Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Діагностика родинних стосунків




Методика «Недописані тези».

Учням пропонується завершити вислови, бажано пояснити свою думку.

Методика дозволяє виявити ставлення старшокласників до батьків, характер стосунків між ними.

1. Хороші батьки – це...

2. Складні батьки – це...

3. Ідеальні батьки – це...

4. У нормальній родині…

5. По-справжньому щасливі діти, якщо батьки…

 

Анкета “Сім’я очима дітей”

1. Відносини у вашій родині можна назвати:

а) щасливими, де переважають любов, довіра, розуміння, взаємодопомога;

б) відносно налагодженими, де конфліктні ситуації між батьками вирішуються мирним шляхом;

в) складними, що характеризуються частими конфліктами між батьками;

г) незадовільними, де тебе не розуміють і не сприймають як особистість;

д) байдужими, де у кожного своє життя.

2. Твої стосунки з батьком:

а) гарні, дружні;

б) прохолодні;

в) байдужі;

г) повне непорозуміння.

3. Твої стосунки з матір’ю:

а) гарні, дружні;

б) прохолодні;

в) байдужі;

г) повне непорозуміння.

4. Чи є союз твоїх батьків зразковим для тебе?

а) так, я хотів(ла) б мати таку саму сім’ю;

б) не зовсім, дещо змінив(ла) би у стосунках;

в) ні, я хочу жити по-іншому.

5. Чи здатні Ви розуміти своїх батьків?

а) іноді;

б) коли мені це необхідно;

в) завжди;

г) часто;

д) важко відповісти.

6. У розв’язанні сімейних проблем враховується Ваша думка?

а) завжди;

б) іноді;

в) тільки, коли проблема стосується мене;

г) ніколи;

д) важко відповісти.

 

Анкета „Ваші ідеали”

1. Чи хотіли б Ви бути схожим на своїх батьків?

2. Співрозуміння з ким є для Вас найважливішим? (друзі, сестра (брат), батьки (хто саме), однокласники).

3. Від кого Ви хотіли б отримати пораду в складній життєвій ситуації?

4. Чи хотіли б Ви виховувати своїх дітей так, як виховували Вас батьки?

 


Діагностика родинних стосунків

Організація взаємодії сім’ї та школи

Методика діагностики батьківського ставлення (за А.Я. Варга та В.В. Століна)

Тест-опитування батьківського ставлення (ОБС) являє собою психодіагностичний інструмент, орієнтований на виявлення батьківського ставлення у осіб, які звертаються за психологічною допомогою з питань виховання і спілкування з ними. Батьківське ставлення розуміється як система різноманітних почуттів по відношенню до дитини, поведінкових стереотипів, що практикуються у спілкування з нею, особливостей сприйняття та розуміння характеру і особистості дитини, її вчинків.

Структура опитуванняОпитування складається з 5 шкал.

1."Прийняття нехтування". Шкала відбиває інтегральне емоційне ставлення до дитини.

Зміст одного полюса шкали: батькам подобається дитина такою, яка вона є. Батьки поважаю індивідуальність дитини, симпатизують їй. Батьки намагаються проводи багато часу разом з дитиною, схвалюють її інтереси і плани.

На іншому полюсі шкали: батьки сприймають свою дитину погано непристосованою, невдалою, їм здається, що дитина не доб'ється успіх) житті через низькі здібності, невеликий розум, дурні схильності. Здебільшого батьки відчувають до дитини злість, досаду, роздратування, образу. Вони не довіряють дитині і не поважають її.

2. "Кооперація". Шкала відбиває соціально бажаний образ батьківського ставлення. Змістовно ця шкала розкривається так: батьки зацікавлені у справах, планах дитини, намагаються в усьому допомогти дитині, співчувають їй. Батьки високо оцінюють інтелектуальні та творчі здібності дитини, мають почуття гордості за неї. Вони заохочують ініціативу і самостійність дитини намагаються бути з нею на рівних. Батьки довіряють дитині, намагають перейняти її точку зору у спірних питаннях.

3. "Симбіоз". Шкала відбиває міжособистісну дистанцію у спілкуванні з дитиною. При високих балах за цією шкалою можна вважати, що батьки прагнуть до симбіотичних стосунків з дитиною. Змістовно ця тенденція описується так – батьки відчувають себе з дитиною єдиним цілим, намагаються задовольнити усі потреби дитини, захистити її від труднощів та неприємностей життя. Батьки постійно відчувають тривогу за дитину, дитина їм здається маленькою і беззахисною. Тривога батьків підвищується, коли дитина починає автономізуватися в силу обставин, так як за власною волею батьки не нададуть дитині самостійності ніколи.

4. "Авторитарна гіперсоціалізація" відбиває форму і направлення контролю за поведінкою дитини. При високому балі за цією шкалою у батьківському ставленні до дитини виразно проглядає авторитаризм. Батьки вимагають від дитини безсуперечної слухняності та дисципліни. Вони намагаються нав'язувати дитині в усьому свою волю, не в змозі прийняти її точку зору. За прояви свавілля дитину суворо карають. Батьки пильно стежать за соціальними досягненнями дитини і індивідуальними особливостями, звичками, думками, почуттями.

5. "Маленький невдаха" відбиває особливості сприйняття і розуміння дитини батьками. При високих значеннях за цією шкалою у батьківському ставленні спостерігається намагання інфантилізувати дитину, приписати їй особисту й соціальну неспроможність. Батьки бачать дитину молодшою в порівнянні з реальним віком. Інтереси, захоплення, думки і почуття дитини здаються батькам дитячими, несерйозними. Дитина здається непристосованою до дорослого життя, неуспішною, відкритою для дурних впливів. Батьки довіряють своїй дитині, досадують на її неуспішність і невмілість. У зв’язку цим батьки намагаються захистити дитину від труднощів життя і суворо контролювати її дії.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-04-11; просмотров: 202; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты