Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Гарний матеріал




Для гарного матеріалу символи підрахувати легко, оскільки текст досить однорідний і можна використовувати середні значення.

Завдання полягає в підрахунку кількості символів на кожному аркуші рукопису основного текстового матеріалу, а потім у додаванні підрахованого для кожного аркуша значення для одержання підсумкового результату.

Найпростіший спосіб підрахувати символи - це накреслити олівцем лінію внизу кожного аркуша рукопису, рівний середній довжині рядка. Далі варто підрахувати число символів і пробілів для цієї "усередненої" лінії й помножити це значення на кількість рядків на аркуші. До отриманого значення варто додати кілька символів, що вийшли за межі лінії, і відняти символи, що не дійшли до країв лінії.

Але неповного останнього рядка, що залишаються в кінці, абзацу пробіли також повинні бути додані до отриманого значення (це корисні пробіли, які існують у вихідному матеріалі і які повинні бути в тих же кількостях установлені на текстовій сторінці).

Лінійка на друкарській машинці істотно прискорює підрахунок символів і пробілів уздовж середньої лінії. Для стандартних одноширинных друкарських машинок або принтерів можна прийняти значення 10 символів на дюйм (3,94 на див).

Просуммировав результати для кожного аркуша, ви одержите загальну кількість символів і пробілів у рукописі.

Поганий матеріал

Для поганого матеріалу описаний вище метод неможливий. Слова в кожному рядку на кожній сторінці рукопису повинні бути підраховані індивідуально, після чого необхідно визначити підсумкове значення.

Середня довжина російського слова становить 6 символів + 1 пробіл після них, отже, 7 символів. Помноживши загальну кількість слів на 7, можна одержати загальне число символів і пробілів.

До цього значення варто додати 5%, що враховують пробіли в останніх неповних рядках абзацу.

Остаточне значення буде відповідати загальній кількості символів і пробілів у рукописі.

Етап 2

Тепер звернемося до особливостей типографського набору для основного тексту - обраному типу й розміру шрифту, ширині рядків і кількості рядків на сторінці, не вважаючи рядка колонтитула.

Для цього необхідно скористатися набором розрахункових таблиць: вони задають дані для кількості символів і пробілів залежно від типу й розміру шрифту (зверніть увагу на примітки до таблиць і правилЪа користування, що приводяться в них,!).

Табличне значення варто помножити на число рядків на сторінці й одержати загальну кількість символів і пробілів на сторінці, що має відповідний дизайн.

Отримане значення потрібно розділити на загальну кількість символів і пробілів, обчислена на першому етапі, що дасть загальне число сторінок основного тексту.

Етап 3

Тепер визначимо обсяг вступної й заключної частин. Це часто вдається зробити без формального підрахунку кількості сторінок, але якщо вступна або заключна частини досить об'ємні - наприклад, як заключна частина наведена великий глоссарий - варто виконати для них розрахунок описаним вище способом.

Отримане число сторінок додається до числа сторінок основного тексту, після чого виходить загальна кількість сторінок у книзі.

Невелике зауваження щодо розрахункових таблиць виготовлювачів і їхнього застосування. Вони засновані на використанні типографського стандарту на встановлювану ширину для даного шрифту. Більшість сучасних фотоскладальних машин підтримують режим підстроювання цього стандарту або шляхом глобальної "компенсації символів" (збільшення або зменшення встановленої ширини символів шрифту для досягнення більше щільного або більше розрідженого набору), або шляхом кернинга для окремих пар букв із метою поліпшення їхнього візуального сприйняття за рахунок їхнього зближення. Використання цієї функції може вплинути на отримане значення числа сторінок (хоча в більшості випадків ця різниця не буде занадто великою).

Для таблиць Linotype є три набори даних, призначених для алфавіту малих літер з розміром 10 пт для шрифтів Linotype; для перетворення значень для алфавіту малих літер у значення для символів іншого розміру; і для підрахунку кількості символів для цих алфавітів при різних значеннях ширини рядків у піках.

Для таблиць Monotype кожної серії шрифтів установлений коефіцієнт. Щоб обчислити кількість символів і пробілів у рядку для заданого типу й розміру шрифту при заданій ширині рядка в піках використовується формула

Для набору таблиць Compugraphic наведена середня кількість символів на одну піку для різних типів шрифтів.

Після розрахунку загальної кількості сторінок у книзі залишається можливість переглянути характеристики обраного дизайну, якщо отримане значення більше або менше запланованого.

Якщо все нормально, рукопис готовий до відправлення в набір.

 



Поделиться:

Дата добавления: 2015-04-05; просмотров: 71; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты