Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Основи медичних знань




Клас

Розділ ІV. Перша медична допомога при гострих захворюваннях, отруєннях і догляд за хворими.

Теми уроків: Радіаційні ураження, їх профілактика і перша медична допомога.

Під час випробування ядерної зброї, розробки радіоактивних копалин, при аваріях атомних електростанцій у біосферу попадають частки від ділення ядер атомів урану та плутонію: радіоактивні ізотопи йоду-131, барію-140, цезію-137, стронцію-90. Радіоактивний йод-131 є дуже небезпечним: він концентрується в щитовидній залозі й випромінює потужні гама-промені. Щитовидна залоза отримує дозу, яка в 100 разів перевищує фонове випромінення йоду ґрунту та організму людини.

Йод-131 має короткий період розпаду, термінова ситуація зберігається відносно недовго. Але під впливом радіації щитовидна залоза змінює будову та функції, у людей з часом розвиваються її онкологічні захворювання. Причому однакова доза йоду-131 у щитовидній залозі дитини приносить більшу шкоду, ніж у дорослих.

У квітні-травні 1986 року під час катастрофи на ЧАЕС випадання йоду-131 у 10-30-кілометровій зоні досягали 18500 кБк/м2. Збільшився рівень йоду-131 у ґрунті: 5500-11100 кБк/м2. У мешканців цієї зони, у т.ч. й у ліквідаторів наслідків катастрофи, у залежності від доз ураження розвилися патології щитовидної залози різного ступеня важкості.

Зменшити шкідливість накопичення радіоактивного йоду в щитовидній залозі можна введенням стабільного елементарного нерадіоактивного йоду. Тому перед можливим радіаційним випроміненням необхідно вживати
1 склянку молока або води з розчиненими в них 2-3 краплями спиртового розчину йоду або розчину Люголя. Ця доза забезпечить захист організму від радіоактивного йоду. Але треба всім пам’ятати, що:

1) радіоактивний йод може застосовуватись як ліки при лікуванні тиреотоксикозу (підвищення функції щитовидної залози) та окремих видів раку щитовидної залози;

2) вживання спиртового розчину йоду або розчину Люголя для підготовки до оперативного лікування можливе лише під наглядом лікарів за схемою, починаючи з однієї краплі на добу, і не більше 10-14 днів.

Теми уроків: Радіаційні ураження, їх профілактика і перша медична допомога.

У 1820 році вчений Коїндет уперше запропонував використовувати препарати йоду для лікування зобу. Проте, як виявилось пізніше, надмірна доза йоду спричиняла токсикози. У результаті підвищення при цьому секреції гормонів щитовидної залози (йодіндукований тиреотоксикоз) з’являються порушення діяльності серцевої та дихальної систем (ядуха, серцебиття, набряки легень, розлад менструального циклу в жінок тощо).

Йод – токсичний елемент, надмірне застосування його препаратів викликає отруєння та побічні ефекти. При цьому розвиваються запалення слизової оболонки очей та верхніх дихальних шляхів (сльозотеча, ларингіт, бронхіт), подразнення нирок. Після припинення вживання йоду та його препаратів ці явища зникають. У таких випадках, щоб якомога швидше вивести йод з організму, рекомендують вживати більше води та їжу з підвищеним вмістом кухонної солі.

Якщо йод потрапляє в організм у значних кількостях (особливо концентровані розчини), одразу ж з’являється біль унаслідок опіку слизових оболонок ротової порожнини, глотки, гортані, стравоходу, шлунку. При цьому починається блювання з коричневим та синім кольором залишків їжі. Через деякий час підвищується температура тіла, настає збудженість, падає артеріальний тиск, виникають судоми та паралічі, можливий набряк легень.

При таких явищах потерпілому необхідно одразу ж промити шлунок розчином тіосульфату натрію, дати велику дозу крохмалю, клейстеру з борошна, рисового або вівсяного відвару тощо. Після цього потерпілого слід відправити до лікарні.

Під час вагітності підвищені дози йоду та препаратів з нього можуть стати причиною:

- кропивниці;

- нефритів;

- підвищеної чутливості до йоду;

- туберкульозу легень;

- вугрового сипу;

- фурункульозу;

- хронічної піодермії.

Тому йод завжди повинен бути дозованим відповідно віку (на препараті обов’язково вказується доза відповідно віку).

 

Клас

Розділ ІІІ. Основи вчення про здоров’я людини та його охорону.

Теми уроків: Екологічна і соціальна ситуація в Україні, її вплив на здоров’я людей. Аналіз стану здоров’я дітей та дорослих в Україні. Демографічна ситуація в державі. Втрати серед населення від нещасливих випадків у мирний час і в надзвичайних ситуаціях. Стан здоров’я школярів. Профілактика дитячих хвороб. Оздоровлення та захист дітей і дорослих у мирний час і в надзвичайних ситуаціях. Громадські та державні заходи щодо покращення і зміцнення здоров’я народу. Основні складові здорового способу життя. Поняття про раціональне харчування.

Сьогодні в Україні спостерігається демографічна криза. У різних регіонах країни смертність у 2-4 рази перевищую народжуваність. Причому смертність дітей в Україні одна з найвищих у світі. 20-22 відсотки шлюбів бездітні, на
38 відсотків зросла захворюваність онкологічними хворобами, удвічі зросли захворювання на виразку шлунку, бронхіальну астму, серцево-судинні та алергічні хвороби. Тривалість життя людей в Україні знизилась до 60 років у чоловіків і 75 років у жінок. За показниками тривалості життя Україна посідає 52-е місце в світі.

Медико-генетичні дослідження встановили зміни в спадковому апараті людей, причиною яких є забруднене довкілля. Згідно з біологічними законами, критичною межею є 30%. Якщо зміни хромосомного апарату досягнуть цих критеріїв, нація починає зникати. У Донецько-Придніпровському регіоні цей показник становить 19-24%.

На підставі досліджень у 1981 році австралійський учений Безіл Хетцель сформулював поняття про йододефіцитні захворювання (ЙДЗ). Головна причина їх виникнення – нестача йоду в навколишньому середовищі. Значна частина населення України відноситься до групи ризику розвитку ЙДЗ. Ці захворювання сьогодні є серйозною медико-соціальною проблемою.

Для підтримання здоров’я населення України повинно вживати їжу, що містить необхідні мінеральні речовини, серед яких важливе місце посідає йод. Потреба в йоді залежить від віку та фізіологічного стану організму (див. додаток 1).

Ознаки йододефіциту:

- емоційність (дратівливість, пригніченість, сонливість, в’ялість, напади нудьги, погіршення пам’яті та уваги, зниження інтелекту, поява частого головного болю, причиною якого є підвищення внутрішньочерепного тиску);

- кардіологічні (атеросклероз, стійкий до лікування дієтами й ліками, аритмія, при якій вживання спеціальних препаратів не дає відчутного і довготривалого ефекту, підвищення діатонічного тиску через набряки судинних стінок);

- анемічні (зниження рівня гемоглобіну в крові, при якому лікування препаратами заліза дає лише незначний результат);

- імунодефіцитні (часті інфекційні та застудні захворювання, послаблення імунітету виникає навіть при незначному зниженні функції щитовидної залози);

- остеохондроз (спадність і м’язові болі в руках, грудний або поперековий радикуліти, при яких традиційне лікування неефективне);

- набрякові (набряки навколо очей, при яких систематичне вживання сечогінних препаратів погіршує стан, формуючи залежність від них);

- бронхо-легеневі (набряк дихальних шляхів, що призводить до хронічного бронхіту);

- гінекологічні (порушення менструальної функції і циклу, безплідність, мастопатія, подразнення та тріщини сосків).

За даними ВООЗ, у світі унаслідок дефіциту йоду 40 млн. людей мають розумову відсталість. Більш того, відомо, що кретинізм, причиною якого є дефіцит йоду, можна попередити, якщо лише щодня вживати необхідну дозу йоду.

Для профілактики ЙДЗ слід харчуватися продуктами, що містять йод (див. додаток 2). При цьому слід зауважити, що при зберіганні та кулінарній і технологічній обробці продуктів харчування значна кількість йоду, як і інших корисних речовин, втрачається. Так, картопля за 4 місяці зберігання втрачає до 50% йоду, а за 7 місяців – 65%. При приготуванні перших та других страв втрачається до 43% йоду. А взагалі в процесі кулінарної обробки втрачається 14-63% початкової кількості йоду, причому втрати тим більші, чим довша та інтенсивніша термічна обробка.

Розділ ІV. Перша медична допомога при гострих захворюваннях, отруєннях і догляд за хворими.

Теми уроків: Ліки та їх застосування. Чинники, які впливають на дію ліків на організм. Реакції організму на введення лікарських препаратів. Вивчення придатності ліків.

Як поповнити запаси йоду в організмі? Існує 4 групи препаратів йоду:

- неорганічні йодиди (йодиди калію та натрію);

- препарати, що містять елементарний йод (спиртовий розчин йоду, розчин Люголя);

- органічні речовини, які відщеплюють елементарний йод (йодоформ, йодинол, амілойодин тощо);

- органічні речовини, молекули яких містять міцно зв’язаний йод (рентгеноконтрастні речовини).

Препарати йоду використовують зовнішньо та внутрішньо. Ззовні йод використовують як антисептичний, подразливий засіб.

Йодонат – водний розчин комплексу поверхньоактивної речовини з йодом, містить близько 3% йоду, щодо золотистого стафілокока, протея, синєгнойної палички має високу бактерицидну активність. Приймають його як антисептик тільки для знезараження шкіри.

Йодопирин – суміш комплексу полівінілпироліда йоду з йодидом калію. Він є антисептичним засобом, має бактерицидну активність по відношенню до золотистого стафілокока, протея. Його приймають дорослі в якості антисептика при комплексному лікуванні гнійних ран. Препарат використовують у стаціонарних умовах.

Йодоформ – трийодметан. Його приймають в якості антисептичного засобу при лікуванні інфікованих ран та виразок у вигляді присипок і мазей.

Цей список препаратів тривалий час був незмінним, а йод використовували лише як антисептик для обробки шкірних покровів, доки дослідник В.О. Мохнач клінічно не довів, що йод застосовується при багатьох хворобах і в нього чудове майбутнє як у замінника антибіотиків. Таким чином, у списку затверджених препаратів з’явився йодинол, який містить 0,1 г йоду, 0,3 г йодиду калію, 0,9 г спирту і до 100 мл дистильованої води. Це антисептичний препарат йоду з тривалою дією, його застосовують при хронічному тонзиліті, гнійних отитах, ринітах, варикозних виразках, гнійних ранах, опіках.

У 1880 році французький лікар Люголь створив розчин, який містить 5 % елементарного йоду в 10%-му розчині йодованого калію. З тих пір він використовується в медицині. Але слід зазначити, що для профілактики та самолікування йододефіциту спиртовий розчин йоду чи розчин Люголю приймати не можна! Вони містять великі дози йоду, що може привести до блокади щитовидної залози чи декомпенсації (різкому погіршенню) вузлового токсичного зобу (функціональній автономії щитовидної залози). Особливо слід бути обережними літнім людям. Розчин Люголю можна застосовувати лише коротким курсом (до 10 днів) для підготовки до оперативного лікування вузлового чи дифузного токсичного зобу. Слід зазначити, що застосування препаратів йоду треба обов’язково узгоджувати з ендокринологом, особливо тім людям, що страждають патологіями щитовидної залози. При застосуванні підвищених доз препаратів, що містять йод, чи тривалому лікуванні такими препаратами виникає стан, який називають йодизмом. Він проявляється гнойниковими висипаннями на шкірі, набряками, нудотою, нежиттю, бронхітом, коньюктивітом, болями у суглобах і т.д. Також виникає явище йод-індукованого тиреотоксикозу, найчастіше – у літніх людей.

Теми уроків: Догляд за хворими з гострими захворюваннями органів дихання та серцево-судинної системи, органів травлення, порушення обміну речовин, органів виділення, ендокринної системи. Профілактика інфекційних хвороб. Імунітет.

Щитовидна залоза на перший погляд схожа на щит. Вона дійсно захищає нас від багатьох хвороб. Її функція – виділення в кров гормонів тироксину і трийодтиронину, що містять йод. Фізіологічні функції, які регулюють ці гормони, дуже різноманітні: функціонування всіх систем організму, швидкість метаболізму, теплоутворення, ріст та розвиток, жировий, вуглеводний, білковий обмін, обмін вітамінів, жирних кислот, холестерину, перетворення каротину на вітамін А. Недостатність йоду в організмі призводить до порушення цих функцій, що стає причиною ЙДЗ.

Щитовидна залоза здійснює регуляцію процесу обміну речовин та поповнення енергетичного ресурсу, витраченого протягом доби. Препарати йоду у невеликих дозах застосовуються при лікуванні синдромів хронічної втоми та перевтоми. Вони мають седативну (заспокійливу) дію на нервову систему.

При перших ознаках ангіни треба прополоскати горло настоєм шалфею (він містить йод): столову ложку трави залити склянкою окропу з доданням морської солі і протягом 20 хвилин потримати на водяній бані. Корисно також кожні 1-2 години жувати чи смоктати листя шалфею, м’яку свіжу та прозору соснову смолу, шматочок мумійо розміром із сірникову головку.

Ламінарія допомагає зменшенню вмісту холестерину в плазмі крові, затримує розвиток атеросклерозу. Фітогормони та вітаміни, що містяться в морській капусті, стимулюють репарацію слизових оболонок носа, ротової порожнини, кишечнику, жіночих статевих органів. Морську капусту рекомендовано вживати в ендемічних щодо зобу місцевостях. Її також рекомендують як м’який послаблюючий засіб при хронічних запорах.

Теми уроків: Перша медична допомога при гострих отруєннях у побуті.

Може виникнути питання: чи виділяється йод з організму в разі його надмірного вживання? В основному, надлишки йоду виводяться з організму без проблем. Проте люди, що мають захворювання щитовидної залози, особливо з її надмірною функцією, під час вживання йодованих продуктів мають почуватися не до такої міри в безпеці. Втім, збільшення щитовидної залози, без порушення її функції, за звичайних умов лікується досить успішно за допомогою цих продуктів.

Чи є ймовірним отримання надто багатої кількості йоду завдяки вживанню йодованої солі? Так, якщо ви вживаєте надто велику кількість солі (більш ніж 10 г а добу), або маєте підвищену фуекцію щитовидної залози.

Розділ VІ. Основи вчення про загальний фізичний розвиток дівчаток та дівчат.

Теми уроків: Загальний фізичний розвиток. Статевий розвиток дівчат. Вагітність і пологи.

Жінки, в організмі яких не вистачає йоду, страждають безпліддям, у них частіше трапляються спонтанні аборти. Низький рівень надходження йоду до організму вагітних призводить до виникнення вроджених аномалій, викидів. У вагітних жінок з регіонів з йодною недостатністю частіше народжуються мертві діти. Смертність серед дітей у таких районах в порівнянні з іншими значно вища.

Діти, народжені від матерів, які під час вагітності страждали на недостатність йоду, часто бувають психічно неповноцінними, вони мають низький зріст, розумову відсталість, глухонімоту, спастичний параліч.

 


Розділ ІІІ

Позакласні та позашкільні виховні заходи

 

Сценарій позакласного заходу для початкових класів

“Як стати Нехворійкою”

(автор – Н.О. Черепанова, учитель початкових класів, старший учитель Клугино-Башкирівської ССЗОШ)

 

Дія 1

 

Мийдодір: Усі Чуковського читали

І мене давно впізнали!

Я – великий умивальник,

Знаменитий Мийдодір,

Умивальників начальник

Та мочалок командир.

(Показує на героїв).

Та зі мною мої друзі,

Ми крокуємо всі разом.

Ось мій вірний товариш – це Йод.

Йод: На земній кулі відомо понад сто різновидів овочевих культур. Але не всі з них містять мене. Розгадавши загадки, ви дізнаєтесь, які саме овочі багаті на йод.

1. У земляній сиджу коморі,

А коса моя надворі. (Морква)

2. Довгий, зелений,

Добрий солений,

Добрий і сирий –

Хто він такий? (Огірок)

3. Завітала в хату пані

У червонім сарафані,

Як взялися роздягати –

Стали сльози проливати. (Цибуля)

4. Переплутав ноги,

Переплутав вуса,

Ліг біля дороги

Для нашої спокуси,

І тяжко обминути,

Щоб не скубонути. (Горох)

Вітамін А: Я – вітамін А. Теж живу в моркві та вершковому маслі.

Незнайко: Як, відразу у всіх листочках живеш?

Вітамін А: Ага, морква в мене – наче весь город.

Вітамін С: А я - здебільшого в яблуках, цибулі та смородині живу.
Вітаміном С мене називають.

Незнайко: А ти, Йоде, де ще живеш?

Йод: У картоплі, у салаті, у буряку та в томаті, у морській капусті та смородині.

Незнайко (запитує у Вітаміну В): Ти, Вітаміне В, теж у смородині живеш?

Вітамін В: Ні!

Незнайко: А де?

Вітамін В: Не скажу!

Вітамін А: Образився він на тебе.

Незнайко: За що?

Вітамін С: Тому що ти чорний хліб на їси. У чорному хлібі головні запаси Вітаміну В.

Незнайко: Щось я ніколи ніяких вітамінних кульок у чорному хлібі не бачив.

Вітамін В: Тобі правду сказали. Нас у їжі не бачити, але ми там є, ми дуже необхідні людині.

Мийдодір: Знайомтеся: мій перевірений давній товариш – Корисна Бактерія.

Незнайко: Корисних бактерій не буває.

Квасиль: Бувають. Дозвольте відрекомендуватися – бактерія Лакта.

Незнайко: Чужоземець, чи що?

Квасиль: Це латинською мовою. Називайте мене просто Квасиль.

Мийдодір: Він легко, без зусиль перетворить свіже молоко на кисле та кефір.

Йод: А я теж є в молоці, кефірі, у вершках та сметані.

Вітамін С: Справа в тому, що навесні мене немає ані в яблуках, ані в картоплі, за зиму я звідти зникаю і залишаюсь лише в кислій капусті. А її готує Квасиль.

(Квасиль та Вітамін С тиснуть руки).

Незнайко: А я люблю квашену капусту.

Айболить: А щоб кориснішою вона була, а також щоб йод до організму надходив постійно, треба вживати замість простої солі йодовану. До речі, її продають у кожному продуктовому магазині.

Незнайко: Та я поїм якихось пігулок вітамінів і буду здоровий.

Айболить: Що ти, що ти, ліки можна пити тільки ті, що дають дорослі. А самому брати не можна. Вітаміни – це теж ліки. А є ще природні ліки – це Мед.

Мед: Я дуже корисний продукт харчування. У мені є всі потрібні організму вітаміни, йод та інші корисні речовини. Я, Мед, - не тільки ласощі, а й ліки.

Незнайко: А я віршика про пігулки знаю.

(Читає вірш “Чудові пігулки”).

Для хворої людини

Потрібен лікар, потрібна аптека,

Зайдеш – чисто та красиво,

Та шухлядки видно рівні.

За склом стоять там по порядку

Банки, склянки та горшки.

У них пігулки та облатки,

Краплі, мазі, порошки

Від коклюшу та від ангіни,

Та на обличчі ластовиння,

Риб’ячий жир, таблетки хини

І, звичайно, вітаміни,

Вітаміни А, В, С,

Є пахучі розтирання

Від укусів комарів,

Є мікстура від чихання –

Проковтнув та не хворій!

Клейкий пластир від мозолів

Та мікстура на траві

Від ломоти та від болю

В животі та в голові.

Та не скажу я лікареві:

“Дайте мені щось від ліні,

Від “я можу та не хочу”!”

Добре, щоб ці ліки

Нам скоріше продали

І ледаща всі з дитинства

Випивати їх могли.

А ті діти, що з дитинства

Все показують нам лінь,

По одній, по дві пігулки

Три-чотири рази в день!

А з’явились би ті ліки,

А купив би два пакети,

І не два, а цілих три!

Треба, треба… що не говори!

Айболить: Заговорився я з вами. А я на виклик запізнююсь. Мені Іванкове здоров’я треба рятувати.

Усі: Ми допоможемо тобі.

Айболить: Зараз до доброї медицини

Ми вкажемо дорогу тобі.

Вітамін А: Щоб були ви всі красиві.

Вітамін В: Та щоб не були плаксиві.

Вітамін С: Щоб якесь добре діло

Йод: Добре спорилось, горіло.

Квасиль: Щоб цікаво жить було.

Незнайко: Щоб співалось, як моглось.

Усі: Треба бути всім здоровим!

Айболить: Так, ці істини не нові!

Тільки ви скажіть мені:

Шлях до загадкової країни,

Де живе здоров’я ваше

Чи всі знають? Дружно скажемо!

(Діти: “Так”, “Знаємо”).

Мийдодір: Та дорога непроста:

Із-за кожного куща

Може ворог тут з’явитись –

Доведеться поборотись.

Ось тому перед дорогою

Розімнемося потроху ми.

(Герої розминаються та йдуть зі сцени).

 

Дія 2

 

(На сцені сидять Кашель та Нежить. Трохи далі сидить зв’язаний Іванко).

Нежить: Апчхи, щасливої дороги!

Кашель: Кхе-кхе, бажаю удачі!

(З’являються герої).

Незнайко: Дивно, вони з кимсь прощаються, а ніхто не йде.

Мийдодір: Зате стільки відлітає.

Нежить: Апчхи, щасливої дороги!

Кашель: Кхе-кхе, бажаю удачі!

Айболить: Це повітряно-краплинна інфекція.

Незнайко: Зрозуміло, маленькі Кашлі й Нежиті перелітають у повітрі в краплях слини. Отже, коли чхаєш, рота треба закривати хустинкою. Ой, а ось і Іванкове здоров’я.

Айболить: Треба кликати на допомогу Гірчичник та М’ятні краплі.

(Відкриває валізу, звідти “вистрибують” Гірчичник та М’ятна крапля).

М’ятна крапля (до Незнайка): Ти чхаєш, дитино?

Гірчичник (Незнайкові): Може, кашляєш?

Незнайко: Ні, дякую! Я здоровий!

Гірчичник (дістає цибулю): Ви з’їжте цибулю.

М’ятна крапля: І ніякий Нежить з вами не впорається.

Гірчичник (дає термос Незнайкові): Ти, дорогенький, мені водички тепленької на спину хлюпни.

(Гірчичник та М’ятна крапля “лікують” Нежить та Кашель).

Айболить: Зачекайте, зараз я вам на допомогу пришлю Яблучний Оцет.

Оцет (“вискочив” з валізи): Зараз я візьмусь за п’ятки та розітру їх. (Допомагає Краплі та Гірчичнику перебороти хвороби. Ті втікають. Витирає спітніле чоло). А Іванко молодець! Не плаче, не кричить!

Незнайко: А здорово ти їх! Яблучний – це в тебе прізвище таке?

Оцет: Прізвище, прізвище. Але радіти ще рано, за Іванкове здоров’я ще поборотися треба.

(Забігає Температура і виводить хлопчика із собою).

Мийдодір: Мабуть, його забрала із собою Висока Температура – це ще одна із слуг Застуди.

Айболить: За нею. Наздогнати!

(Усі виходять).

 

Дія 3

 

(Хлопчик Іванко лежить. Температура спить, притулившись до дерева. Діти не бачать їх, всі виходять на сцену).

Незнайко: Гарячі.

Усі: Що гарячі?

Незнайко: Сліди гарячі. Висока Температура залишає гарячі сліди.

Мийдодір: Ось вона!

Незнайко: Тихіше, ви ж не на футболі! Чого кричиш?

Айболить: Від шуму Висока Температура ще сильніше хворого стискає. (Іванко застогнав). Подивимось мою чарівну валізку. (Відкриває та достає липову настоянку). Липова настоянка – це перша допомога при Високій Температурі.

Незнайко: А як ми її Температурі підсунемо?

Мийдодір: Ми їй нічого підсовувати не будемо. Ми Іванка напоїмо й подивимось, що буде.

(Дає липову настоянку хлопчику).

Айболить: Ви на Високу Температуру не обурюйтесь. Раніше це була Нормальна Температура. Ти, Незнайко, знаєш, яка нормальна температура?

Незнайко: 36,6.

Мийдодір: А потім її схопила Застуда та примусила робити різні неподобства.

Айболить: Тс-с-с.

(Хлопчик заворушився. Температура здригнулася й упала).

Незнайко: Ура-а-а! Висока Температура впала. Це, значить, і мені треба пити липовий цвіт, якщо прийде застуда.

Айболить: І тобі, і мені,

Усім корисним буде.

Пийте при застуді

Настоянку з липи!

Мийдодір: Треба Іванка спати покласти. Прокинеться, ще вип’є. А боротьба ще не закінчена. Треба ще його здоров’я з полону визволяти.

(Усі йдуть далі).

 

Дія 4

 

(На шляху стовп з табличкою “Країна ватяних ковдр”).

Оцет: Ми з вами наближаємось до Країни ватяних ковдр.

Вітамін А: Там живуть ковдри?

Вітамін В: Мешканці Країни – Кутавки – гарні діти, тільки дуже бояться Застуди. Закутуються в ковдри, на вулиці мало бувають.

Вітамін С: Давайте зайдемо до них, може, допоможемо чим.

Йод: А що вони роблять у вільний час?

Гірчичник: Телевізор дивляться.

М’ятна крапля: І я люблю телевізор дивитись.

Оцет: Усі люблять. Але гуляти треба. Чому вони не відчиняють?

Квасиль: Одягаються.

(Відчиняються двері. Кутавки запрошують зайти).

Кутавка 1: Ой-ой-ой! Ви ж застудитесь. Хіба можна так легко одягатись!

(Кутавки одягаються. Розкривають парасольки).

Йод: А парасольки навіщо? Дощу ж немає!

Кутавка 2: Може полити. Берегтися треба. А то Застуда схопить.

Гірчичник: Шановні друзі! Частіше за все Застуда прилипає до людини слабкої, незагартованої. Бути загартованим – це означає не боятися ані спеки, ані холоду.

Оцет: Глибоко вдихнули, і-раз! (Розводить руки в боки, скидає ковдру). Якщо Застуда стоїть поруч, ви за допомогою цієї вправи влучно даєте їй по шиї. Застуда відразу втече.

(Кутавки скидають ковдри).

Йод: Застуда може сховатись спереду або позаду. Руки вперед і назад (1-2).

Кутавки 1, 2: Пізно зрозуміли, браття,

Як корисно загартовуватися,

Перестанемо кашляти та чхати,

Станемо душ ми приймати

Із водички льодяної.

Квасиль: Зачекайте! Ой-ой-ой!

Міцним стати враз неможливо,

Загартовуйтеся поступово!

Йод: (Читає вірш “Зарядка”, всі роблять разом з ним)

Ми поставили платівку

І всі вийшли на розминку.

На зарядку, на зарядку,

На зарядку всі ставай!

Починаєм біг на місці,

Фініш метрів через двісті!

Раз! Раз-два! Раз-два! Раз-два!

Досить, досить, всі прибігли,

Підтягнулись, відпочили.

Ось ми руки розвели

Та й і здивувались,

І один одному до землі

Низько повклонялись.

Нахилились, випрямились!

Нахилились, випрямились!

Нижче, діти, не лініться!

Нахиліться, посміхніться!

Видих, вдих, видих, вдих.

Ми долоні до очей приставимо,

Ноги міцно розставимо.

Повертаючись направо,

Озирнемось величаво.

Подивимось із-під долонь

Ми ліворуч та іще

Через ліве плече.

Досить!

Видих, вдих та в дорогу!

 

Дія 5

 

(Попереду замок Застуди. Там причаїлися хвороби. Виходять усі герої).

Айболить: Ну, нарешті ми вас знайшли. Ви заблукали?

М’ятна крапля: Тепер нас багато й ми легко переможемо Застуду.

Квасиль: Уперед, визволяти Здоров’я!

Мед: Зачекайте, зачекайте, краще із силами зберіться!

Мийдодір: До масового удару по Застуді приготуватися!

Айболить: По застуді бий!

Вітаміни А, В, С: Бий Вітамінами!

Йод: Бачу Ангіну! Незнайко, діставай лимони! Від лимонного соку Ангіна втікає.

Гірчичник: Трішки цибульки, часничку.

М’ятна крапля: Гірчиці та м’яти.

Кутавка 1: Відвар з ромашки.

Оцет: Компрес з оцту.

Незнайко: Відвар з липи.

Айболить: Та ще дуже важливо зробити противірусне щеплення. (Киває головою й кричить). По хворобах удар!

(Застуда викинула білий прапор, хвороби виходять, піднімають руки).

 

Епілог

 

(Усі герої шикуються на сцені).

Йод: Хлопчик на світ народився.

Мийдодір: Став на ніжки й пішов.

Висока Температура:

З вітром, сонцем він здружився,

Щоб жилося добре.

Кашель: Привчав себе до порядку.

Нежить: Рано вранці він вставав.

Кутавка 1: Бадьоро робив зарядку.

Кутавка 2: Душ холодний він приймав.

М’ятна крапля:

До зубного лікаря.

Ангіна: Сам, не боячись, прийшов.

Гірчичник: Він же зуби чистив пастою.

Іванко: Чистив зуби хороше.

Вітамін А: Та за обідом чорний хліб та кашу їв.

Вітамін В: Зовсім не вередував.

Вітамін С: Він не худнув й не товстів.

Квасиль: Кожного дня він бігав, стрибав.

Мед: Багато плавав він і грав.

Айболить: Набирав для життя сили,

Він ніколи не хворів.

Незнайко: Спать лягав о 8-30,

Дуже швидко засинав.

Оцет: З зацікавленням навчався.

Усі: Та дванадцять здобував!

 

Внеклассное мероприятие для 4-6 классов «Доктор Айболит»

(авторы – Е.А. Цуканова, вчитель-методист, учитель ОБЖ Клугино-Башкировской ССОШ; Е.А. Воронова, старший учитель русского языка и литературы)

 

Это воспитательное мероприятие можно проводить в 2-3 этапа

 

Ход занятия

1. Дети сидят в кругу и по очереди зачитывают текст.

 

Добрый доктор Айболит!

Он под деревом сидит.

Приходи к нему лечиться

И корова, и волчица,

И жучок, и паучок,

И медведица –

Всех излечит, исцелит

Добрый доктор Айболит.

И пришла к Айболиту лиса,

На диете сидела она:

Ела рис и кленовый листок,

Из-под крана водички глоток.

И пришел к Айболиту Барбос,

Свои ноги едва он донес:

Переломы на каждой ноге,

Но не прыгал он с детства нигде.

И прибежала зайчиха,

И закричала: «Ай-ай!

Мой зайчик, мой мальчик

Расти перестал.

Он в школе от всех

Очень сильно отстал,

Успехами радовать нас перестал».

И сказал Айболит: «Ох, беда!

Без йода, наверное, наша вода.

Я и сам уставать больше стал,

Но на возраст все это списал».

И принесли Айболиту воды,

Он начал анализы делать свои.

И вывод печален: без йода вода,

Хоть уходи в другой лес навсегда.

Тут сороки прилетели,

На полянке они сели.

Добрый доктор Айболит

Тем сорокам говорит:

«Ой, сороки-белобоки,

Вы летите во все боки,

Разнесите всюду весть,

Что опасность в лесу есть.

Попросите в океане

В наш ручей треску направить,

Соль йодированную несите

И креветок захватите.

Позвоните в ЮНИСЕФ –

Информация там есть,

Пусть быстрее шлют гонцов

Да побольше докторов».

И затих, затаился лес,

Лишь чуть слышно плачут детишки,

Им трудно читать стало книжки,

Опухли стройные лапки.

У льва стало хриплым дыханье.

Но вот, посмотрите,

Какая-то птица

Все ниже и ниже

Над лесом кружится.

На птице, смотрите,

Привязан пакет

И надпись: «Соль с йодом.

От света беречь».

На помощь зверятам

Пришел Детский фонд:

С нехваткою йода

Знакома ООН.

Где йода нехватка –

Там стон и беда.

Решают проблему

В ООН доктора.

И к птице торопится

Наш Айболит,

Он шляпою машет

И громко кричит:

«Успели, успели,

Успели – ура!

Болеть перестанет

В лесу детвора!»

Бежит Айболит по берлогам,

По дуплам, по гнездам, по норам,

И везде раздает он соль с йодом,

И гладит зверятам животики,

И не плачут уже бегемотики.

Много ночей Айболит,

Не ест, не пьет и не спит,

Много ночей он подряд

Солит еду для зверят

И учит измученных мам,

Как правильно соль есть зверям.

Вот и вылечил он всех их – ура!

Снова учится в лесу детвора,

Про йод знает теперь всё она,

За здоровьем следит каждая семья.

И на радостях Барбос бежит кросс,

И лиса без диеты стройна.

Зайчик-мальчик отличником стал,

В ЮНИСЕФ он письмо написал:

«Приезжайте к нам в гости, друзья,

Рада будет вам вся детвора.

В каждом доме буклет про йод есть,

Мы здоровье умеем беречь».

 

2. Все присутствующие делятся на группы и работают методом «мозгового штурма».

1) Почему заболели звери? (В воде нет йода, хлорированная вода трансформирует йод в не усваиваемую форму – значит, его нет и в местных продуктах питания).

2) Как проявляется дефицит йода в организме? (Задержка роста, ослабление памяти, ломкость костей из-за недостатка кальция, усталость, отеки тела, затруднение дыхания, зоб, отставание в умственном развитии).

3) Как предупредить развитие йододефицитного заболевания? (Медосмотры у эндокринолога, использование йодированной соли, контроль качества питьевой воды).

4) Помогает ли йодированная соль людям с заболеваниями щитовидной железы? (Да, усиливает медикаментозный эффект).

5) В каких продуктах питания содержание йода наибольшее? (В морепродуктах: рыбе (треске), моллюсках, креветках, ламинарии).

 

Позакласний виховний захід для учнів 5-6 класів

Казка “Синя борода”

(автори – Є.О. Цуканова, учитель-методист, учитель ОБЖ,

Л.І. Ушкаленко, учитель-методист, учитель російської мови та літератури Клугино-Башкирівської ССЗОШ)

Мета: в ігровій формі систематизувати знання учнів про причини виникнення йододефіцитних захворювань.

Обладнання: портрети героїв казки, буклети UNICEF з проблеми йододефіциту.

Заняття може проводитись як класними керівниками, так і вчителями біології, географії, ОБЖ, валеології, російської мови, зарубіжної літератури тощо.

Хід заняття

 

Ця історія трапилась у давні часи в далекій країні, а, може бути, й нещодавно, й поруч з нами.

В одному мальовничому селі з’явився новий житель. Він купив хату на околиці й не поспішав знайомитись з місцевими жителями. Тільки старості по службі вдалося дещо дізнатись про приїжджого. У свої неповні сорок років Андре Мішель був уже тричі одруженим і тричі залишився вдівцем, після чого переїхав із суворої гірської місцевості в долину.

Через певний час він несподівано для всіх узяв за дружину вдову коваля. Жінка стала господинею в забезпеченій оселі, господинею, але не повною. До однієї кімнати їй категорично заборонялось заходити. Чоловік пізно повертався з міста й невдоволено смикав свою не за віком довгу бороду, якщо зустрічав жінку в компанії сільських кумась. Селом пішли чутки, і невдовзі новий мешканець отримав прізвисько “Синя борода”. Борода в Андре Мішеля була, певна річ, не синя, але всі селяни з дитинства добре знали казку “Синя борода”, і таємна кімната в хаті приїжджого турбувала не лише його дружину.

І ось одного непогожого осіннього дня, не дочекавшись до післяобіднього чаю сусідок, жінка вирішила відкрити таємну кімнату. Вона рішуче повернула ключ у замку й прочинила двері. Крик жаху, що вирвався з її горлянки, почуло пів села, і мешканціі кинулись бігти до хати загадкового сусіда. Бідолашна жінка, бліда від жаху, показала їм на рукою на відкриту кімнату. Як ви вважаєте, що вони там побачили?

(Дати дітям висловити свої здогадки).

Ні, не скелети, не обладнання для катувань, а всього лише три поясних портрети жінок. Ви посміхнулись, а ось селянам було не до сміху. На портретах було зображено жінок, але яких! З шиї звисали огидні пухирі, очі витрішкуваті. Коли перший жах минув, люди помітили ще один портрет. На ньому було зображено чоловіка з дуже знайомими очима. Він був не таким огидним, як жінки, але на його шиї з боку щитовидної залози були дві пухлини завбільшки з куряче яйце.

Важкі кроки в коридорі вивели людей із заціпеніння. Господар оселі довго мовчки дивився на своїх непрошених гостей, а потім двома руками розвів у боки свою бороду, і всі побачили на шиї дві шишки, щоправда, вже меншого розміру, ніж на портреті. Бажаючи розрядити обстановку й закінчити з неприємними чутками, чоловік запросив сусідів до вітальні й розповів їм свою історію.

(Робота в малих групах над завданням “Історія Синьої бороди”).

Ключові поняття (записати на дошці):

- приїхав з гірської місцевості;

- усі жінки померли від однієї хвороби з яскраво вираженими зовнішніми ознаками;

- менш виражені ознаки цієї хвороби має й господар оселі;

- робота чоловіка була пов’язана з постійними подорожами й удома він жив мало;

- у гірському селі рідко народжувались діти.

Версія авторів:

- вода в гірському селі була льодяниковою й не містила йоду, бідними на йод були ґрунт й всі продукти сільського господарства;

- мешканці села страждали на важку форму ендемічного зобу;

- у чоловіка не розвинулась важка форма захворювання, оскільки він у своїх подорожах вживав воду та їжу, що містять йод;

- недостатність йоду в організмі жінок різко зменшує їх шанси на народження дітей;

- з переїздом на нове місце в чоловіка зникла недостатність йоду, і щитовидна залоза зменшилась.

(Після обговорення робочих версій груп необхідно запропонувати дітям розробити програму допомоги жителям гірського села. Робота триває в малих групах, склад яких можна поміняти).

Робочі (приблизні) варіанти:

- переїзд у іншу місцевість;

- додавання йоду в питну воду;

- завезення продуктів харчування з рівнини та морепродуктів;

- додавання до їжі йодованої солі.

(Обговорити всі переваги й недоліки запропонованих варіантів).

Чи може подібна історія трапитись у вашій місцевості?

(Обговорити ситуації використання хлорованої й нехлорованої води, оскільки хлор витісняє йод із його сполук).

Як попередити розвиток йододефіцитних захворювань? (Контроль вмісту йоду у воді й продуктах харчування, щорічні медичні огляди, вживання їжі з йодованою сіллю).

Intellectual game “What? Where? When?”

“Iodine Deficiency Prophylactics”

Позакласний захід з англійської мови для учнів 7-8 класів з теми “Профілактика йододефіциту населення України”

(автор - учитель англійської мови Гвозденко С. К.)

Students of the 7-8th forms take part in the game. Two teams present their emblems, mottos (they may be proverbs: “Good health is above wealth.” “ An apple a day keeps the doctor away.”).

1. Greetings: a poem or a song.

T: According to the information of World Health Protection Organization every fourth person on the Earth is in danger of getting iodine deficiency deseases.

2. Warm-up:

T: What kind of memory do you have? (Group work)

30 seconds are given to remember 20 words: 1. sky; 2. food; 3. salt; 4. table; 5.carrot; 6. tomato; 7. apple; 8. vegetable; 9. problem; 10. health; 11. iodine; 12. salad; 13. fish; 14. meat; 15. sea; 16. milk; 17. water; 18. medicine; 19.body; 20. ground. (Write what you remembered.)

3. T: What can’t we live without?

Perhaps everybody will say: “Without water!” or “Without food!” And that will be right. But there are a lot of things or elements, which need badly, and if we don’t get enough of it, we become ill.

P: Iodine has a great part of them. One milliard of people on the Earth belong to the so called “risk group”, connected with lack of iodine.

4. T: When and by whom was iodine discovered?

P: By French chemist Bernard Courtoi in 1812.

5. T: What does “iodes” mean?

P: In Greek – violet, for its colour.

6. T: Where on Earth does the population suffer from iodine deficiency most of all? (Show the regions on the World map and on the map of Ukraine). Asia, Africa, Latin America, Europe – Alps, Crimea and Carpati.

7. T: Where is iodine much more – at the seashores or in the mountains?

P: At the seashores.

8. T: To be healthy means:

a) draw symbols of the health;

b) draw sociogram – what does the health depends on?

 

 

IV
II
I
III
I – Parents;

II – Environment;

III – Health Services System;

IV – A person.

(mark percentage)

9. T: What kind of problems do young children have if they don’t get enough iodine?

P: A child whose mother didn’t have enough iodine, cannot think as quickly as his friends do, his memory is not so good and he grows slowly. His speaking and hearing are bad too. He feels tired, sleepy and weak. It is difficult to do the lessons or physical training exercises.

10. T: How can we get iodine and stay healthy? There are many secrets. One of them is proper food.

 

 

Find 13 words – names of products rich in iodine. (Bread, fish, egg, milk, honey, nut, plump, grapes, bean, mushroom, orange, beetroot, meat.)

 

11. Captains Competition.

T: A) What other products have much iodine in them? (in turns)

 

P: (Sea grass, sea fish, kidney, liver, potatoes, cucumbers, sweet pepper, garlic, lettuce, spinach, asparagus, tomatoes, onion, cabbage, bananas, black ashberry, strawberry, oats, buckwheat, rye.)

T: B) Anagrams (guess the word): otpato – potato

otmota – tomato

12. T: How to avoid iodine deficiency?

Iodine is a chemical element, which is very important for our health. It comes to us with food, but there is not enough iodine in our food.

What is the way out?

P: It is not difficult at all. About 100 years ago people learnt to make iodized salt, that is salt where some iodine is put.

13. T: More that 70% of families all over the world use iodized salt now. In Ukraine it is only 5,5%.

Do you usually buy and use iodized salt? Where can you buy it – in the shop or in the drug-store? (Make a questionnaire).

14. T: How is iodized salt different from usual salt?

P: It is like usual salt and we can use it everywhere: put it into salad or soup or cook some food for winter.

15. T: Convince a player of the other team in necessity of using iodized salt. (Make a dialogue, etc.)

16. T: What do you know about UNICEF?

P: This and other world known organizations have contributed much to the public and political understanding of the problem. It buys for Ukraine 2 tons of KIO3 substance to iodized salt.

17. T: Main emphasis in Ukraine is to be laid on prevention and prophylactics.

There is saying: “An ounce of prevention is worth a pound of cure”. (Give Russian equivalent to it).

18. Group work (They get jumbled words. The task is to write in the correct order.)

A) ourselves. Let’s care of take

Let’s take care of ourselves.

B) yourself people. and Help your

Help yourself and your people.

19. Jury announces the results of the game. The winners are rewarded by presents.

20. All students sing a song “I’d like to build the world a home.” (Catterbox IV, cass. №32.)

 

 

Позакласний виховний захід “Попередимо йододефіцит” (8-9 класи)

(автори - Є.О. Цуканова, учитель-методист, учитель ОБЖ; Л.В. Одод, учитель вищої категорії, учитель української мови та літератури

Клугино-Башкирівської ССЗОШ)

 

Мета: систематизація знань учнів про проблеми йододефіциту в організмі людини.

Варіанти заходу: виховна година; позакласний захід з біології.

Обладнання: аркуші з інформацією про проблеми йододефіциту (вкладають у файли, і оцінки учня ставлять на поверхні файла, тобто аркуші можуть бути використані кілька разів).

І. Завдання “Правильно – неправильно”

Д. Йододефіцит – інфекційне захворювання.

У. Йододефіцит – неінфекційне захворювання.

Т. Йод необхідний для утворення гормонів щитовидної залози.

О. Йод необхідний для утворення гормонів підшлункової залози.

А. Проблема йододефіциту виникла лише на межі ХХ і ХХІ століть.

Е. Ризик здобути йододефіцитні захворювання однаковий для всіх жителів Землі.

И. Збільшення щитовидної залози називають зобом.

Ц. Прісна вода на певних територіях планети спричиняє ендемічний зоб.

М. Збільшення розмірів щитовидної залози не впливає на функції організму.

І. При нестачі йоду в їжі розвивається спорадичний зоб.

Ф. Збільшення розмірів щитовидної залози збільшує надходження гормонів у кров.

З. Збільшення розмірів щитовидної залози зменшує надходження гормонів у кров.

Е. Зменшення розмірів щитовидної залози зменшує надходження гормонів у кров.

Т. Зменшення розмірів щитовидної залози збільшує надходження гормонів у кров.

Д. Гормони щитовидної залози називаються тироксин й трийодтиронін.

Б. Гормони щитовидної залози – це інсулін і адреналін.

Д. Ендемічний зоб призводить до ендемічного кретинізму.

О. Ендемічний кретинізм проявляється у фізичній та розумовій відсталості дітей.

Д. При ендемічному кретинізмі в дитини карликовий зріст, коротка шия й кінцівки, великий живіт.

О. При ендемічному кретинізмі в дитини округле обличчя, вузькі очні щілини, збільшений язик, товсті губи, слиновиділення.

Й. При гіпофункції щитовидної залози в дорослих розвивається мікседема або слизовий набряк тіла.

В. Причиною згасання функції щитовидної залози є лише старість.

Д. Причиною згасання функції щитовидної залози є нестача йоду в їжі та воді.

І. Згасання функції щитовидної залози призводить до фізичної слабкості, погіршення пам’яті, гальмування рефлексів.

В. Згасання функції щитовидної залози знижує частоту серцевих скорочень і артеріальний тиск, прискорює розвиток атеросклерозу й серцевої недостатності.

Т. Гормони щитовидної залози регулюють ріст і розвиток організму.

С. При збільшенні функції щитовидної залози прискорюється основний обмін речовин, підвищується згоряння жиру та збудливість симпатичної нервової системи.

И. Збільшення функції щитовидної залози призводить до прискорення серцебиття, виникнення витрішкуватості.

Х. Порушення функції щитовидної залози може виникнути при нервовому розладі.

А. Порушення функцій щитовидної залози супроводжується психічною неврівноваженістю.

З. Причиною згасання функції щитовидної залози може бути старіння організму.

І. У складних випадках стрімкого збільшення щитовидної залози застосовують хірургічне втручання.

Л. При недостатньому надходженні йоду в організм вагітної жінки порушується розвиток плоду.

О. Регулярне вживання 0,5 кг морепродуктів забезпечить добову необхідність нашого організму в йоді.

С. У невеликій кількості йод міститься в молоці.

Ї. Йод є в житньому хлібі.

О. Йод є в курячих яйцях.

Н. Йод є в м’ясних продуктах.

А. Йододефіцитні захворювання пов’язані зі збільшенням або зменшенням функції щитовидної залози.

В. Чорнобильська катастрофа сприяла порушенню функції щитовидної залози.

О. Соціально-економічна нестабільність впливає на порушення функції щитовидної залози.

Д. Йодована сіль – це звичайна кухонна сіль з додаванням солей йоду.

О. Вживається йодована сіль як звичайна кухонна сіль.

Г. Добова потреба в йоді однакова для людей будь-якого віку.

И. Підліткам необхідно 150 мкг йоду на добу.

Б. Невикористаний щитовидною залозою йод накопичується в організмі.

Я. До 80 % йоду цілодобово виводиться з організму.

Н. Найбільший вміст йоду мають морепродукти.

Н. Овочі та фрукти містять йод у малій кількості.

А. Для профілактики йододефіциту не можна використовувати аптечну йодну настоянку.

В. Гормони щитовидної залози відповідають за нормальний розвиток мозку й нервової системи.

И. Зоб – це щитовидна залоза збільшеного розміру.

К. Зоб – це підшлункова залоза збільшеного розміру.

Ж. Зоб тисне на дихальні шляхи, що призводить до ядухи.

В. Зоб заважає ковтанню.

 

Виписати літери вибраних відповідей та записати їх у зворотному порядку. Правильні відповіді дають фразу: “Вживання йодованої солі – захист від йододефіциту”.

 

Рольова гра для учнів 8-10 класів

“Засідання робочої групи при Кабінеті Міністрів з питання подолання йододефіциту в жителів України”

(автори - Є.О. Цуканова, учитель ОБЖ Клугино-Башкирівської школи;

Т.В. Ткачова, заст. зав. Чугуївського міськво, учитель хімії ЗОШ № 8
м. Чугуєва, учитель І категорії)

 

Мета: розглянути проблему йододефіциту та пошук можливих шляхів її рішення.

Методичні рекомендації: заняття можна провести як виховну годину або як позакласний захід з біології, хімії, географії (на основі інтеграції знань).

Обладнання: таблиця-схема “Вплив йодної недостатності на організм людини”, укладачі Л.О. Горяінова, О.М. Потамошнєва, Н.О. Холодова (див. Додаток 5); мапа України.

Хід заняття

І доповідач: Актуальність проблеми. За останні роки в Україні кількість хворих тільки серед дітей збільшилась утричі, а кількість операцій на щитовидній залозі за останні 5 років зросла в 3,5 рази. Види хвороб, зумовлених йодною недостатністю, мають тенденцію до урізноманітнення. У ендемічних регіонах проживає 14,6 млн. чоловік (1/3 населення України).

Вартість лікування однієї людини, яка страждає на йодну недостатність, становить 27 доларів на добу.

ІІ доповідач використовує таблицю-схему “Вплив йодної недостатності на організм людини”. Він називає положення І та ІІ рівня. Потім усі присутні діляться на 5 груп і аналізують складові ІІІ рівня.

Вживання йодованої солі зможе суттєво допомогти в рішенні цієї проблеми.

ІІІ доповідач: Наші промисловці мають змогу додавати в харчову сіль йодат калію. Потрібно на рік закупити до 2 тон КІО3, оскільки в Україні КІО3 не виробляється. Закуповує йодат калію провідник підприємств по виробництву кухонної солі представництво Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ).

Доповідач пропонує зателефонувати у відповідні підприємства та спитати їх згоди на вироблення йодованої солі.

(Карта України – показати:

м. Артемівськ Донецької обл.. – 90 % виробництва кухонної солі в Україні;

м. Солотвине Закарпатської обл.

м. Волинське Івано-Франківської обл. 10 %

м. Дрогобич Львівської обл. виробництва кухонної солі в Україні

м. Генічеськ Херсонської обл.

IV доповідач: Пропонує налагодити випуск КІО3 в Україні. Нам потрібні Cl2, KOH, I2. У Прикарпатті є родовища KCl. Спалювання морських водоростей дає нам І2 (водорості можна брати з Азовського та Чорного морів і штучно вирощувати).

а) отримання хлору:

2 KCl електроліз 2 К + Cl2

2 NaCl електроліз 2 Na + Cl2

б) 2 К + 2 Н2О → 2 КОН + Н2

в) 6 КОН + 3 Cl2 → 5 KCl + KClO3 + H2O

г) 2 KClO3 + I2 → 2 KIO3 + Cl2

Висновок: Україна має можливість виробляти йодовану кухонну сіль на базі власної сировини.

 

Виховна година “Що треба знати про йододефіцитні захворювання”

(автор – Харченко В.П., учитель російської мови та літератури

Клугино-Башкирівської ССЗОШ)

Мета: засвоїти поняття “йододефіцит”; вивчити проблему йодного дефіциту; показати, як проявляються йододефіцитні захворювання; залучити дітей до вживання продуктів, що містять йод.

Форма: виховну годину можна проводити в будь-якій формі: гра “Що? Де? Коли?”, ток-шоу, “брейн-ринг”, вікторина, бесіда про проблеми йододефіциту та ін.

Підготовча робота: У залежності від форми буде змінюватись і оформлення класу.

Обладнання: плакати, проспекти.

1. Хто береже здоров’я змолоду, буде задоволений і в старості (єврейське прислів’я).

2. Навчись цінувати здоров’я перш, ніж захворієш (каракалпацьке прислів’я).

3. Турбота про здоров’я – найкращі ліки (японське прислів’я) та ін.

Хід заняття

1. Створюємо ініціативну групу, яка разом з класним керівником чи вчителем біології проводить анкетування учнів за питаннями:

· Чому проблема йодного дефіциту в останній час пригортає стільки уваги?

· Як проявляються йододефіцитні захворювання?

· Які методи існують для проведення йодної профілактики?

· Які продукти харчування багаті на йод?

· Чому для збагачення йодом обрано саме сіль? Яка її вартість?

· Для кого призначена йодована сіль?

2. Обробка даних анкетного опитування дозволить з’ясувати рівень знань про проблеми йодного дефіциту.

3. Ініціативна група разом з класним керівником чи вчителем біології розкриває ті питання, які не були розкриті учнями при анкетуванні.

Приблизні відповіді на питання

· Чому проблема йодного дефіциту в останній час пригортає стільки уваги?

ЙДЗ є одними з найпоширеніших неінфекційних захворювань людини.

Більш ніж для 1,5 млрд. жителів Землі існує підвищений ризик недостатнього вживання йоду, у 600 млн. чоловік збільшена щитовидна залоза (так званий ендемічний зоб), а в 40 млн. – виражена розумова відсталість у результаті йодної недостатності.

З чим же пов’язане таке поширення ЙДЗ?

Основною причиною є те, що з їжею та водою людина може не отримувати достатньої кількості йоду, необхідного для нормального функціонування щитовидної залози.

Дефіцит йоду часто не має зовнішньо вираженого характеру. Тому він отримав назву “прихованого голоду”.

Найбільш очевидний прояв дефіциту йоду – це ендемічний зоб. Термін “ендемічний” означає “притаманний конкретній місцевості”.

На думку експертів Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), недостатність йоду є найпоширенішою причиною розумової відсталості, яку можна попередити ефективною йодною профілактикою.

· Як проявляються йододефіцитні захворювання?

Найбільш поширеним і очевидним проявом дефіциту йоду є зоб. Проте сучасні знання дозволяють виділити цілий ряд захворювань, зумовлених впливом йодної недостатності на ріст та розвиток організму.

Недостатність йоду призводить до важких наслідків на всіх етапах розвитку людського організму.

Зумовлений недостатністю йоду дефіцит тиреоїдних гормонів у плода в ранньому дитячому віці може призвести до незворотного зниження розумового розвитку, аж до кретинізму.

Від дефіциту йоду страждає не лише мозок дитини, але і його слух, зорова пам’ять і мовлення.

· Які методи існують для проведення йодної профілактики?

Спочатку розглянемо норми вживання йоду людьми різного віку (Див. додаток 1).

Для подолання недостатності йоду в харчуванні використовуються методи індивідуальної, групової й масової йодної профілактики.

Масова йодна профілактика є найбільш ефективним та економічним методом подолання дефіциту йоду і досягається шляхом внесення солей йоду в найпоширеніші продукти харчування: кухонну сіль, хліб, воду.

Групова йодна профілактика передбачає вживання продуктів та препаратів, що містять йод, групами організованого населення з найбільшим ризиком розвитку ЙДЗ (діти дошкільних установ, різних учбових закладів).

Індивідуальна йодна профілактика включає використання препаратів, що містять йод у відповідній дозі, а також продуктів харчування з достатньою кількістю йоду в них у окремих людей, тобто тих, що не входять до організованих колективів: жінки періоду вагітності, а також ті, що годують груддю дітей, новонароджені діти, діти, що не відвідують учбові заклади, тощо.

· Які продукти харчування багаті на йод?

Усі рослинні продукти харчування мають невеликий вміст йоду. Виняток складає морська капуста (ламінарія). У ній йоду багато. Великий вміст йоду в морських продуктах (рибі, крабах, креветках тощо. Див. додаток 2).

· Чому для збагачення йодом обрано саме сіль? Яка її вартість?

Використання йодованої кухонної солі є найбільш універсальним засобом профілактики ЙДЗ.

Сіль – це єдиний мінерал, який додається в їжу безпосередньо без спеціальної хімічної обробки. Вибір солі в якості “носія” йоду зумовлений тим, що вона використовується всіма шарами суспільства незалежно від соціального та економічного статусу.

Вартість йодованої практично не відрізняється від нейодованої.

· Для кого призначена йодована сіль?

Йодована сіль призначена для всіх без винятку жителів нашої країни, де існує природний дефіцит йоду й надходження його з їжею та водою знижено.

Йодована сіль – це не ліки, а продукт харчування.

 

Позакласний виховний захід із загальної біології для учнів 10-11 класів “Йододефіцитні захворювання: історія, сучасність та профілактика”

(Автор – Г.С. Ричкова, вчитель-методист, учитель біології ССЗОШ № 162


Поделиться:

Дата добавления: 2015-04-15; просмотров: 167; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты