Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Додатки. У додатках вміщують допоміжний матеріал, який є необхідним для повноцінності ДР (КР), але включення його до основної частини може змінити впорядковане й




У додатках вміщують допоміжний матеріал, який є необхідним для повноцінності ДР (КР), але включення його до основної частини може змінити впорядковане й логічне уявлення про роботу, або який не може бути послідовно розміщений в основній частині ДР (КР) через великий обсяг або способи відтворення.

У додатки можуть бути включені:

® проміжні математичні доведення, формули і розрахунки;

® таблиці допоміжних цифрових даних;

® протоколи і акти випробувань, розрахунки економічного ефекту;

® інструкції і методики, опис алгоритмів і програм вирішення задач на ПК, розроблених у процесі виконання роботи;

® ілюстрації допоміжного характеру.

 


4. ПРАВИЛА ОФОРМЛЕННЯ ДИПЛОМНОЇ (КУРСОВОЇ) РОБОТИ

 

4.1. Загальні вимоги

ДР (КР) оформлюють на аркушах формату А4 (210 х 297мм) за допомогою комп’ютерної техніки на одній стороні аркуша білого паперу. Дипломна робота повинна мати тверду палітурку.

ДР (КР) друкують через півтора інтервали; не більш 40 рядків на сторінці за умови рівномірного її заповнення, та висотою літер і цифр не менш,
ніж 1,8мм (Times New Roman, 14 шрифт, 1,5 інтервал). Допустимо окремі частини ДР (титульна сторінка, завдання на дипломну роботу, додаток) виконувати іншим способом, ніж основна частина.

Текст ДР (КР) слід друкувати, залишаючи береги таких розмірів:

· верхнє, і нижнє – не менше 20мм, ліве 30мм.

· праве – не менше 1,5мм.

Під час друку ДР (КР) необхідно дотримуватись рівномірної щільності, контрастності й чіткості тексту. Всі лінії, літери, цифри і знаки мають бути однорідними впродовж усього тексту. Окремі слова, формули, знаки, які вписують у надрукований текст, мають бути чорного кольору; щільність вписаного тексту має бути максимально наближеною до щільності основного зображення.

Помилки, описки та графічні неточності допустимо виправляти підчищенням або зафарбуванням білою фарбою і нанесенням на тому самому місці виправленого зображення від руки. Виправлення мають бути такого ж кольору, як і основний текст. Допускається наявність не більше двох виправлень на одній сторінці.

GСтруктурні елементи “ЗАВДАННЯ”, “РЕФЕРАТ”, “ЗМІСТ”, “ПЕРЕЛІК УМОВНИХ ПОЗНАЧЕНЬ, СИМВОЛІВ, ОДИНИЦЬ, СКОРОЧЕНЬ І ТЕРМІНІВ”, “ВСТУП”, “ВИСНОВКИ”, “РЕКОМЕНДАЦІЇ”, “СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ”, “ДОДАТКИ” не нумерують, а їх назви друкують симетрично до тексту прописними літерами. “ЗАВДАННЯ”, “РЕФЕРАТ”, “ЗМІСТ” – розташовують по центру 14 шрифт, напівжирний. Починаючи зі слова «ВСТУП» - 14 шрифт, не жирний. Кожен структурний елемент починають з нової сторінки.

Розділи і підрозділи повинні мати заголовки. Пункти і підпункти можуть мати заголовки. Заголовки розділів друкують великими літерами симетрично до тексту, не підкреслюючи, без крапки в кінці. Кожен розділ починають з нової сторінки. Заголовки підрозділів, пунктів і підпунктів ДР (КР) слід починати з абзацу і друкувати маленькими літерами, крім першої великої, не підкреслюючи, без крапки в кінці. Якщо заголовок складається з двох і більше речень, їх розділяють крапкою. Перенесення слів у заголовку не допускається. Заголовки підпунктів друкують маленькими літерами (крім першої великої) з абзацного відступу у підбір тексту. Вкінці ставиться крапка.

Відстань між заголовками і подальшим чи попереднім текстом має бути не менше, ніж два рядки.

Відстань між основами рядків заголовку, а також між двома заголовками приймають такою, як у тексті.

Не допустимо розміщувати назву розділу, підрозділу, а також пункту і підпункту в нижній частині сторінки, якщо після неї розміщено тільки один рядок тексту.

Абзац має бути однаковим впродовж усього тексту ДР (КР) і дорівнювати п’яти знакам.

4.2. Нумерація сторінок

Сторінки ДР (КР) слід нумерувати арабськими цифрами без знака №, дотримуючись наскрізної нумерації впродовж усього тексту. Номер сторінки проставляють у правому верхньому куті сторінки без крапки вкінці.

GТитульний аркуш включають до загальної нумерації сторінок ДР (КР).

Номер сторінки на титульному аркуші не проставляють.

Завдання на дипломну роботу включають до загальної нумерації
сторінок ДР. Двосторонній типографський бланк завдання враховують як дві сторінки. Номера сторінок на завданні не проставляють.

Реферат і текст змісту також включають до загальної нумерації
сторінок ДР (КР). Номер сторінки на них не проставляють.

Ілюстрації й таблиці, розміщені на окремих сторінках, включають до загальної нумерації сторінок ДР (КР).

4.3. Нумерація розділів, підрозділів, пунктів, підпунктів

Розділи, підрозділи, пункти, підпункти ДР (КР) слід нумерувати арабськими цифрами.

Розділи ДР (КР) повинні мати, порядкову нумерацію в межах викладання суті ДР (КР) і позначатися арабськими цифрами. Після номера ставиться крапка, потім у тому самому рядку друкують заголовок розділу.

Підрозділи повинні мати порядкову нумерацію в межах кожного розділу. Номер підрозділу складається з номера розділу і порядкового номера підрозділу, відокремлених крапкою. Після номера підрозділу ставиться крапка, наприклад: 1.1., 1.2. і т.д. Потім у тому самому рядку йде заголовок підрозділу.

Пункти повинні мати порядкову нумерацію в межах кожного підрозділу. Номер пункту складається з номеру розділу, порядкового номеру підрозділу та порядкового номеру пункту, відокремлених крапкою. Після номеру підрозділу ставиться крапка, наприклад: 1.1.1, 1.1.2 і т.д. Потім у тому самому рядку йде заголовок пункту і основний текст підрозділу [додаток Е].

Номер підпункту складається з номера розділу, порядкового номера підрозділу, порядкового номера пункту і порядкового номера підпункту, відокремлених крапкою, наприклад: 1.1.1.1, 1.1.1.2 і т.д.

Назву підпункту друкують таким самим шрифтом, як і в тексті без відступів курсивом [додаток Е].

Якщо розділ або підрозділ складається з одного пункту, або пункт складається з одного підпункту, його не нумерують.

4.4. Ілюстрації

 

Ілюстрації (креслення, рисунки, графіки, схеми, діаграми, фотознімки) слід розміщувати у ДР (КР) безпосередньо після тексту, де вони згадуються вперше або на наступній сторінці. Рисунки слід розміщувати таким чином, щоб їх можна було розглядати без повороту переплетеного блоку ДР (КР) або з поворотом за годинниковою стрілкою. Якщо ДР (КР) містить
невелику кількість сторінок тексту і велику кількість рисунків, їх можна розмістити за номерами наприкінці ДР (КР). На всі ілюстрації мають бути посилання у ДР (КР).

Креслення, рисунки, графіки, схеми, діаграми мають відповідати вимогам стандартів «Єдиної системи конструкторської документації» та «Єдиної системи програмної документації».

Якість ілюстрацій повинна забезпечувати їхнє чітке відтворення. Ілюстрації мають бути виконані чорнилом, тушшю або пастою чорного кольору на білому непрозорому папері. В ДР (КР) слід застосовувати лише штрихові ілюстрації і оригінали фотознімків. Фотознімки розміром менше за формат А4, мають бути наклеєні на аркуш білого паперу формату А4.

Ілюстрації можуть мати назву, яку розміщують під ілюстрацією. За необхідності під ілюстрацією розміщують пояснювальні дані (підрисунковий текст). Ілюстрація позначається словом “Рис.__”, яке разом з назвою ілюстрації розміщують після пояснювальних даних, наприклад:

 

Рис. 2.1. Дифрактограма.”.

 

“Рис. 2.2. Схема диференціальної термопари:

 

1 - електроди; 2 – холодні спаї [13]. – номер посилання”.

 

Ілюстрації слід нумерувати арабськими цифрами порядковою нумерацією в межах розділу, за винятком ілюстрацій, наведених у додатках. Номер ілюстрації складається з номеру розділу і порядкового номеру ілюстрації, відокремлених крапкою, наприклад: “Рис. 2.2.” – другий рисунок другого розділу.

Якщо ілюстрація не вміщується на одній сторінці, можна переносити її на інші сторінки, вміщуючи назву ілюстрації на першій сторінці, пояснювальні дані на кожній сторінці, і під ними позначають:

“Рис., аркуш ”.

Між останнім рядком попереднього тексту і рисунком, між рисунком і підрисунковим текстом, між підрисунковим текстом і наступним текстом ДР (КР) повинно бути залишено не менше одного вільного рядка.

4.5. Переліки

Переліки, за потреби, можуть бути наведені всередині пунктів або підпунктів. Перед переліками ставлять двокрапку.

Перед кожною позицією переліку слід ставити малу літеру української абетки з дужкою, або дефіс (перший рівень деталізації). Для подальшої деталізації переліку слід використовувати арабські цифри з дужкою (другий рівень деталізації). Наприклад:

а) точкові дефекти:

· вакансії;

· міжвузловий атом;

· домішковий атом;

б) лінійні дефекти:

· дислокації.

Переліки першого рівня деталізації друкують маленькими літерами з абзацного відступу, другого рівня – з відступом відносно місця розташування переліків першого рівня.

 

4.6. Формули та рівняння

Формули і рівняння розташовують після тексту, в якому вони згадуються, посередині сторінки. Вище і нижче кожної формули або рівняння має бути залишено не менше одного вільного рядка.

Формули і рівняння у ДР (КР) (за винятком формул і рівнянь, наведених у додатках) слід нумерувати порядковою нумерацією в межах розділу. Номер формули або рівняння складається з номера розділу і порядкового номера формули або рівняння, відокремлених крапкою, наприклад: “формула (2.1)” – друга формула першого розділу. Номер формули або рівняння зазначають на рівні формули або рівняння в дужках у крайньому правому положенні на рядку. При позначенні одним номером групи формул номер ставлять за фігурною дужкою проти середини цієї групи. Фігурну дужку ставлять кутом до номера, по висоті вона повинна охоплювати всю групу формул. Формули, що йдуть одна за одною і не розділені текстом відокремлюють комою.

При використанні формул з літературних джерел, у тексті ДР (КР) повинні бути, посилання на ці джерела.

Пояснення значень символів і числових коефіцієнтів, що входять до формули чи рівняння, слід наводити безпосередньо під формулою у тій послідовності, в якій вони наведені у формулі чи рівнянні. Пояснення значення кожного символу чи числового коефіцієнту слід давати з нового рядка. Перший рядок пояснення починають з абзацу словом “де” без двокрапки. Наприклад:

Цитата в тексті: “Ударну в’язкість (КС) у Дж/м2 розраховують за формулою:

, (2.1)

 

де К – робота удару, Дж, S0 – початкова площа поперечного перерізу зразка у місці концентратору, м2 [23].”

 

Розмірність того самого параметра в межах ДР (КР) повинна бути однаковою.

Переносити формули чи рівняння на наступний рядок допускається тільки на знаках виконуваних операцій, повторюючи знак операції на початку наступного рядка. Коли переносять формули чи рівняння на знаковій операції множення, застосовують знак “´”.

 

4.7. Таблиці

Цифровий матеріал, як правило, оформлюють у вигляді таблиць відповідно до прикладу (таблиця 5.1).

Горизонтальні та вертикальні лінії, які розмежовують рядки таблиці, а також лінії зліва, справа і знизу, що обмежують таблицю, можна не проводити, якщо їх відсутність не ускладнює користування таблицею.

Таблицю слід розташовувати безпосередньо після тексту, у якому вона згадується вперше або на наступній сторінці, таким чином, щоб її можна було читати без повороту переплетеного блоку ДР (КР) або з поворотом за годинниковою стрілкою. Якщо ДР (КР) містить невелику кількість сторінок тексту і велику кількість таблиць, їх допускається поміщати за номерами наприкінці ДР (КР). На всі таблиці мають бути посилання в тексті ДР (КР).

Таблиці слід нумерувати арабськими цифрами порядковою нумерацією в межах розділу, за винятком таблиць, наведених у додатках. Номер таблиці складається з номеру розділу і порядкового номеру таблиці, відокремлених крапкою, наприклад: “Таблиця 2.2–” – друга таблиця другого розділу.

 

Таблиця 2.2–

(номер)

Структурна схема таблиці

(назва таблиці)

Головка       Заголовки стовпців
          Підзаголовки стовпців
              Рядки (горизонтальні рядки)
           
           

Боковик Стовпці (колонки)

(заголовки рядків)

 

Приклад таблиці:

 

Таблиця 5.1–

Результати регресійного аналізу легувальних комплексів

Легуючий комплекс Рівняння регресії Дисперсія параметру оптимізації Критерій Фішера, F
Розрахунковий Таблич ний
C-Cr-Si-P3М δ5=51.61-135.3С-0.53Cr+212 P3М, % 0.25 5.36 5.36

 

Таблиця може мати назву, яку друкують маленькими літерами (крім першої великої) і вміщують над таблицею. Назва має бути стислою і відбивати зміст таблиці. Заголовок таблиці не підкреслюють. Назву таблиці відокремлюють від самої таблиці одиничним інтервалом.

Таблицю з великою кількістю стовпців можна ділити на частини, розміщуючи одну частину під іншою в межах одної сторінки, або переносячи частину таблиці на наступну сторінку. Якщо рядки або стовпці таблиці виходять за межі формату сторінки, то в першому випадку в кожній частині таблиці повторюють її головку, в другому випадку – її боковик. При поділі таблиці на частини допускається заміняти її головку або боковик відповідно номерами стовпців чи рядків, нумеруючи їх арабськими цифрами у перший частині таблиці. Слово “Таблиця__” вказують один раз зліва над першою частиною таблиці, над іншими частинами таблиці пишуть: “Продовж. табл.________” і з зазначенням номера таблиці. Заголовок таблиці не повторюють.

Заголовки стовпців таблиці починають з великої літери, а підзаголовки – з малої, якщо вони складають одне речення з заголовком. Підзаголовки, що мають самостійне значення, пишуть з великої літери. В кінці заголовків і підзаголовків таблиць крапки не ставлять. Заголовки і підзаголовки стовпців указують в однині. При необхідності нумерації показників, параметрів або інших даних в боковику таблиці порядкові номери вказують у стовпці перед їхнім найменуванням, стовпець “№ п/п” в таблицю не включають.

Якщо текст, який повторюється в стовпці таблиці складається з одного слова, його можна заміняти лапками; якщо з двох або більше слів, то при першому повторенні його заміняють словами “Те саме”, а далі лапками.

Ставити лапки замість цифр, марок, знаків, математичних і хімічних символів, які повторюються, не слід. Якщо цифрові або інші дані в
якому-небудь рядку таблиці не подають, то в ньому ставлять прочерк.

Якщо цифрові дані в стовпцях (або рядках) мають різну розмірність, її вказують у заголовку кожного стовпця (рядка). Якщо всі параметри, розміщені в таблиці, мають тільки одну розмірність, скорочене позначення одиниці виміру поміщають у заголовку таблиці після коми. Включати в таблицю окремий стовпець “Одиниці вимірювань” не допускається.

Слова “більш”, “не більш”, “менш”, “не менш” “у межах” та інші обмежувальні слова не допускається вказувати в таблиці поруч із числовими значеннями величин. Вони розміщаються в боковику таблиці або в заголовку стовпця поруч із найменуванням відповідного параметра або показника розмірності. Після найменування показника перед розмірністю, а також перед обмежувальними словами треба ставити кому.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-04-05; просмотров: 95; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты