Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Провести виявлення наявності галогенів в органічних сполуках пробою Бейльштейна. Вказати на значення реакції.




Проба Бейльштейна – виключаюча проба на галогени. Галогени в органічних речовинах найпростіше відкрити спалюванням цих речовин на мідній дротинці в полум’ї пальника або спиртівки (проба Ф.Ф. Бейльштейна, 1872). При цьому карбон окислюється до карбон(IV) оксид, гідроген – до води, а галогени (крім флуору) утворюють із міддю леткі галогеніди, які забарвлюють полум’я в яскраво-зелений колір. Реакція дуже чутлива, однак проба Бейльштейна має і негативне значення. Позитивний результат вказує лише на можливість присутності галогенів в досліджуваній речовині, оскільки зелене забарвлення полум’я, окрім галогенів, дають і деякі інші речовини. Негативний результат однозначно підтверджує відсутність галогену в досліджуваній речовині.

Мідну дротину, закручену у спіраль, встановити у корок або намотати на пробіркотримач та прожарити, змочивши попередньо у розчині хлоридної кислоти, у полум’ї пальника доти, поки полум’я не перестане забарвлюватись, а на поверхні дротинки не утвориться чорний купрум(ІІ) оксид. Після охолодження дротинку занурити у галогенвмісну сполуку і знову внести у полум’я спиртівки. Спочатку згоряє карбон і полум’я стає жовтим, а потім забарвлюється в інтенсивно зелений колір, що відповідає летким купрум галогенідам.

Провести виявлення наявності хлору в органічних сполуках методом Степанова. Навести хімізм реакції.

У сухій пробірці змішати 3-4 мл етилового спирту і 2-3 краплі або декілька кристалів досліджуваної хлорвмісної речовини і додати кусочок (чверть горошини) очищеного металічного натрію. Починається бурхливе виділення водню за рівнянням та утворення гідрогенгалогеніду. Після повного розчинення взятого натрію суміш розвести рівним об’ємом дистильованої води, підкислити 10%-ною нітратною кислотою до кислої реакції на лакмус і долити декілька крапель 1%-ного розчину аргентум нітрату. Що спостерігаєте?

 

Провести виявлення наявності брому в органічних сполуках методом Степанова. Навести хімізм реакції.

У сухій пробірці змішати 3-4 мл етилового спирту і 2-3 краплі або декілька кристалів досліджуваної бромвмісної речовини і додати кусочок (чверть горошини) очищеного металічного натрію. Починається бурхливе виділення водню за рівнянням та утворення гідрогенгалогеніду. Після повного розчинення взятого натрію суміш розвести рівним об’ємом дистильованої води, підкислити 10%-ною нітратною кислотою до кислої реакції на лакмус і долити декілька крапель 1%-ного розчину аргентум нітрату. Що спостерігаєте?


Поделиться:

Дата добавления: 2015-04-11; просмотров: 91; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты