Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Завдання 4.2 Ситуаційна задача




Деякі менеджери сприймають команди як нове явище і вважають, що першими робочими командами були так звані осередки якості, які стали популярними на підприємствах США на початку 1980-х років. Однак насправді команди були у багатьох робочих структурах віддавна. Менеджери могли спостерігати як інші організації створюють і керують своїми елітними командами.

Розглянемо, наприклад, Navy Seals. Ця елітна група вимагала абсолютної і повної підпорядкованості. Кульмінацією виснажливих тренувань у таборі був пекельний тиждень, протягом якого рекрути бігали багато миль по піску у важких комбатівських черевиках, плавали з повними наплічниками, а також виконували виснажливі гімнастичні вправи під крики команд і образи інструкторів. Їм протягом цього періоду виділяли близько чотирьох годин на сон. Однак після трьох місяців тренувань з тих, хто залишився, формувалася дуже згуртована група, у якій кожен член був повністю відданий іншим. Хоча лише три з десяти залишалися, та вони були особливими.

Або ж інший приклад – Tokyo String Quartet, одна з найліпших музичних груп у світі. Її члени виступали разом десятиліттями, і кожен знає детально, як настрій, талант та преференції інших вплинуть на рішення групи, а також на виконання. Незважаючи на те, що кожен учасник є музикантом-віртуозом, усі вони підпорядкували своє власне его і визнання інтересам групи.

Яскравим прикладом роботи у команді є жіноча футбольна команда університету Північної Кароліни. Тренер Енсон Дорренс усвідомив, як важливо розуміти кожного члена команди і знати, що мотивує їх грати якнайліпше. Він розвиває індивідуальну впевненість у собі постійною практикою та заохоченням, водночас навчаючи залежати одну від одної. Результати вражаючі: UNC є найліпшою університетською командою, з коефіцієнтом виграшу 0,945, яка отримала за останні двадцять років дванадцять національних титулів.

Персонал реанімаційної палати у Массачусетському клінічному госпіталі у Бостоні також працює командою. Госпіталь уважають однією з ліпших навчальних лікарень у світі, проте команда реанімаційної палати - одна з найсильніших. Через неї щодня проходить близько двохсот пацієнтів. Команда лікарів, медсестер, технічних працівників, виконуючи кожен своє завдання, обслуговує кожного пацієнта, якого привозять на екстрену операцію. Один член команди оглядає пацієнта, інший обрізає одяг навколо рани або опіку, решта намагається заспокоїти пацієнта, починає вивчати пошкодження і визначати ситуацію. Провідну роль може відігравати лікар-ординатор або старший лікар, проте усі можуть давати поради і рекомендувати альтернативне лікування. Результатом є вражаючий відсоток виживання.

Менеджери можуть вивчати цінний досвід інших елітних команд. Наприклад, бездоганні дії найліпших баскетбольних команд національної баскетбольної ліги, коли вони атакують або захищаються цілою командою. Члени SWАТ команд поліції повинні покладатися один на одного і чітко розуміти свою роль; нападники футбольної команди повинні вивчити різні схеми захисту і бути готовими допомогти один одному або продублювати атакуючого гравця. Інженери Houston’s Boots & Сооts, які їздять по світу гасити пожежі на нафтових свердловинах, повинні мати абсолютну впевненість і довіряти один одному, оскільки виконують свою роботу в небезпечних умовах.

Запитання до ситуації.

• Що менеджери можуть навчитися від кожної з елітних команд, зазначених у цій ситуації?

• Чи можете назвати інші елітні команди, від яких є чого навчитися менеджерам?

• Які характеристики та елементи цих команд не можна використати в організаціях?


Поделиться:

Дата добавления: 2015-04-05; просмотров: 64; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты