Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Провести виявлення наявності Нітрогену (N) в органічних сполуках. Навести хімізм реакції.




Принцип методу полягає в тому, що при сплавленні з металічним натрієм органічна сполука розкладається, а наявний в ній Нітроген утворює з Карбоном і натрієм натрій ціанід:

Нітрогенвмісна органічна сполука + Na NaCN + …

Виявляють утворений натрій ціанід шляхом переведення його в берлінську блакить (комплексна спокука синього кольору).

У суху тугоплавку пробірку внести 5-10 мг досліджуваної речовини і додати невеликий шматочок (чверть горошини) металічного натрію (дотримуйтесь правил техніки безпеки при роботі з натрієм!). Обережно нагріти цю суміш у полум’ї пальника до утворення однорідної суміші досліджуваної речовини та металічного натрію. Після охолодження пробірки додати 3-4 краплі етилового спирту для видалення залишків металічного натрію. Переконавшись, що весь натрій прореагував, долити після охолодження 1 мл води і нагріти пробірку у полум’ї пальника до розчинення плаву та відфільтрувати. При цьому утворений натрій ціанід переходить в розчин, а натрій алкоголят з водою утворює натрій гідроксид:

До фільтрату додають 1 краплю спиртового розчину фенолфталеїну. Після цього внести у пробірку 2-3 краплі 1 або 5%-го розчину ферум(ІІ) сульфату з домішками ферум (ІІІ) сульфату. При цьому у присутності лугу випадає осад ферум(ІІ) гідроксиду брудно-зеленого кольору в суміші з ферум(ІІІ) гідроксидом бурого кольору. При наявності в розчині натрій ціаніду він реагує з ферум(ІІ) гідроксидом з утворенням жовтої кров’яної солі Na4[Fe(CN)6. Потім у центр фільтрувального паперу величиною 3×3 см піпеткою наносять 1 краплю мутної рідини із пробірки. Як тільки крапля поглинеться, на її місце наносять 1 краплю 10% розчину HCl. Після підкислення осад гідроксидів феруму (ІІ) і (ІІІ) розчиняється і при наявності в досліджуваній речовині Нітрогену відразу з’являється синя пляма утвореної берлінської блакиті.

Якщо берлінської блакиті утворюється дуже мало внаслідок малої концентрації натрій ціаніду, то спочатку утворюється пляма зеленого кольору, що поступово синіє.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-04-11; просмотров: 119; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.009 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты