Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Складання підсумкової специфікації




Після розробки макета рекомендується скласти підсумкову специфікацію.

Для цієї мети зручно створити файл, що згодом можна обновляти й змінювати. Це допоможе заощадити чимало часу при складанні більших і детальних специфікацій на рукопис із багаторівневими заголовками й при необхідності опису багатьох умов.

На цьому етапі треба ще раз проаналізувати попередній задум, з огляду на технічні вимоги друкарні, розмітку й верстку сторінок. Якщо необхідно застосувати особливі типографські прийоми, варто описати їх в особливих інструкціях з набору.

Нижче наведені деякі приклади типографських вимог.

Параметри межсимвольных і междусловных проміжків. Бажано вказати області, де припустима зміна межбуквенных пробілів; які повинні бути мінімальні, нормальні й максимальні межбуквенные пробіли; які повинні бути абзацні відступи.

Зміна межбуквенных пробілів для основного тексту не схвалюється більшістю друкарів. Як правило, у цьому немає необхідності й проблему можна вирішити іншим способом.

Межбуквенные пробіли їсти зміст збільшувати при використанні капітелі. Текст, набраний капітеллю, завжди виграє від збільшення межбуквенных пробілів, і чим вони більше, тим краще.

 

Рис. 2.8. Кернинговые пари вгорі: з нормальними пробілами; унизу: із дробовими пробілами.

Межбуквенные пробіли для капітелі звичайно змінюються в інтервалі від вузького до широкого. На практиці вузький пробіл відповідає 5% одиниці "m", середній пробіл відповідає 10%, а широкий - 15%. (Ці ступені збільшення проміжку іноді називають " 1-одиниця", " 2-одиниці" і " 3-одиниці", що відповідає термінам старої системи гарячого набору.) Для поліпшення візуального сприйняття іноді потрібно деяка додаткова компенсація, тобто "глобальна" припасування межсимвольных проміжків: букви в парах, подібних УЛ, виявляються занадто далеко віддалений друг від друга, у той час як букви в сполученнях НР розташовані занадто близько. У цьому випадку потрібно більше тонка, дробова розбивка пробілів. Цей процес також звуться кернинг; деякі системи верстки автоматично розпізнають підлягаючі кернингу пари й здійснюють їх автокернинг.

Попередження: при завданні межбуквенных пробілів для капітелі варто пропорційно збільшувати й межсловные пробіли.

Підстроювання межбуквенных пробілів звичайно полягають у частковому збільшенні або зменшенні ширини пробілу, так званої процентної компенсації символів або трекинга. Ця величина визначає, на скільки відсотків зменшується або збільшується припустима ширина для кожного символу; потім кожний символ розміщається по центрі виділеного для нього простору, у результаті чого рядок виходить більше щільної або більше розрідженої. Зразки набору дають гарне подання про те, чого вам належить очікувати; при величині відсотка компенсації для заданого рядка понад +2% розрядка стає помітною.

Межсловные пробіли краще виражати у відсотках від установленої для цього шрифту ширини "m". Для фіксованих пробілів при відсутності выключки по форматі для "близького" розміщення слів приймається значення 25% від величини "m". Для пробілів змінної величини при выключке по форматі прийнятними є значення від 20% до 100% від величини "m".

 

Рис. 2.9. Перший рядок має нормальний інтервал між символами, а наступні – компенсацію проміжку на +1, +2 і +3%

При близькому розташуванні символів додатковий простір під розділові знаки не виділяється, а використовується нормальний пробіл як між звичайними словами, фіксований або змінний.

Для абзацного відступу звичайно використовується значення ширини "m" (100% від ширини букви "m" даного шрифту). В одиницях виміру для традиційного набору це складе 10 пт, або 3,5 мм.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-04-05; просмотров: 69; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты