі, контролюють виконання та дотримання законодавства, інших вимог Організації можуть вносити певні пропозиції стосовно діяльності державних органів влади, оскаржувати окремі інструкції органів державної влади, вимагаючи здійснення відповідних дій тощо
Інфра-структура Охоплює фінансові інституції, транспортні сполучення, зв'язок, консалтингові служби тощо. Впливає на швидкість та якість розрахунків, перевезення, отримання необхідної інформації, що визначає ділові відносини організації Організація може бути задіяна у розбудові інфраструктури регіону, надавати конкретні пропозиції щодо удосконалення певних складових інфраструктури тощо
Законодавчі акти Будь-яка організація функціонує на засадах базових законодавчих актів: Закон України «Про підприємства», Закон України «Про підприємництво», Закон України «Про господарські товариства», Закон України «Про оподаткування прибутку підприємств» та ін. Організації можуть пропонувати певні зміни до законодавчих актів, ініціювати прийняття конкрет­них законів, крити­кувати законодавчу базу тощо
Профспілки, партії, громадські організації Профспілки на підприємствах здійснюють контроль за дотриманням трудового законодавства, дбають про поліпшення умов праці, підвищення її оплати, покращення охорони здоров'я та відпочинку, розвиток спорту, художньої самодіяльності. Вони укладають із керівництвом підприємства колективні договори, де обумов­люються всі питання, пов'язані з умовами, оплатою та організацією праці тощо. Партії беруть безпосередню участь в законотворчому процесі, результати якого теж безпосередньо впливають на організацію. Керівництво організації може відхиляти умови профспілок, не погоджуватися з окремими їхніми вимогами, вести переговори з ними тощо. Організації можуть лобіювати свої інтереси в законодавчих і виконавчих органах влади через представників партійних організацій
Система економічних відносин у державі Формує умови, правила і принципи функціонування організації. В ринкових умовах підприємство працює за законами попиту, пропозиції, конкуренції тощо. Якщо умови функціонування підприємства в окремій економічній системі стають нестерпними, то організації можуть протестувати, вимагати, створення інших умов їх діяльності
Організації- сусіди Впливають на організацію, працюючи з нею на окремих площах, використовуючи спільні комунікації, склади, приміщення тощо. Організація може відокремити комунікації, викупити приміщення, що орендуються організаціями – сусідами, тощо

Таблиця 11.

Фактори зовнішнього середовища організації непрямої дії

 

Фактори Характеристика факторів зовнішнього середовища організації непрямої дії Приклади впливу факторів зовнішнього середовища організації непрямої дії
Міжнародні події Будь – які політичні, економічні, соціальні, військові події, що відбуваються у світі й торкаються більше двох країн світового господарства Внаслідок терактів у США були заборонені протягом певного часу всі авіарейси, що з’єднують цю країну з іншими країнами світу. Організації інших держав, які мали постачальників у США, не змогли своєчасно отримати необхідні ресурси для виробничо–господарської діяльності
Міжнародне оточення Характеризує економічний, політичний, соціальний стан країн, з контрагентами яких співпрацює підприємство. Якщо одна з сусідніх держав( де розміщуються контрагенти організації) застосувала економічні санкції до нашої країни, то вона у відповідь може також запровадити певні економічні обмеження (заборона імпорту, експорту певних видів товарів, запровадження адміністративних бар'єрів тощо). Звичайно, тоді органі­зація ризикує втратити можливість співпрацю­вати з контрагентами сусідньої держави
Науково-технічний прогрес (НТП) Охоплює процес розвитку науки й техніки, що зумовлює глибокі перетворення в усіх верствах суспільства. Особливістю НТП є високі темпи розвитку науки, скорочення часу впровадження фундаментальних наукових винаходів, створення прогресивних технічних засобів, технологій тощо   Підприємство впроваджує нову сучасну технологічну лінію виробництва радіаторів. Це дає змогу поліпшити якість продукції та зменшити її вартість. У таких умовах продукція стає більш конкурентоспроможною. А підприємство стає серйозним конкурентом для інших організацій, що працюють на ринку систем опалення
Політичні обставини До них належать обставини, що склались у процесі формування державного устрою, здійснення реформ, розвитку суспільства, політичної боротьби тощо Напередодні виборів політики з метою досягнення позитивного іміджу в народі та для популяризації своєї громадянської позиції приймають сприятливі для функціонування підприємств законодавчі акти (зменшення податків, зростання пільг тощо)
Соціально-культурні обставини Відображають загальний рівень культури в країні, стан соціального забезпечення громадян, доходи на душу населення, соціальну стабільність, розвиток мистецтв, літератури, науки тощо   Високий рівень культури і доходів населення сприяє формуванню висококва­ліфікованої робочої сили, що у свою чергу зумовлює виготовлення якісної конкурентоспроможної продукції
Рівень техніки і технології Демонструє відповідність стану техніки та технології сучасним вимогам: ресурсоекономності, простоті в застосуванні, викорис­танні новітніх інформа­ційних та комп'ютерних систем, високому рівню автоматизації, безпечності, продук­тивності тощо Якщо на підприємстві застаріле обладнання, яке є небезпечним для працівників, високотравматичним, то профспілки вимагатимуть від його керівників закупівлі сучасного устаткування для створення нешкідливих та безпечних умов праці.
Особливості певних МЕВ Включають особливості міжнародної торгівлі, міграції робочої сили, вивозу капіталу, міжнародних вал – фін. відносин Певні тарифні та нетарифні обмеження, що застосовуються іноземними країнами щодо країн базування організації, можуть зробити економічно невигідною співпрацю з контрагентами, які функціонують у них.
Стан економіки Характеризує загальний рівень розвитку економіки За високого рівня розвитку ринкової економіки ( Японія, США) у будь – якій галузі економіки існує сильна конкуренція

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-04-04; просмотров: 113; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.009 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты