Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Можливі джерела фінансування інвестиційних проектів




Власні кошти підприємства (амортизаційний фонд і прибуток).

Позикові кошти

Кошти, що виділяються державою з держбюджету. Форми присутності приватного капіталу у вугільної галузі України наведено рис. 2.1.

Приватизація цілісного майнового комплексу– найбільш вигідна форма проникнення приватного капіталу у вугільну галузь як для держави так і для інвестора. Однак, для цього необхідно об’єкти приватизації повинні мати інвестиційну привабливість.

Входження до акціонерного капіталу шахти– процес більш складний. Необхідно пройти усі стандартні процедури, які потребують додаткових витрат часу та коштів.

Лізинг це довгострокова оренда машин та обладнання на строк від 3 до 20 років та більше, які були придбанні орендодавцем для орендоотримувача з метою їх використання у виробництві зі збереженням право власності на них за орендодавцем.

Товарній кредит– це надання інвестором необхідних шахті матеріалів або обладнання під відсоток або за умови сплати послуг видобутим вугіллям по договірній ціні.

Диверсифікація виробництва– це розширення асортименту виготовленої продукції. Шахта є монопродуктовим підприємством - її продукцією є тільки вугілля. Основа для диверсифікації організація видобутку метану.

При сумісній відробціцілого або частини пласта розрізнюють два варіанти:

1) інвестор за власні кошти підготовлює та обладнує лаву, здійснює видобуток і получає від шахти плату власне за видобуток вугілля, що залишається у власності шахти та реалізується нею;

 

Приватний капітал
Приватизація цілісних майнових комплексів
Входження до акціонерного капіталу шахти
Оренда цілісного майнового комплексу шахти або його елементів
Лізинг гірничо-шахтного обладнання
Товарний кредит
Спільна с інвестором відробка пласта або його частин
Диверсифікація виробництва (використання інших ресурсів шахти в комерційних цілях)
Власник видобутого вугілля - інвестор
Власник видобутого вугілля - шахта

 


Рисунок 1 – Форми присутності приватного капіталу

у вугільної галузі України

 

2) інвестор за власні кошти підготовлює та обладнує лаву, веде видобуток і, придбавши у держави відповідну ліцензію, отримує право власності на видобуте вугілля і сам реалізує його. Шахта ж отримує дохід від представлення інвесторові послуг з убезпечення його виробничо-господарчої діяльності по транспортуванню, провітрюванню, підйому, водовідливу, послугам поверхневого комплексу і т. д.

Вочевидь, що вельми важливим є питання про розмір передбачуваних інвестицій.

Видобувні підприємства втілюють в життя, як правило, реальні інвестиційні проекти спрямовані на:

- реконструкцію;

- технічне переоснащення;

- підтримку потужності підприємства.

Реконструкція виробництва — комплекс заходів щодо збільшення виробничих потужностей, підвищення продуктивності праці, технічного рівня виробництва з метою збільшення випуску продукції, зниження її собівартості при найменших затратах матеріальних і грошових ресурсів на одиницю введеної потужності.

Технічне переоснащення, у відмінності від реконструкції, здійснюється без розширення виробничої площі, тобто без прирізки виробничих запасів.

До підтримки виробничої потужності відносять:

- підготовку нових горизонтів або блоків;

- розтин і підготовку ухильних і бремсбергових полів та проведення окремих гірничих виробок на діючих горизонтах;

- заходи щодо реконсервації запасів за умови, що вони не включені в проект реконструкції;

- влаштування відвалів породи;

- будівництво окремих будівель і споруд, що забезпечують нормальну експлуатацію діючих підприємств;

- заходи, направлені на підвищення безпечних умов праці, якщо вони не передбачені в проекті реконструкції шахти, підготовки нових горизонтів або планами технічного переоснащення.

Відтворення основних фондів на діючих підприємствах здійснюється за рахунок капітальних вкладень.

Капітальні вкладення– це витрати на створення нових, розширення, реконструкцію і модернізацію основних фондів.

Кошторисна вартість устаткування визначається як сума всіх витрат на придбання і доставку даного устаткування на склад або місце його передачі до монтажу.

На капітальні виробки, проведення яких передбачається проектом, слід скласти об’єктні кошторисні розрахунки, на підставі яких визначається кошторисна вартість проведення 1 м капітальної виробки.

Гірничі виробки при підземному способі розробки поділяються на гірничорозвідувальні, гірничо-капітальні, гірничопідготовчі, нарізні, очисні та закладні.

Підготовчі виробки– виробки, що проведені в процесі підготовки шахтного поля до очисної виїмки. До них відносять центральні (капітальні), панельні та дільничні бремсберґи і похили, головні (корінні) панельні або поверхові та дільничні штреки, дільничні квершлаґи, ґезенки, скати, розрізні печі. Підготовчі виробки забезпечують доступ до очисних вибоїв, їх провітрювання, транспортування корисних копалин, матеріалів і обладнання, доставку людей, енергопостачання, водовідлив і т.д., нормальні умови для створення й експлуатації очисних вибоїв.

Капітальні гірничі виробки— виробки, що пройдені за рахунок капітальних вкладень і значаться на балансі як основні засоби підприємства. До капітальних гірничих виробок відносять всі розкривні виробки ( похилі, круті та вертикальні стволи, штольні, квершлаґи), а також деякі основні підготовчі виробки До капітальних гірничих виробок відносять також виробки, які обслуговують всю шахту, крило, горизонт (поверх).

Орієнтуючись на швидкість проведення капітальних виробок, що потребується проектом та обумовлено можливостями прохідницького обладнання, скласти графік проведення по рокам капітальних гірничих виробок, передбачених проектом (табл. 1). В цій же таблиці розрахувати вартість проведення підготовчих виробок. У таблиці необхідно вказати період вкладання інвестицій згідно плану гірничих робіт та джерел фінансування. Враховуючи особливості обліку витрат кошти держбюджету не враховуються при розрахунку окупності капітальних вкладень.

Кошторисну вартість устаткування, придбання якого передбачено проектом, визначати в таблиці 2.

 

 


Таблиця 1 - Графік проведення капітальних ті підготовчих гірничих виробок, передбачених проектом шахти

Капітальні виробки Довжина виробки, м Вартість проведення 1м виробки , тис. грн Плановий обсяг проведення по роках, м Річні витрати на проведення виробки тис. грн Загальна вартість проведення виробок, тис. грн Джерела фінансування
t1 t2 tT t1 t2 tT
(від 2-8км) приблизно (8-до15тис.грн)                   Державний бюджет
Разом вартість проведення капітальних виробок (КВ)  
Підготовчі виробки (1,6-2,4 км) приблизно (1800-3000грн)                   Витрати відносяться на собівартість вугілля
Разом вартість проведення підготовчих виробок (Зпр)  

 

Таблиця 2- Перелік устаткування та капітальні витрати на його придбання з вказівкою вартості та джерел фінансування

Найменування устаткування Одиниці виміру Кількість Вартість одиниці з ПДВ, тис. грн Вартість устаткування по джерелах фінансування, тис. грн
власні кошти кредитні кошти бюджетні кошти
           

Вартість основних фондів після здійснення проекту розраховувати у таблиці 3.

 

Таблиця 3 – Розрахунок вартості основних фондів шахти за проектом

Фактична вартість ОВФ, тис. грн Вартість основних фондів, тис. грн Проектна вартість основних фондів Індекс зміни вартості основних фондів (Іоф)
введених за проектом, тис. грн виведених зі складу діючих, тис. грн
приймається за шахтними даними (форма 4) встановлюється на підставі інвесторської документації як вартість обладнання та капітальних виробок дорівнює вартості ОФ що виводяться п.4 = п.1 + п.2 – п.3 п.5 = п.4/п.1

Якщо проектом передбачається фінансування за рахунок позикових коштів, то слід скласти графік погашення кредиту який наведено у таблиці 4.

Порядок складання графіку погашення кредиту наступний:

В Україні банками надаються середньострокові кредити. Отже t приймати в інтервалі від 3 до 7 років.

1. Слід встановити розмір тіла кредиту, що підлягає погашенню щорічно. Визначається як відношення загальної початкової суми кредиту до кількості років, протягом яких кредит планується погасити (t).

2. Розмір щорічного відсоткового платежу встановлюється у відсотках до суми боргу на початок кожного року.

3. Сума кредиту, що залишається до сплати на кінець року – це різниця між сумою боргу на початок року та тілом кредита, виплаченого протягом року.

4. Сума боргу на початок кожного року дорівнює сумі боргу на кінець попереднього року.

При вірно складеному графіку сума боргу на кінець останнього року дорівнюватиме нулю.

 

 

Таблиця 4– Порядок складання графіку погашення кредиту

Рік Сума боргу на початок року, тис. грн Тіло кредиту, тис. грн Сума відсотку по кредиту (плата за користування грошима), тис. грн Сума боргу на кінець року, тис. грн
       
       
..        
t        

Погашення кредиту може проводитися аннуітетами (рівними платежамиY), розмір яких визначається по формулі:

 

 

де D – розмір боргу, тис. грн;

r – банківська відсоткова ставка;

t - строк погашення кредиту;

- коефіцієнт погашення заборгованості.

 

Розмір відсоткового платежу складе:

 

, тис. грн. (2)

 

де - розмір боргу на початок року, тис. грн..

 

Виплата основного боргу (R) дорівнює:

 

, тис. грн. (3)

Ціна капіталу (r) залежить від джерела фінансування. Якщо джерелом фінансування інвестиційного проекту виступає позиковий капітал – то його ціною буде ставка позикового відсотка16-24 (якщо немає льготних умов кредитування); якщо проект фінансується за власні кошти – то ціна капіталу дорівнює величині встановленого відсоткового доходу, або внутрішній нормі рентабельності (6-15% та більше). Наприклад, підприємство з вкладеного власного капіталу в інвестиційний проект бажає отримати 15% прибутку, тоді ціна власного капіталу дорівнює15%.

У результаті впровадження нової виймальної техніки та забезпечення фронту очисних робіт підготовчими виробками необхідно розрахувати плановий видобуток вугілля.

Плановий видобуток з очисного вибою визначається за нормативами навантаження на очисний вибій виходячи з потужності пласту (гірничо-геологічних умов) та продуктивності виймальної техніки.

Річний видобуток по кожній лаві можна розрахувати за формулою:

 

 

де - середня довжина очисного вибою,м;

- швидкість просування вибою, м;

- продуктивність пласту, (розраховується як добуток потужності пласту на об’ємну вагу вугілля ;

- кількість робочих днів у році.

 

Плановий річний видобуток по шахті визначається:

 

 

Зміна обсягів видобутку та вартості основних виробничих фондів за проектом викликає зміну показників ефективності використання основних виробничих фондів.

До показників, що характеризують ефективність використання основних фондів підприємства належать фондовіддача, фондомісткість та фондооснащеність.

Фондовіддача показує випуск продукції з розрахунку на 1 грн. основних виробничих фондів (ОФВ). Чим вище фондовіддача, тим краще використовуються ОВФ:

 

, т/грн або грн/грн., (6)

 

де Q – річний випуск продукції у натуральному або вартісному виразі;

ОФс.р – середньорічна вартість основних фондів шахти, тис. грн.

 

Фондомісткість – величина, зворотня до фондовіддачі, показує величину ОВФ, що доводиться на одиницю виробленої продукції:

 

, грн/т або грн/грн., (7)

 

Таблиця 5 – Розрахунок показників ефективності

використання основних фондів

Показник ефективності Обсяг річного видобутку, тис. т Вартість ОФ, тис. грн Значення показника ефективності
факт проект факт проект факт проект
Фондовіддача, т/грн            
Фондомісткість, грн/т    

 

3.2 Особливості впровадження (організаційний план) заходу

 

У другому підрозділі третьої частини дипломного проекту необхідно вирішити питання забезпеченості виробничого процесу трудовими, матеріальними ресурсами та інш.

Чисельність працівників по проекту розраховується в таблиці 6.

Вихідними даними для розрахунку середньооблікової чисельності працюючих є:

- обсяги виробництва та норми виробки для відрядників;

- нормативи чисельності (Єдині галузеві нормативи чисельності почасово оплачуваних працівників на вугільних шахтах);

- розстановка за робочими місцями для почасово оплачуваних робітників;

- штатний розклад для керівників, фахівців та службовців, складений відповідно до Типових структур управління, штатних розписів та нормативів чисельності працівників апарату управління підприємств вугільної промисловості.

При цьому слід пам’ятати, що весь персонал підприємства розподіляється на умовно-постійний та умовно-змінний склад.

Умовно-змінним складом є та частина персоналу підприємства, чисельність якого при інших рівних умовах змінюється майже прямо пропорційно до зміни обсягів виробництва. До цієї частини персоналу відносяться переважно робочі очисного вибою, підготовчого вибою та інші.

Умовно-постійний склад – це частина персоналу підприємства, чисельність якого майже не залежить від змінення обсягів видобутку в одиницю часу. До цієї групи відносяться машиністи підйомних, вентиляторних та компресорних установок, тощо.

Загальне змінення чисельності персоналу під впливом змін обсягів виробництва в одиницю часу визначається по формулі:

 

, чол., (8)

 

де - чисельність персоналу за планом, чол.;

– це чисельність умовно-постійного та умовно-змінного персоналу;

k - індекс зміни обсягів виробництва,%.

 

Таблиця 6 – Розрахунок чисельності працівників шахти

Категорія трудящих Базова чисельність, чол Питома вага, % Проектна чисельність, чол
умовно-змінного складу умовно-постійного складу
ГРОВ Прийняти по даним відділу статистики на шахті - -  
прохідники - -
Інші підземні  
Разом робочих з видобутку - - Розрахувати як суму чисельності ГРОВ, прохідників та інших підземних
Робітники на поверхні    
Всього ПВП - - Розрахувати як суму чисельності робітників з видобутку та робітників на поверхні

 

1. На підставі розрахунків, наведених у таблиці6, дати оцінку тому, скільки додаткових робочих місць буде створено (ліквідовано) внаслідок реалізації проекту.

2. В таблиці 7 розрахувати місячну продуктивність праці та продуктивність праці на вихід.

Продуктивність праці – це показник, що оцінює кількість продукції, вироблену одним робітником в одиницю часу.

Продуктивність праці на місяць розраховується по формулі:

 

, т/чол., (9)

 

де Дміс – обсяг видобутого вугілля за місяць, т;

Чобл – облікова чисельність робітників, чол..

 

Продуктивність праці на вихід дорівнює:

 

, т/вих., (10)

де - середня кількість виходів одного робочого в місяць, вих.

 

Таблиця 7 – Розрахунок продуктивності праці робітників шахти

Категорія робітників Обсяг видобутку, т/міс Чисельність облікова, чол Продуктивність праці
т/міс т/вих
факт план факт план факт план факт план
ГРОВ                
Робочі з видобутку                
ПВП                

 

Фондооснащеність відображає рівень оснащеності персоналу підприємства основними виробничими фондами:

 

, грн/чол., (11)

 

де Ч – середньорічна облікова чисельність промислово-виробничого персоналу, чол.

Ріст продуктивності праці означає зменшення витрат праці на виробництво одиниці продукції та є основним фактором росту ефективності виробництва.

Вихідними даними для розрахунку фонду оплати праці на час складання прогнозних показників є:

- вимоги чинного законодавства з оплати праці;

- рівень мінімальної заробітної плати, визначений Законом України про Державний бюджет України на наступний рік або проектом зазначеного закону;

- прогнозна чисельність працюючих на наступний рік.

Розрахунок середньої заробітної плати ПВП необхідно зводити у таблицю 8.

 

Таблиця 8– Розрахунок середньої заробітної плати ПВП

Показники Розмір місячного фонду оплати праці, грн Облікова чисельність ПВП, чол. Середня заробітна плата ПВП, грн Індекс росту середньої заробітної плати (Ізп)
Факт див. звіт про собівартість див. табл. 6 п4 = п2/п3
План      

 

Середня заробітна плата розраховується як відношення місячного фонду оплати праці та облікової чисельності промислово-виробничого персоналу.

Слід пом’ятати, що темп росту заробітної плати не повинен перевищувати темпи росту продуктивності праці. Тому проектну середню заробітну плату визначати шляхом збільшення фактичної середньої заробітної плати на ½ від темпу росту продуктивності праці:

 

, грн., (12)

 

де - фактична середня заробітна плата ПВП, грн;

Іп.п – темп росту продуктивності праці.

Тоді розмір проектного фонду оплати праці складе:

 

, грн., (13)

 

де - проектна чисельність промислово-виробничого персоналу, чол.

Дільничні витрати з видобутку вугілля у вибої визначаються за наступною формулою:

 

 

де: – фонд оплати праці робітників, які безпосередньо зайняті на відпрацюванні вибою, що вводиться в роботу,тис.грн;

– нарахування на фонд оплати праці та відрахування на соціальні заходи,тис.грн;

М – вартість матеріалів, що використовуються під час відпрацювання вибою, що вводиться в роботу (учбові дані);

А – амортизація обладнання, що передбачається використати для відпрацювання вибою,тис.грн;

Е – вартість електроенергії, яка використовуватиметься за весь період роботи вибою (учбові дані).

Нарахування амортизаційних відрахувань на обладнання яке передбачається придбати для реалізації проекту здійснено по прямолінійному методу:

 

 

де: Вобл - вартість обладнання, тис. грн.;

- термін служби обладнання, років;

Тл - термін роботи вибою, років.

Визначення ціни 1 т вугілля

Ціна– це грошовий вираз вартості товару.

Оптові ціни на вугілля по маркам та класам встановлені згідно якості, якій відповідають середня норма зольності, питома вага вологи та сірки. Розрахунок оптової ціни вугілля по шахті здійснюється на основі прейскуранту цін з корегуванням на зміну показників якості.

Для подальшого розрахунку економічного ефекту можна використовувати фактичні ціни реалізації вугілля, які вказано у техніко-економічних показниках роботи шахти.

В тому разі, якщо проектом передбачається впровадження заходів, спрямованих на поліпшення якості видобуває мого вугілля, то ціну 1 т вугілля слід розрахувати з урахуванням скидок та надбавок:

- за кожний відсоток відхилення зольності ціна 1 т збільшуються або зменшується на 2,5%;

- за кожний відсоток відхилення вологості ціна 1 т вугілля змінюється на 1,3%;

- при зміні сірки коксівних марок вугілля на 0,01% ціна змінюється на 0,5%.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-04-05; просмотров: 102; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты