Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Трансмісія тягача АТ-Л, транспортера-снігоболотохода ГТ-Т, транспортера-тягача МТ-ЛБ




На гусеничних машинах легкій ваговій категорії отримав застосування інший тип механізму повороту - МПП з подвійним підведенням потужності до бортових передач.

Його використовують на тягачах АТ-Л, транспортерах-снігоболотохода ГТ-Т, легких гусеничних транспортерах-тягачах МТ-ЛБ та ін. На рис. 4.3 показана схема трансмісії і приводів тягача АТ-Л з таким механізмом передач і повороту.

МПП складається з конічної пари шестерень, коробки передач, планетарно-фрикційних механізмів повороту і реверсивного механізму лебідки, виконаних конструктивно в одному агрегаті.

Безпосередньо від двигуна потужність відбирається тільки для приводу компресора 3 і вентилятора системи охолодження 18. Вся інша потужність передається через МПП.

Управління коробкою передач і планетарно-фрикційними механізмами повороту здійснюється окремо, самостійними приводами. Зміна тягового зусилля на ведучих колесах і швидкості руху досягається переключенням передач або включенням уповільнених передач. Поворот машини відбувається в результаті повного загальмування однією з гусениць зупиночним гальмом 6 або зменшення її швидкості руху включенням з відстаючої сторони сповільненої передачі.

  1 – двигун; 2 – головний фрикціон; 3 – компресор; 4 – передавальний вал; 5 – блокувальні фрикціони; 6 – зупинне гальмо; 7 – планетарний ряд; 8 – головний вал; 9 – бортова передача; 10 – провідне колесо; 11 – гальмо механізму повороту; 12 – реверсивний механізм; 13, 15 – карданний вал; 14 – проміжний редуктор; 16 – запобіжна муфта; 17 – привід лебідки; 18 – вентилятор системи охолоджування Рисунок 4.3 – Кінематична схема трансмісії тягача АТ-Л

 

Потужність від двигуна при прямолінійному русі передається через головний фрикціон 2 і конічні шестерні до планетарних редукторів механізмів повороту двома потоками.

Один потік потужності йде від передавального валу 4, пов'язаного з відомою конічною шестернею, через пару шестерень включеної передачі і головний вал 8 до епіциклічних шестерень підсумкових планетарних рядів 7.

Інший потік потужності йде від передаточного вала 4 (що розгалужується) через включені блокувальні фрикціони 5 до сонячних шестерень підсумкових планетарних рядів 7.

Обидва потоки потужності підсумовуються на водилах і далі через планетарні, бортові передачі 9 передаються до ведучих коліс 10.

При нейтральному положенні рухомих муфт механізмів переключення передач, виключених гальмах 11 механізму повороту і включених фрикціонах 5 тягач не буде рухатися. Обертання від двигуна в цьому випадку передається тільки по одному потоку - від передавального валу 4 через включені фрикціони 5 на сонячні шестерні обох підсумкових планетарних рядів 7. Сонячні шестерні обертають сателіти на осях водил, які залишаються нерухомими внаслідок того, що їх обертанню перешкоджають моменти опору на провідних колесах.

Сателіти захоплюють епіциклічні шестерні підсумкових рядів і змушують обертатися пов'язаний з ними головний вал 8 в напрямку, протилежному напрямку обертання при русі машини переднім ходом. У цьому випадку через нього не передається ні крутний момент від двигуна, ні реактивний момент від гальм механізму повороту. Він обертається вхолосту.

Якщо при нейтральному положенні рухомих муфт в коробці передач включити один з блокувальних фрикціонів 5 і включити гальмо 11 веденого барабана цього ж фрикціона, то тягач буде повертатися на місці.

Потужність від двигуна при такому положенні передається на сонячну шестерню того підсумовуючого планетарного редуктора, який не пов'язаний з вимкненим фрикціоном і його загальмованим веденим барабаном. Сонячна шестерня іншого планетарного редуктора загальмована, тому що пов'язана з загальмованим веденим барабаном фрикціона. Тягач буде повертатися в ту сторону, де вимкнений фрикціон і загальмований ведений барабан фрикціона. Радіус повороту тягача в цьому випадку залежить від співвідношення моментів опору на провідних колесах.

При прямолінійному русі, коли блокувальні фрикціони 5 включені, а гальма механізмів повороту 11 і зупинові 6 відпущені, в залежності від положення рухливих муфт може бути включена одна з п'яти передач для руху вперед (передачі нормального ряду) або передача заднього ходу. При включенні першої передачі потужність до ведучих коліс передається тільки одним потоком, через включені фрикціони 5. Сонячні шестерні при цьому не обертаються, так як рухома зубчаста муфта включення першої передачі блокує головний вал 5 з картером МПП. Таким чином, на першій передачі МПП працює як однопотоковий механізм, що передає потужність від двигуна до підсумкових планетарних рядів тільки через передавальний вал 4.

На другій передачі і наступних потужність від двигуна до планетарних рядів передається двома потоками:

- через включену пару шестерень відповідної передачі і головний вал 8 до епіциклічних шестерень;

- через фрикціони 5 до сонячних шестерень.

У підсумкових планетарних рядах 7 потоки потужності складаються. В результаті водила починають обертатися з певною швидкістю, передають крутний момент до бортових передач і далі до ведучих коліс.

При включенні передачі заднього ходу потужність від передавального валу 4 передається також двома потоками. Різниця полягає тільки в тому, що перший потік потужності (до епіциклічних шестерень) передається через три шестерні замість двох при включенні передач переднього ходу. Внаслідок цього головний вал 8 і епіциклічні шестерні обертаються в зворотному напрямку. Сонячні шестерні обертаються в тому ж напрямку, що і при русі вперед, але, так як частота обертання епіциклічних шестерень перевищує частоту обертання сонячних (в результаті відповідного підбору передавального числа), то водила обертаються в зворотному напрямку і забезпечують тягачу задній хід.

При прямолінійному русі, коли блокувальні фрикціони 5 вимкнені, а гальма механізмів повороту 11 включені, тобто, сонячні шестерні зупинені, можуть бути включені передачі уповільненої ряду. Передача потужності другим потоком (через передавальний вал 4) при цьому припиняється. Потужність передається одним потоком через шестерні включеної передачі на епіциклічні шестерні підсумкових планетарних рядів. У цьому випадку водила знаходяться під дією тільки епіциклічних шестерень і частота обертання їх знижується.

Внаслідок того, що частота обертання сонячних шестерень при включених фрикціонах завжди однакова, незалежно від порядку включеної передачі, при їх зупинці однаково знижується частота обертання водил на кожній передачі (виключаючи першу передачу). Відповідно також знижується швидкість руху. Так як на першій передачі головний вал зупиняється (блокується з картером), то при вимкнених фрикціонах механізмів повороту передача потужності на бортові передачі припиняється і тягач зупиняється. Таким чином, виходить тільки чотири уповільнені передачі (друга - п'ята).

У схемі трансмісії тягача АТ-Л передбачено відбір потужності на лебідку. Привід лебідки 17 (рис. 4.2) здійснюється від великого вінця сонячної шестірні лівого підсумованого планетарного ряду 7 через реверсивний механізм включення 12, карданні вали 13 і 15, проміжний редуктор 14 і запобіжну муфту 16. Запобіжна муфта обмежує граничне тягове зусилля на тросі: при повністю намотаному барабані - 45 кН, при змотаному барабані - 65 кН.

Для забезпечення реалізації такого великого тягового зусилля, при відносно невеликій масі тягача (без навантаження 6,3 т), його гусеничний рушій при виконанні евакуаційних робіт блокується тросом шляхом з'єднання траків опорної гілки обводу з тягово-зчіпним пристроєм.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-04-04; просмотров: 102; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты