Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Додатки до позакласного заходу




 

Знаходження рішення

Обдумувати рішення не важко, дуже важко знаходити правильне рішення. Сім кроків – як знайти рішення (Підкреслені 7 кроків повинні бути написані на окремих аркушах паперу, вирізаних у формі стопи).

1. Розпізнай, визнач і з’ясуй проблему. Якщо ви не знаєте точно, над якою проблемою хочете працювати, то зазнаєте поразки. Ваша проблема повинна бути точно визначена.

2. Збираючи факти та інформацію, проаналізуйте проблему. Якщо не повністю розумієте проблему, над якою збираєтесь працювати, ви можете упустити важливі моменти проблеми й націлитись на неправильні рушення. Якщо ж ви з самого початку повільно просуваєтесь уперед, збираючи всю необхідну інформацію, то в кінці збережете цінний час і енергію. Запитайте учнів, які є джерела, звідки можна одержати інформацію. Приклади: засоби масової інформації, бібліотеки, Інтернет, урядовці, громадська думка, наукові дані тощо.

3. Розвивайте альтернативні рішення. Ніколи не зупиняйтесь лише на одному рішенні. Придумайте безліч способів вирішення вашої проблеми. Не зупиняйтесь лише на одному плані дій, ви можете пропустити легший чи більш логічний спосіб вирішення вашої проблеми. Пам’ятайте, що на цьому етапі група не судитиме вашу ідею.

4. Виберіть найкраще рішення. Після того, як ви ретельно дослідили свою проблему й витратили час на визначення альтернативних рішень, у вас є всі підстави вибрати найкращий курс дій. Запитайте учнів, якими методами можна скористатись, щоб вибрати найкраще рішення проблеми. Приклад: порівняння, думка експертів, розвиток критеріїв і оцінка всього на основі цих критеріїв тощо. Також нагадайте групі, що на цій стадії є два різних найкращих рішення. Є найкраще рішення проблеми, але є й найкраще рішення того, що може здійснити група. Пам’ятайте про “можливість здійснення”.

5. Складіть план дій. Ретельно, крок за кроком обдумайте, що треба зробити, кого треба охопити, які витрати необхідні для успішного здійснення проекту. Запитайте учнів, з яких компонентів складається план. Приклади: чітко визначена проблема, окреслені кроки здійснення проекту, бюджет, приблизний час здійснення, необхідні матеріали і людські ресурси тощо.

6. Упроваджуйте рішення. Коли вся підготовча робота позаду, сподіваємося, що фактична робота проекту буде справжнім успіхом. Упровадження – це дія. Не дозволяйте своєму проекту залишатися лише на папері й припадати пилом.

7. Оцініть. Після того, як закінчили проект, перевірте, чи виконана мета проекту. Визначте, який вплив він мав. Оцінка також могла відбуватись упродовж усього процесу впровадження проекту. Скоригуйте всі проблеми й перегляньте всі питання, які виникають. Запитайте учнів про різні методи оцінювання. Приклад: ініційовані групою порівняння, наукові дані, опитування тощо.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-04-15; просмотров: 80; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты