Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Чи має право учасник господарських відносин стягувати збитки у порядку регресу?




а) так;

б) ні;

в) тільки у власника підприємства, установи, організації;

г) Господарський кодекс України не передбачає такого права.

9. Чи має право суб’єкт господарювання у разі невиконання зобов’язання виконати цю роботу самостійно:

а) ні;

б) так, з подальшим відшкодуванням збитків, завданих невиконанням зобов’язання;

в) так, без подальшого відшкодування збитків, оскільки зобов’язання було виконано;

г) можливо, але у певних випадках, передбачених Господарським кодексом України.

10. Відповідно до ч. 1 ст. 226 Господарського кодексу України”«Учасник господарських відносин, який вчинив господарське правопорушення, зобов’язаний вжити необхідних заходів щодо запобігання збиткам у господарській сфері інших учасників господарських відносин або щодо зменшення їх розміру, а у разі, якщо збитків завдано іншим суб’єктам, - зобов’язаний відшкодувати на вимогу цих суб’єктів збитки у ……………………. порядку в повному обсязі, якщо законом або договором сторін не передбачено відшкодування збитків в іншому обсязі”:

а) добровільному;

б) обов’язковому;

в) судовому;

г) наказовому.

Ситуаційне завдання 1. Швейна фабрика уклала договір про поставку тканини з Котоновим комбінатом. Але Котоновий комбінат недопоставив тканини на суму 500 тис. гривень, які були передбачена договором. Таку суму складали сплаченні фабрикою своїм покупцям штрафні санкції за недопоставку швейних виробів, що мали бути виготовлені із зазначених тканин, а також не отримані фабрикою доходи, які вона отримала б, якби комбінат виконав свої зобов’язання за договором. Комбінат відмовився задовольнити претензійні вимоги фабрики в обсязі прямих збитків, оскільки не до поставка сталася не з їхньої вини, а з вини перевізника, і всі претензії відносно збитків необхідно висувати до нього. Фабрика подала позов до Господарського суду.

Вирішіть спір. Що входить у розмір збитків? Що не підлягає відшкодуванню за Господарським кодексом України? Чи може бути застосовано до Котонового комбінату штрафні санкції і як вони будуть співвідноситися із відшкодуванням збитків?

 

Ситуаційне завдання 2. Райспоживспілка звернулася до суду з позовом про стягнення з районної податкової інспекції 20 тис. грн. збитків у вигляді упущеної вигоди. У судовому засіданні було встановлено, що через неправомірні дії співробітника Державної податкової інспекції району райспоживспілці було спричинено збитки. Але добровільно відшкодувати ці збитки державна податкова інспекція відмовилася, посилаючись на неможливість їх відшкодування за рахунок бюджетної організації, якою є Державна податкова інспекція.

Чи підлягають відшкодуванню збитки у вигляді упущеної вигоди? Чи передбачена законодавством можливість відшкодування збитків податковим органом за незаконні дії його працівників? Чи несуть якусь відповідальність працівники податкового органу? Чи підлягає позов задоволенню?

 

Ситуаційне завдання 3. ТзОВ „Ардо” уклало договір поставки з ПП „Фокстрот2 на поставку електротехніки. За договором ТзОВ мало поставити електротовари на суму 10 тис. євро, а ПП „Фокстрот” зобов’язується сплатити вказану суму за договором наперед. У відповідну дату, зазначену у договорі було відправлено товар. ПП „Фокстрот” отримало техніку на суму 7 тис. євро. Оскільки вся техніка замовлялася покупцями і не була отримана, вони відмовилися від неї. При цьому ПП „Фокстрот” зазнало збитків і подало позов до суду на суму 5 тис. євро. Вирішіть спір.

Напишіть відзив на позовну заяву ПП „Фокстрот”. В якій валюті будуть обчислюватися збитки, якщо вони висунуті в іноземній валюті?


Поделиться:

Дата добавления: 2015-04-11; просмотров: 102; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.009 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты