Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Дисплеї на ЕЛТ




Найпоширеніший5)тип дисплеїв середнього розміру. Заснований на використанні ЕЛТ - Електронно-Променевої Трубки (англ. CRT). ЕЛТ улаштована в такий спосіб.

Електрони спочатку прискорюються електромагнітним полем, а потім відхиляються в потрібному напрямку перпендикулярним полем (ця частина ЕЛТ називається гарматою). При влученні на поверхню екрана вони викликають світіння встановлених там часток люмінофора, що і сприймається спостерігачем. Чим більше прискорення (а отже, більшу енергію) одержав електрон, тим яскравіше світиться люмінофор. У кольорових дисплеїв є 3 пушки для кожного з базисних RGB-Квітів, а по поверхні екрана рівномірно розподілені частки люмінофора, що відповідають базисним квітам. Щоб електрони, випущені з відповідної гармати, потрапили тільки на люмінофор свого кольору перед екраном ставиться щілинна маска або апертурні ґрати. Час післясвітіння люмінофора незначно, і зображення постійно обновляється; для виводу одного кадру гармата випускає електрони послідовно ліворуч праворуч у кожному рядку й по рядках знизу нагору. Кількість відновлень усього зображення в секунду зветься частота відновлення або частота розгорнення (англ. refresh rate). Вона повинна бути досить високої (> 75 Гц), щоб не виникало стомлюючого ока мерехтіння.

Рис. 2.4. Дисплей на ЕЛТ.

 

Проблемою моніторів на ЕЛТ є те, що яскравість світіння люмінофора залежить від енергії електрона, що потрапив на нього (у свою чергу обумовленої напругою в пушку Vs) не лінійно, а за законом . Для більшості ЕЛТ . Для того щоб компенсувати цей ефект, застосовують т.зв. гамма-корекцію, тобто подачу на гармату скоректованої напруги Vc = Vs(1/γ).

Гамма-корекція може також здійснюватися програмно, що відповідає зміною кольору пікселів. Для кольорових ЕЛТ дисплеїв, загалом кажучи, γ своя для кожного з базисних RGB-Квітів, але в простих системах це не враховують.

Основними недоліками дисплеїв на ЕЛТ є порівняно більші розмір і вага, а також геометричні перекручування на периферії екрана. Втім, останній недолік у сучасних пристроях усунутий. Основні достоїнства - гарна передача кольору й здатність прийнятно працювати в широкому діапазоні дозволів екрана, на відміну від Рк-Дисплеїв.

Дозвіл залежить від щільності часток люмінофора на поверхні дисплея. Типові значення - 85-130 ppi. Практично всі Елт-Дисплеї мають аспектове відношення 4:3.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-04-05; просмотров: 62; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты