Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Структурні елементи реляційної БД




Поняття бази даних тісно пов'язано з такими поняттями структурних елементів, як поле, запис, файл.

Файл (таблиця)—сукупність екземплярів записів однієї структури. (наприклад, для БД «школа» можуть бути таблиці Викладачі, Учня, Предмети та ін..)

Поле — елементарна одиниця логічної організації даних, що відповідає неподільній одиниці інформа­ції— реквізиту. (наприклад, для БД «школа» таблиці «Викладачі» можуть бути поля Прізвище, Ім’я, Предмет, який викладає, Стаж, Посадовий оклад і т.д.)

Запис (кортеж)—сукупність логічно пов'язаних полів. (наприклад, для БД «школа» таблиці «Викладачі» поля «Прізвище» можуть бути записи Лановська, Шевченко, Аркушина і т.д.)

Поле, кожне значення якого однозначно ідентифі­кує відповідний запис, називається простим ключем (ключовим полем). У кожній з таблиць є ключове поле, дані в якому повторюватися не можуть. (наприклад, для БД «школа» таблиці «Викладачі» може бути ключове поле № вчителя або код вчителя за яким ми зможемо з’язати цю таблицю з таблицею Предмет чи Школа)

Щоб зв'язати дві реляційні таблиці, необхідно ключ першої таблиці увести до складу ключа другої табли­ці (можливий збіг ключів). В іншому випадку по­трібно увести в структуру першої таблиці зовнішній ключ — ключ другої таблиці.

 

СУБД їх призначення та функції.

Системи управління базами даних (СУБД)— це засіб управління базами даних який зберігає і обробляє дані, представляє інформа­цію в зручному для користувача вигляді, автоматизує рутинні задачі, такі, як уведення платіжних докумен­тів, карток обліку, складання розкладу тощо.

За ступенем універсальності розрізняють два класи СУБД:

• системи загального призначення (не орієнтовані на певну предметну область чи на інформаційні потреби якої-небудь групи користувачів);

• спеціалізовані системи(орієнтовані на певну предметну область створюються у виняткових си­туаціях за неможливості чи недоцільності вико­ристання СУБД загального призначення).

Широко використовуються такі СУБД:

• Microsoft Access;

• Microsoft FoxPro 2.6 for DOS;

• Microsoft FoxPro 2.6 for Windows.

• Paradox for DOS 4.5;

• Paradox for Windows, версія 4.5 компанії Borland.

 

Створення бази даних поділяється на такі етапи:

1. Проектування (на папері або в спеціальних про­грамах).

2. Програмна реалізація — технологія створення БД.

3. Експлуатація БД.

 

Домашнє завдання

Вивчити терміни, конспект,

§ 17 пит. 1-5 с. 161

 

Урок 18

Тема: Проектування БД. Створення структури БД. Введення та редагування даних. Робота з таблицями.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-04-05; просмотров: 98; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты