Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Вибір постачальників і закупівля матеріальних ресурсів




Основними етапами вирішення цього завдання є такі:

1. Пошук потенційних постачальників. Для цього можуть бути використані такі методи:

· оголошення конкурсу;

· вивчення рекламних матеріалів, фірмових каталогів, оголошень у засобах масової інформації тощо;

· відвідування виставок та ярмарок;

· листування та особисті контакти з можливими постачальниками.

Внаслідок комплексного пошуку формується перелік потенційних постачальників матеріальних ресурсів, згідно якого проводиться подальша робота.

2. Оцінювання потенційних постачальників. Складений перелік потенційних постачальників аналізується на основі спеціальних критеріїв, які дозволяють здійснити відбір прийнятних постачальників. Основними з них є ціна, якість матеріальних ресурсів і надійність поставок, під якою розуміють дотримання постачальником зобов’язань за терміном поставки, асортиментом, комплектністю, якістю і кількістю ресурсів, що поставляються.

До інших критеріїв, які беруться до уваги при виборі постачальника, відносять такі:

· віддаленість постачальника від споживача (впливає на транспортні витрати, що збільшує вартість товарів, які закуповуються);

· термін виконання поточних та екстрених замовлень;

· періодичність поставок;

· умови оплати;

· мінімальний розмір партії поставок;

· можливість отримання знижки;

· повнота асортименту;

· фінансовий стан постачальника;

· наявність резервних потужностей (можливість виконання додаткових замовлень при нарощуванні обсягів виробництва підприємством);

· післяпродажний сервіс;

· здатність забезпечити поставку запасних частин протягом всього терміну служби поставленого обладнання;

· репутація постачальника.

· інші критерії.

3. Оцінка результатів роботи з постачальником. На вибір постачальника суттєво впливають результати роботи по вже укладених договорах. Для цього розробляється спеціальна шкала оцінок, яка дозволяє розраховувати рейтинг постачальника.

Перед розрахунком рейтингу необхідно здійснити диференціацію ресурсів, що закуповуються, за ступенем участі у виробничому процесі. Адже матеріальні ресурси, що закуповуються, як правило, нерівнозначні з точки зору виробництва продукції. Головним критерієм при виборі постачальника матеріалів, що мають першочергове значення для виробництва (основні матеріали, комплектуючі, що необхідні регулярно), буде надійність постачання.

Якщо матеріальні ресурси, що закуповуються, не є значущими з точки зору виробничого процесу, то при виборі їх постачальника головним критерієм будуть витрати на їх придбання та доставку.

Методика розрахунку рейтингу. Для оцінки постачальників часто використовують методику ранжування, за допомогою якої розробляється спеціальна шкала оцінок, що дозволяє розрахувати рейтинг постачальника.

Критерії, за якими оцінюється постачальник, розставляються за ступенем важливості для підприємства. Для визначення пріоритетності окремих критеріїв застосовують методи експертних оцінок.

У формалізованому вигляді рейтинг R постачальника визначається шляхом множення бальної оцінки за кожним критерієм на значимість критерію. Сума оцінок за всіма критеріями дає загальну оцінку постачальнику.

,

де Бі – бальна оцінка і-го критерію; Кі – значимість критерію (від 0 до 1, сума значимостей всіх критеріїв дорівнює одиниці); n – кількість критеріїв, що беруть участь в оцінці.

Розраховуючи рейтинг для різних постачальників та порівнюючи одержані результати, визначають кращого партнера.

Оцінку постачальників потрібно проводити не тільки на стадії пошуку, але й в процесі роботи з вже відібраними постачальниками.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-04-05; просмотров: 147; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты