Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Задача 5. У районному суді слухалася цивільна справа про поновлення на роботі за позовом водія Федорова до автобази.




У районному суді слухалася цивільна справа про поновлення на роботі за позовом водія Федорова до автобази.

У судовому засіданні позивач Федоров заявив клопотання про відкладення справи і переклад йому з української на татарську мову матеріалів справи.

Федоров пояснив, що проживає в місцевості, де більшість жителів складає татарське населення. Він краще розуміє зміст документів татарською мовою, ніж українською.

Представник автобази заперечив проти задоволення клопотання, думаючи, що його задоволення тільки перешкодить правильному розгляду справи, оскільки всі працівники автобази спілку­ються українською мовою.

Суд видалився для обговорення клопотання.

Яку ухвалу винесли б ви, будучи суддями даного складу суду, керуючись принципами цивільного процесуального права?

 

Задача 6

У районному суді проводилось попереднє судове засідання, на якому розглядалась справа за позовом Івченко до Скрябіна про стягнення збитку, пов'язаного з ушкодженням автомашини «Жи­гулі», заподіяного автомобільною аварією.

Відповідач Скрябін не визнав позову, стверджуючи, що його вини в аварії немає. Під час автопригоди дорога була покрита льодом, і зіткнення автомашин відбулося в зв'язку з неперебор­ною силою.

Позивач Івченко заявив клопотання про відкладення цивільної справи і про витребування матеріалів кримінальної справи, що у свій час була порушена, але припинена.

Суддя виніс ухвалу про відкладення справи на іншу дату і час, але у витребуванні кримінальної справи відмовив, вказавши, що відповідно до принципу змагальності кожна сторона повинна довести факти, на які посилається. Тому сам позивач повинен представити матеріали кримінальної справи, що знаходяться в районному управлінні внутрішніх справ.

Розповісти про принцип змагальності і його зміст. Як правильно вирішити це питання? Керуйтесь ст. 60, ст. 130 ЦПК України.

 

 

Задача 7

У судовому засіданні розглядалась справа окремого провадження про усиновлення дитини.

Під час судового розгляду справи до залу судового засідання ввійшов кореспондент обласної телевізійної компанії з відеокамерою і почав робити зйомку судового засідання.

Головуючий у справі запитав у нього, на якій підставі провадиться відеозйомка. Кореспондент відповів, що має завдання телестудії зробити відеозйомку деяких фрагментів процесу для демонстрації телеглядачам репортажу про нову категорію цивільних справ про усиновлення.

Головуючий у справі суддя заборонив відео-зйомку і видалив журналіста з залу судового засідання. Той заявив, що буде скаржитися у вищестоящі судові інстанції на бюрократизм судді.

Проблему яких принципів зачіпає приведена правова ситуація?

 

Задача 8

У попередньому судовому засіданні розглядалась цивільна справа за позовом Коливанова до Терьохіна про визнання договору купівлі-продажу квартири недійсним. Суддя роз'яснив сторонам про те, що вони зобов'язані заявити клопотання про забезпечення доказів.

Проаналізуйте, чи відповідають принципу диспозитивності дії судді? Керуйтесь ст. ст. 11, 133 ЦПК України.

 

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-04-11; просмотров: 71; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты