Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Сканери




Сканер - пристрій одержання зображень високого дозволу (до 11000 spi). Принцип роботи складається в послідовному висвітленні скануємого матеріалу ксеноновою або флюоресцентною лампою й реєстрації відбитого кольору ПЗС3)(англ. CCD) матрицею (за винятком барабанних сканерів, де використовується фотопомножувач). Якщо матеріал є напівпрозорим (наприклад, фотоплівка), то він, навпаки, підсвітлюється зі зворотної до сенсора сторони.

По типі сканування такі пристрої класифікуються в такий спосіб.

- Барабанні сканери ставляться до класу high-end. Скануємий об'єкт (найчастіше фотоплівка) спочатку вимочується в спеціальному розчині, а потім міститься на барабан, що обертається перед переміщається в одному напрямку фотоелектронним помножувачем. Ці пристрої набагато більше чутливі, чим Пзс-Матриці, тому й розв'язна здатність у них значно вище - від 4000 до 11000 spi. Глибина кольору - 48 біт/піксель. Такі сканери мають порівняно великі габарити.

- Планшетні сканери - переважний на даний момент тип сканерів. Під склом одного зі стандартних розмірів (найчастіше A4; рідше A3) перебуває скануюча головка, що послідовно проходить всю площа під склом у процесі сканування. Для сканування фотоплівки в кришку може бути убудована лампа підсвічування (що й показано на мал. 2.1). Типові дозволи - 600-3200 spi. Глибина кольору - до 48 біт/піксель.

- Протяжні сканери призначені для сканування аркушів паперу заданої ширини. Скануюча головка переміщається тільки в одному напрямку, а протяжний механізм забезпечує послідовний зсув паперу відносно скануючої головки уздовж іншого виміру. Такі пристрої компактніші планшетних сканерів і дозволяють сканувати більше протяжні в одному вимірі матеріали.

- Ручні сканери. Скануюча головка переміщається над скануємою поверхнею за допомогою руки людини. Відповідно, для даного типу сканерів потрібно більше складне програмне забезпечення, що забезпечувало б правильне сполучення окремих фрагментів (тому що траєкторія переміщення руки не ідеальна). До цього типу ставляться самі компактні сканери у формі авторучки. У зв'язку з порівняльною трудомісткістю й складністю обробки результатів останнім часом інтерес до них незначний.

- Слайд-Сканери схожі на планшетні, але призначені спеціально для сканування фотоплівки. Важливою відмінністю від перших є відсутність скла між сенсором і плівкою. Це важливо, тому що стекло є додатковим проміжним середовищем, що переломлює світлові промені й, відповідно, що вносить певні перекручування, помітні при скануванні з високим дозволом.

 

Рис. 2.1. Планшетний сканер.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-04-05; просмотров: 65; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.011 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты