Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


ВИМОГИ ДО НАПИСАННЯ ДИПЛОМНОЇ РОБОТИ




 

Вибір теми дипломної роботи.Тема дипломної роботи має відображати основну ідею, завдання, положення, які необхідно дослідити. Критерієм вибору теми дослідження повинна виступати її актуальність стосовно сучасних тенденцій розвитку менеджменту у відповідній сфері діяльності. У назві теми зазначається об’єкт (підприємство або організація) за матеріалами якого виконується робота.

Обсяг випускної роботи освітньо-кваліфікаційного рівня „бакалавр” повинен складати 3,5-4 авторських аркушів (80-90 друкованих сторінок) не враховуючи списку літератури.

Кваліфікаційна робота складається з:

- титульної сторінки;

- завдання на дипломну роботу;

- анотації;

- змісту;

- вступу;

- основної частини, яка складається з трьох розділів;

- висновків;

- списку використаних джерел;

- додатків.

Титульна сторінка є першою сторінкою дипломної роботи і оформляється відповідно до вимог стандарту та вимог вищого навчального закладу. Зразок її оформлення подано у Додатку В. На титульній сторінці дипломної роботи мають бути підписи її автора, керівника і рецензента.

Завдання на дипломну роботу містить мету, об’єкт і предмет дослідження, розгорнутий зміст (план) роботи, календарний графік виконання роботи. Завдання видається і підписується керівником дипломної роботи і студентом та затверджується завідувачем кафедри менеджменту зовнішньоекономічної діяльності. Форму для його оформлення подано у Додатку Г.

Анотація у стислій формі повинна відображати мету, завдання, об’єкт і предмет дослідження та отримані результати. Перелік ключових слів повинен характеризувати зміст пояснювальної записки і складатися з 5-6 слів у називному відмінку.

Обсяг анотації не повинен перевищувати 0,5 сторінки (1200 знаків). Анотація подається українською, російською, англійською (німецькою, французькою) мовами.

Зміст дипломної роботи бакалавра визначається її темою і відображається у плані. План дипломної роботи має бути складним і містити: вступ, три розділи, кожний з яких складається не менш ніж з двох підрозділів; висновки, список літератури та додатки.

У вступі слід розкрити актуальність теми і визначити проблему, яка потребує вирішення, предмет і об’єкт дослідження, мету та завдання роботи, її практичну значущість, а також дати стислу характеристику питань, у відповідності зі змістом, які будуть розглядатися у роботі та використаних методах дослідження. Обсяг вступу 2-3 сторінки.

Актуальність теми подається у вигляді критичного аналізу та напрямів розв’язання проблеми, обґрунтування необхідності проведення досліджень у даному напрямку для підприємств та організацій.

Мета та завдання дипломної роботи повинні бути чітко сформульовані та пов’язані із тематикою дослідження.

Об’єкт дослідження дипломної роботи – це процес або явище, що створюють проблемну ситуацію і обрані для вивчення.

Предметом дослідження дипломної роботи є деякий процес або явище, що спричинили проблемну ситуацію на об’єкті дослідження. Предмет дослідження міститься в межах об’єкта.

Методи досліджень– способи набуття достовірних наукових знань, умінь та практичних навичок у різних сферах діяльності.

Практична значущістьмає містити результати самостійно проведених досліджень, що можуть бути впроваджені в діяльність підприємств та організацій.

Основна частина дипломної роботи складається з трьох розділів.

Розділ 1. Теоретична частина.В цьому розділі студент повинен розкрити основні поняття, які використовуються в роботі (ключові слова), дати їх визначення, зміст і суть, розглянути етапи розвитку даної проблеми в динаміці (історичний ракурс), узагальнити світовий і вітчизняний досвід з даного питання з посиланням на сучасні літературні джерела. Слід теоретично обґрунтувати роль і місце досліджуваних явищ та процесів у зовнішньоекономічній діяльності організації за обраною темою. Здійснити аналізування нормативно-правової бази за проблемою.

У даному розділі слід показати також знання існуючих підходів і методів, в тому числі економіко-математичних, які можуть бути використані при досліджені обраної проблеми, дати характеристику їх позитивних і негативних сторін, обґрунтувати вибір інструментів дослідження і доцільність їх застосування при висвітленні даної теми. Обсяг теоретичної частини 25 сторінок.

У другому дослідницько-аналітичному розділі студент, використовуючи зібрану інформацію дає стислу характеристику підприємства, опис, характеристику його сучасного стану; системи менеджменту підприємства. Проводить кваліфікований аналіз основних техніко-економічних показників діяльності підприємства. Крім того, необхідно представити всебічний аналіз зовнішньоекономічної діяльності підприємства у динаміці, товарну та географічну структуру ЗЕД, діагностування діяльності організації та ґрунтовний аналіз стану обраного напряму дослідження, аналіз стану навколишнього (природного) середовища та вплив на нього виробничої діяльності підприємства.

Дослідження і аналіз повинні бути виконані студентом самостійно з обов’язковим використанням комп’ютерних технологій як інструментів дослідження. Інформаційною базою роботи можуть бути матеріали, що публікуються у періодичних виданнях, статистичних збірниках, літературних джерелах, фінансових і бухгалтерських звітах галузевих підприємств, результати спостережень, опитувань тощо.

Текст дипломної роботи слід підкріпити реальними документами підприємства, що наводяться у додатках. Всі аналітичні розрахунки, моделі, матеріали таблиць, графічні ілюстрації повинні супроводжуватися висновками, які дозволяють розкрити сутність управлінських та економічних процесів, що відбуваються у зовнішньоекономічній діяльності даного підприємства (організації), їх особливості та тенденції розвитку, поглиблений аналіз яких допомагає виявити резерви та напрями розвитку, зменшення тиску на довкілля.

Випускник-бакалавр має продемонструвати уміння здійснювати правильне узагальнення накопиченого фактичного матеріалу, групування та обробку даних, на основі яких проводиться кваліфікований аналіз. Аналітичний розділ слід завершити формулюванням виявлених проблем. Обсяг другого розділу повинен складати 27 сторінок.

Розділ 3.Рекомендаційна частина містить декілька взаємопов’язаних підрозділів, пропозицій щодо вдосконалення управління та підвищення ефективності відповідно до напряму дослідження. Кожна пропозиція повинна мати обґрунтування підтверджене результатами аналізу, проведеного у попередніх розділах, виявлених відхилень, проблем та недоліків з розробкою конкретних рекомендацій, пропозицій, моделей управління діяльністю організації; визначенням витрат на реалізацію запропонованих заходів та очікуваних результатів (ефектів соціальних, економічних, технічних, екологічних).

Пропозиції повинні ґрунтуватися на результатах дослідження, бути чіткими і обґрунтованими та стосуватись як безпосередньо предмету досліджень, так і напрямків покращання стану навколишнього природного середовища, використання природних ресурсів. Орієнтований обсяг розділу 25 сторінок.

Висновкиповинні включати коротке викладення результатів дослідження, навести найбільш важливі теоретичні положення, досягнення поставленої мети і перелік пропозицій і рекомендацій щодо їх практичного використання з урахуванням екологічної складової. Обсяг висновків не повинен перевищувати 3 сторінки.

До списку використаних літературних джерел слід включати ті, на які у тексті є посилання, а також ті, які використано при викладенні конкретних положень. До списку вносять законодавчі акти, нормативні матеріали, вітчизняну та зарубіжну наукову, навчально-методичну та спеціальну літературу, інформаційні ресурси.

У додатки можуть включатися робочі таблиці, проміжкові розрахунки, матеріали фінансової, бухгалтерської і статистичної звітності підприємств, результати соціологічних та маркетингових досліджень.

Обов’язковим є використання у дипломній роботі бакалавра комп’ютерних технологій як інструмента дослідження (застосування стандартного програмного забезпечення).


Поделиться:

Дата добавления: 2015-04-05; просмотров: 102; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты