Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Тема 1. Організація матеріально-технічного забезпечення підприємства




Конспект з НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ

ВНЗ 8 «Управління матеріально-технічним забезпеченням»

 

 

спеціальність 8.18010016 – «Бізнес-адміністрування»

 

факультет економіки

 

Херсон – 2014 рік


 

Структура навчальної дисципліни

Назви змістових модулів і тем Кількість годин
денна форма заочна форма
усього у тому числі усього у тому числі
л п с.р./ з них інд л п інд с.р.
Модуль 1
Змістовий модуль 1.Теоретичні основи матеріально-технічного забезпечення
Тема 1. Організація матеріально-технічного забезпечення підприємства  
Тема 2. Матеріальні ресурси та їх використання на підприємстві 8/5    
Тема 3. Виробничі запаси матеріально-технічних ресурсів на підприємстві    
Тема 4. Планування системи управління запасами    
Виконання модульної контрольної роботи              
Разом за змістовим модулем 1 32/5  
Змістовий модуль 2.Організація матеріально-технічного забезпечення підприємства
Тема 5. Управління та організація матеріально-технічного забезпечення 8/5    
Тема 6. Технологія матеріально-технічного забезпечення підприємства.    
Тема 7. Складське господарство – складова матеріально-технічного забезпечення підприємства    
Тема 8. Управління витратами з матеріально-технічного забезпечення підприємства    
Тема 9. Вплив матеріально-технічного забезпечення підприємства на його господарську діяльність      
Виконання модульної контрольної роботи              
Разом за змістовим модулем 2 40/5  
Контрольна робота              
Усього годин 72/10
Модуль 2
Курсова робота          
Всього годин          

Змістовний модуль 1. Теоретичні основи матеріально-технічного забезпечення

Тема 1. Організація матеріально-технічного забезпечення підприємства

 

Розглядаючи підприємство як виробничу та економічну систему, у першу чергу маємо на увазі забезпечення його виробничими ресурсами. Адже тільки при наявності сировини та матеріалів, засобів праці, робочої сили підприємство може розпочати свою діяльність і виготовити продукт, а поновлення цих ресурсів забезпечує розширене відтворення виробництва.

Матеріально-технічне забезпечення представляє собою процес постачання на підприємство сировини, матеріалів, напівфабрикатів, готових виробів, які необхідні для виробничого і невиробничого споживання, відповідно до визначених потреб та у певні терміни.

Злагоджений потік матеріально-технічних ресурсів не допускає простоїв, що призводить до більш ефективного використання необхідних для виробництва ресурсів.

Як наука, матеріально-технічне забезпечення підприємства розробляє теоретичні основи та практичні рекомендації щодо забезпечення підприємством продукцією виробничо-технічного призначення. Іншими словами, матеріально-технічне забезпечення підприємства обґрунтовує дії підприємства в умовах ринку щодо забезпечення виробництва матеріально-технічними ресурсами.

Розвиток матеріально-технічного забезпечення як науки розпочався з 60-х років 20 ст. Можна виділити три основні етапи розвитку матеріально-технічного забезпечення.

Перший етап (60-80-ті роки 20 ст.). Існування директивної економіки в колишньому Радянському Союзі, передбачало наявність централізованого розподілу матеріальних ресурсів. Основною функцією матеріально-технічного забезпечення є визначення потреби в матеріальних ресурсах та раціональне їх використання.

Другий етап (80-90-ті роки 20 ст.). Характеризується перебудовою економіки, роздержавленням, приватизацією та створенням об’єктів малого бізнесу. Роль матеріально-технічного забезпечення підвищується завдяки таким факторам:

· розривом економічних зв’язків;

· порушенням раніше встановленої цілісної системи матеріально-технічного постачання;

· зменшенням обсягу виробництва матеріалів і як наслідок зростання цін на них;

· збільшенням обсягу матеріальних ресурсів, які необхідно завозити із-за кордону;

· зростанням транспортних витрат, необхідністю створення нових портів та терміналів для збереження ресурсів та подальшого їх транспортування;

· застарілою або відсутньою нормативною базою щодо витрачення матеріально-технічних ресурсів.

До функцій матеріально-технічного забезпечення додаються функції із закупівлі сировини і матеріалів, нормування витрат матеріалів, нормування виробничих запасів.

Третій етап (з кінця 90-х років 20 ст. по сьогоднішній день). Цей етап може бути охарактеризований так. З’являються фундаментальні зміни в організації та управлінні ринковими процесами у всій економіці підприємств України. До них можна віднести: перетворення ринку продавця на ринок покупця, посилення конкурентної боротьби, поступове поширення концепції маркетингу і як результат – зростання насиченості, ширини, глибини товарного асортименту.

Виникла необхідність у посиленні координації між взаємопов’язаними видами діяльності, тобто організацією виробництва, збуту, закупівель, зберігання і транспортування як єдиного матеріального потоку. Вирішення таких проблем пов’язуються з поширенням використання логістики.

Навчальна дисципліна «Управління матеріально-технічним забезпеченням» — це нова навчальна дисципліна, яка вивчає систему матеріально-технічного забезпечення підприємства за різних форм господарювання і вплив її на результати господарської діяльності підприємства.

Вивчення кожної науки розпочинається з визначення її предмету тобто кола питань, які вона досліджує; з’ясування цілей, які вона переслідує.

Предметомнавчальної дисципліни «Управління матеріально-технічним забезпеченням» є фінансово-економічні аспекти управління матеріально-технічним забезпеченням підприємства.

Об’єктомвивчення навчальної дисципліни «Управління матеріально-технічним забезпеченням» є підприємство як логістична система, тобто як така, що інтегрує інформаційний та матеріальний потоки.

Важливим завданням дисципліни Управління матеріально-технічним забезпеченням» є розуміння взаємозв’язку матеріально-технічного забезпечення з результатами діяльності підприємства. Ця дисципліна розглядає ефективні методи організації забезпечення підприємства матеріальними ресурсами та заходи щодо їх ефективного використання.

Процес руху продукції виробничо-технічного призначення в системі матеріально-технічного забезпечення можна розділити на декілька етапів.

Перший етап відноситься до сфери обігу на підприємстві товаровиробника. Він охоплює період перебування товару на стадії готової продукції у товаровиробника аж до передачі його для транспортування. Цей етап можна розбити на три операції:

1. Зберігання товару на складах готової продукції у товаровиробника. В процесі цієї операції властивості матеріальних ресурсів не змінюються, їх споживчі властивості не збільшуються, частина продукції може піддаватися псуванню. Щоб запобігти цим змінам або скоротити втрати, товари повинні зберігатися у спеціальних сховищах, де їх зберігання вимагає певних витрат у вигляді живої і уречевленої праці. Ці витрати не створюють нової споживчої вартості, але вони збільшують вартість товару (приєднуючись до неї) на певну величину.

2. Підготовка до потреб споживача та транспортування. Протягом цього періоду здійснюється подальше наближення споживчих властивостей товару до умов його виробничого споживання і руху до місць споживання. Фізико-хімічні властивості товару, його конфігурація та інші параметри, надані йому в процесі виготовлення, не змінюються, але товар формується в партії, одержує товарний вигляд, придатний до транспортування тощо. Праця, витрачена на ці операції, створює додатковий продукт, тобто є продуктивною працею. Вартість товару збільшується за рахунок витрачених коштів і праці.

3. Одержання замовлення, оформлення договорів, оформлення поставок і продажу товарів. Деякі з цих операцій в часі можуть передувати збереженню товарів.

На другому етапі відбувається транспортування товару до споживача. Слід відмітити, що в процесі транспортування кількість продукції не збільшується, а іноді зменшується. Проте праця, витрачена на транспортування товару, створює нову вартість, тобто вона є продуктивною працею, за рахунок якої збільшується вартість товару.

Третій етап представляє собою проходження товару через склад посередника у сфері обігу. На цьому етапі витрачаються кошти і праця, пов’язані із зберіганням товару, які відносяться на вартість товару.

Четвертий етап – перебування товару на складах у споживача, на які товар поступає прямо від виробника або через склад посередника. На складі у споживача товар перебуває аж до передачі його до виробничого споживання. Цей етап відноситься до сфери виробництва. На зберігання товару (виробничих запасів) на складах підприємства витрачається праця, яка спрямована на збереження створених споживчих властивостей. Ця праця не створює нову споживчу вартість, але збільшує вартість товару.

Процес виробництва на підприємстві завжди є процесом споживання засобів виробництва. Щоб забезпечити безперебійність процесу виробництва, необхідно також безперебійно забезпечувати його засобами виробництва шляхом заміщення спожитих засобів праці та предметів праці новими, які самі є продуктами процесу виробництва і потребують збуту. В результаті збуту засоби виробництва з одних підприємств поступають на інші як сировина, матеріали, паливо, енергія, обладнання тощо. Весь комплекс робіт щодо забезпечення підприємства необхідними ресурсами здійснює служба матеріально-технічного забезпечення підприємства.

Основні цілі матеріально-технічного забезпечення підприємства полягають у такому.

1. Безперебійне забезпечення підприємства необхідними засобами виробництва на рівні сучасних досягнень науково-технічного прогресу;

2. Оптимізація господарських зв’язків між підприємством та постачальниками;

3. Маневрування матеріальними ресурсами та створення економічно обґрунтованих запасів матеріальних ресурсів;

4. Застосування прогресивних шляхів та засобів транспортування вантажів з метою прискорення та здешевлення процесу обміну.

5. Економне використання засобів виробництва.

6. Зменшення витрат з матеріально-технічного забезпечення підприємства.

Необхідно визначити коло дій, що забезпечать виконання основних функцій матеріально-технічного забезпечення.

Всі ці вимоги може задовольняти лише правильна організація матеріально-технічного забезпечення підприємства.

Функції матеріально-технічного забезпечення – це група близьких за змістом дій (завдань), спрямованих на досягнення основних цілей матеріально-технічного забезпечення.

Матеріально-технічне забезпечення виконує такі функції:

а) нормування витрати матеріально-технічних ресурсів;

б) визначення потреби у матеріалах;

в) організацію матеріально-технічного забезпечення.

Організація матеріально-технічного забезпечення є одним із важливих ділянок діяльності підприємства, від якого значною мірою залежать результати господарської діяльності підприємства. Адже визначається використання одного із важливих елементів виробничого процесу – предметів праці. Крім того, витрати предметів праці складають переважну частину у собівартості продукції базових галузей національної економіки, а економне їх використання є важливішою умовою зниження собівартості продукції та підвищення рентабельності підприємства. В умовах ринку у підприємств виникає право вибору постачальника, а відповідно, і право закупки більш ефективних матеріальних ресурсів. Це заставляє підприємства уважно вивчати якісні характеристики продукції, яка поставляється різними постачальниками.

г) організація зберігання матеріально-технічних ресурсів і видача їх виробничим дільницям.

Перелік завдань (дій) в розрізі перерахованих функцій матеріально-технічного забезпечення підприємства наведений у табл. 1.

Таблиця 1


Поделиться:

Дата добавления: 2015-04-05; просмотров: 274; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты