Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Тема 6. Технологія матеріально-технічного забезпечення підприємства




Матеріально-технічне забезпечення підприємства знаходиться у певному взаємозв’язку із виробництвом та збутом продукції підприємства, тобто його діяльність повинна налаштовуватися, виходячи із концепції логістики. Це означає, що спочатку розробляється стратегія збуту на основі вивчення ринку, потім, виходячи із неї, розробляється стратегія виробництва продукції і уже потім – стратегія постачання (забезпечення) виробництва. Таким чином, знаходить відображання взаємодія інформаційного та матеріального потоків.

Технологія матеріально-технічного забезпечення підприємства представляє собою сукупність методів, форм та способів забезпечення підприємства матеріальними ресурсами, а також характеристика цих методів.

Зміст технології матеріально-технічного забезпечення – характеристика послідовних етапів постачання на підприємство матеріальних ресурсів, виконання яких дозволяє безперервно і своєчасно постачати виробництво матеріальними ресурсами.

Незалежно від обраної підприємством стратегії розвитку розрізняють загальні обов’язкові етапи матеріально-технічного забезпечення.

1. Визначення потреби у матеріальних ресурсах. Насамперед визначаються споживачі різних видів ресурсів на підприємстві. Потім виконується розрахунок потреби у матеріальних ресурсах. При цьому встановлюються вимоги до маси, розміру та інших параметрів матеріалів. Далі розробляються плани-графіки та специфікації на кожну позицію номенклатури необхідних ресурсів. На даному етапі складається обсяг запасів, на величину яких робиться поправка до потреби.

2. Вибір постачальників. Включає пошук інформації про постачальників, створення банку даних про постачальників, пошук оптимального постачальника, оцінку результатів роботи з вибраними постачальниками.

3. Здійснення закупівлі матеріальних ресурсів. Реалізація цього етапу розпочинається із проведення переговорів, які повинні завершитися оформленням договірних відносин, тобто укладанням контракту (договору). Договірні відносини формують господарські зв’язки підприємства з постачальниками.

4. Транспортування матеріальних ресурсів. На цьому етапі здійснюється вибір транспортного засобу, розглядаються умови перевезень, що пропонують транспортні організації, визначається можливість та ефективність застосування власного транспорту, оптимізуються шляхи перевезення.

5. Контроль поставок. Одним із завдань контролю поставок є контроль кількості і якості поставленої партії матеріалів, облік рекламацій та браку. Контроль поставок включає в себе також відслідковування термінів поставки, оформлення замовлення, та транспортування, а також контроль стану запасів матеріальних ресурсів.

6. Забезпечення матеріальними ресурсами виробничих цехів. На даному етапі відбувається відпуск матеріалів до робочих місць з попередньою підготовкою матеріалів до виробничого споживання.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-04-05; просмотров: 77; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты