Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Операції над множинами




У багатьох розділах математики і, зокрема, в теорії ймовірностей розглядаються лише множини, що є підмножинами однієї і тієї ж множини, яку називають універсальною множиною (універсумом). Для універсуму будемо використовувати позначення U. Над множинами, які є елементами деякого універсуму U, можна здійснювати певні операції. Розглянемо основні операції алгебри множин.

Нехай А і В - дві множини.

Означення 1.1. Об’єднанням АÈВ множин А і В називається множина всіх елементів, які належать принаймні одній з множин А або В («або» невиключне): АÈВ={x| xÎA або хÎВ}.

Означення 1.2. Перетином АÇВ множин А і В називається множина всіх елементів, які належать як А, так і В: АÇВ={x| xÎA і хÎВ}.

Означення 1.3. Різницею А\В множин А і В називається множина всіх елементів, які належать А і не належать В: А\В={x| xÎA і хÏВ}. Множину А\В називають також доповненням В до А.

Означення 1.4. Нехай АÍU, де U - універсум. Доповненням А до універсуму називається множина U\А={x| xÎU і хÏА}= . Верхнє підкреслення означає заперечення.

Означення 1.5. Симетричною різницею А-В множин А і В називається множина всіх елементів, які належать А або В і не належать множині АÇВ: А-В={x| (xÎA або xÎВ), але хÏАÇВ}.

Схематичне зображення універсальної множини та її підмножин можна робити за допомогою діаграм Венна (Ейлера-Венна). Часто універсальну множину зображають прямокутником, а підмножини – кругами (еліпсами). Застосування діаграм Венна для деяких операції над множинами ілюструє рис.1.1, де заштрихованими ділянками прямокутника U відображені результати виконання операцій.


За допомогою діаграм Венна можна переконатись, що операції над множинами володіють наступними властивостями:

1) АÈВ=ВÈА;

2) АÇВ=ВÇА;

3) АÈ(ВÈС)=(АÈВС=АÈВÈС;

4) АÇ(ВÇС)=(АÇВС=АÇВÇС;

5) АÇ(ВÈС)=(АÇВ)È(АÇС);

6) АÈ(ВÇС)=(АÈВ)Ç(АÈС);

7) = Ç ;

8) = È ;

9)АÈ(АÇВ)=А;

10)АÇ(АÈВ)=А;

11) АÈÆ=А;

12) АÇÆ=Æ;

13) АÇU=А;

14) АÈU=U;

15) АÈ =U;

16) АÇ =Æ;

17) АÈА=А;

18) АÇА=А;

19) =А;

20) A\B=АÇ ;

21) А-В=(АÈВ)\(АÇВ);

22) (А-В)-С=А-(В-С);

23) А-В=В-А;

24) АÇ(ВС)=(АÇВ)-(АÇС);

25) А-U= ;

26) А-Æ=А.

Деякі з перелічених властивостей операцій над множинами носять назви законів алгебри множин, а саме: 1), 2) і 23)– закони комутативності; 3) і 4) – закони асоціативності; 5) і 6) – закони дистрібутивності; 7) і 8) – закони де Моргана; 9) і 10) – закони поглинання; 17) і 18) – закони ідемпотентності; 19) – закон подвійного доповнення.

Узагальнення операцій над множинами: об’єднання n множин А1ÈА2È … ÈАn= ; перетин множин А1ÇА2Ç … ÇАn= ; закони де Моргана = , = .

Базуючись на поняттях розглянутих вище операцій над множинами, розглянемо поняття розбиття множини.

Означення 1.6. Система множин {X1, X2, …, Xn} називається розбиттям множини М, якщо вона задовольняє наступні умови: будь-яка множина Хi, i = є підмножиною М, тобто Xi Ì M; будь-які дві множини Хі та Хj, i ¹ j, не перетинаються, тобто Хi Ç Xj =Æ; об’єднання всіх множин, що входять у розбиття, дає множину М = Хі ; для будь-якого і, i = , множина Хі є непорожньою, тобто Хі ¹ Æ.

Отже, розбиття множини — це така система непорожніх та різ­них підмножин множини М, коли кожен елемент множини М одночасно є елементом одного і тільки одного елемента системи. Наприклад, {{1,2},{3},{4,5}} є розбиттям множини {1,2,3,4,5}.

В алгебрі множин існує принцип двоїстості. Сутність його полягає в тому, що для будь-якого істинного твердження з використанням порожньої та універсальної множин і операцій È та Ç можна скласти двоїсте до нього твердження шляхом заміни ∅ на U, U на ∅, È на Ç, Ç на È, яке також буде істинним. Наприклад, твердження алгебри множин АÇ(ВÈС)=(АÇВ)È(АÇС) і АÈ(ВÇС)=(АÈВ)Ç(АÈС) є двоїстими. Використання принципу двоїстості дозволяє спрощувати складні вирази. Уважний читач може знайти серед наведених вище тверджень 1) – 26) алгебри множин інши пари тверджень, пов’язаних відношенням двоїстості.

При створенні складних алгебраїчних виразів і навпаки, спрощенні складних виразів слід керуватись приоритетом операцій відносно одна до одної. В алгебрі існує множин наступний приоритет операцій: , АÇВ, АÈВ, А\B. Поясненням приоритету операцій є наступний приклад, в якому парами дужок визначено послідовність виконання операцій для спрощення складного виразу: Q=(E\DÈ ÇВÈС)\F=(E\(DÈ((( ВС)))\F.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-04-04; просмотров: 170; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты