Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Сучасна організація продовольчого забезпечення.




Продовольче забезпечення ЗС України здійснюється продовольчою службою, яка є складовою частиною Тилу Збройних Сил України і організаційно входить до складу тилу військових частин, з'єднань та об'єднань.

Під організацією продовольчого забезпечення військ розуміють систему органів керування продовольчою службою та підпорядкованими їм закладами з запасами продовольства, техніки та майна, а також встановлені законодавчими положеннями порядок та правила діяльності продовольчої служби.

Організація продовольчого забезпечення, як і сама армія, складається і розвивається під впливом багатьох соціально-економічних факторів. На організацію продовольчого забезпечення суттєвий вплив справляють також і якісні зміни що відбуваються у оснащенні армії озброєнням та військовою технікою та їх організаційній структурі.

В загальній системі матеріального забезпечення військ, продовольче забезпечення займає важливе місце. Від стану продовольчого забезпечення залежать здоров'я військовослужбовців, можливість виконувати свої службові обов'язки і забезпечення бойової готовності в цілому.

Сучасна організація продовольчого забезпечення відповідає організаційній структурі Української армії і відповідає вимогам по забезпеченню високої бойової готовності військ. Вона розроблена на науковій базі сучасної організації Тилу Збройних Сил України і є концентрованим узагальненням досвіду продовольчого забезпечення армії, накопленого за минулі роки.

Порядок постачання матеріальних засобів для Міністерства Оборони України і взаємовідношення між постачальниками та органами продовольчої служби регламентується відповідними законами і здійснюється на основі договірних відносин.

Продовольче забезпечення Українською армією здійснюється за установленою схемою у відповідністю з Положенням про продовольче забезпечення ЗС на мирний час , який є основним документом по керівництву продовольчої служби. В положенні визначені задачі, організація і порядок продовольчого забезпечення військ.

У мирний час продовольче забезпечення армії по такій схемі: центр - оперативне командування - з'єднання - військова частина - підрозділ -військовослужбовець.

Вся робота по продовольчому забезпеченню військ покладається на відповідні органи управління продовольчою службою, які наділені розпорядчими функціями. Вони розпоряджаються матеріальними та грошовими засобами, віддають розпорядження, вказівки та роз'яснення підпорядкованим закладам та військам по питанням продовольчого забезпечення .

Органи управління продовольчої служби здійснюють забезпечення військ через відповідні підпорядковані їм заклади та підприємства: продовольчі склади та бази, заводи та майстерні по виготовленню та ремонту техніки та майна служби, їдальні військових частин, хлібопекарні та хлібозаводи, військові школи кухарів, підсобні сільські господарства, які утримуються на самостійному балансі, спеціальні молочні ферми, підсобні господарства військових частин, які не утримаються на самостійному балансі.

Заклади та підприємства служби є безпосередніми виконавцями рішень та розпоряджень органів управління продовольчою службою. Вони заготовляють, зберігають, видають продовольство, техніку та майно служби, готують їжу та випікають хліб, виготовляють та ремонтують техніку та майно служби, навчають військових кухарів та хлібопекарів, вирощують та виробляють різні сільськогосподарські продукти для забезпечення військ.

До органів управління продовольчою службою у мирний час відносяться: у центрі - Головне Продовольче Управління Міністерства Оборони України, у оперативному командуванню, з'єднанні, військової частини - продовольча служба.

Органи управління продовольчою службою входять до складу Тилу Збройних Сил України і підпорядковані відповідно начальнику Тилу Збройних Сил України, заступникам командуючих військами оперативних командувань (командирів) по тилу.

Головне продовольче управлення здійснює керівництво всією діяльністю продовольчої служби української армії. Воно планує і організує забезпечення військ продовольством, технікою та майном та необхідними грошовими коштами на потреби служби, організує мобілізаційну підготовку військ по службі;

керує розміщенням , накопиченням та освіженням запасів продовольством, техніки та майна у оперативних командуваннях, на центральних базах та складах;

здійснює керівництво продовольчою службою оперативних командувань, виробничою та фінансо-господарською діяльністю сільськогосподарських підприємств Міністерства Оборони через продовольчу службу оперативних командувань;

керує діяльністю безпосередньо підпорядкованих управлінню закладів та підприємств, а також військових представництв на підприємствах промисловості.

Головне продовольче управлення розробляє :

- пропозиції по організаційно-штатній структурі органів
управління і закладів продовольчої служби, науково
обґрунтовані норми продовольчих пайків, норми
забезпечення військ технікою та майном служби, а також
довольства штатних тварин, які утримуються у військових
частинах;

- положення, інструкції та інші керуючи документи по службі, а також програми, навчальні посібники та методичні посібники, методичні вказівки по підготовці молодших спеціалістів служби.

Головне продовольче управлення дає вказівки і роз'яснення військам по питанням продовольчого забезпечення і організує контроль за правильністю і законністю витрачання продовольства, техніки та майна, а також виділенню службі грошових коштів. Разом з науково-дослідницькими установами і конструкторськими бюро відповідних цивільних міністерств розробляє нові і удосконалює існуючі види харчових продуктів та пайків, техніки та майна служби, воно здійснює керівництво військово-науковими, науково-дослідницьким роботами у області продовольчої служби; керує винахідницькою та раціоналізаторською роботою по службі ; здійснює методичне керівництво по підготовці офіцерських кадрів по профілю служби у вищих військово-навчальних закладах і військових кафедрах цивільних Вузів.

Продовольча служба оперативного командування планує і організує забезпечення військових частин які дислокуються на території командування , продовольством, технікою та майном, а також грошовими коштами на потреби служби і керує діяльністю безпосередньо підпорядкованих їй установ та підприємств.

На продовольчу службу оперативного командування покладено:

- мобілізаційна підготовка військ по службі;

- керівництво діяльністю підпорядкованих установ,

підприємств і продовольчої служби військових частин ;

- контроль за організацією харчування особового складу і військової випічки хліба;

- організація та здійснення контролю за правильністю та законністю витрачання продовольства, техніки та майна ;

- організація обліку та звітності по службі, а також підготовка молодших спеціалістів по службі.

Крім того продовольча служба оперативного командування здійснює контроль за виконанням планів капітального будівництва та ремонту об'єктів продовольчої служби.

Продовольче забезпечення військ служба здійснює через підпорядковані установи: продовольчі бази та склади, гарнізонні та учбові хлібозаводи та хлібопекарні, ремонтні майстерні та заводи по ремонту та виготовленню техніки та майна служби, військові школи кухарів і підсобні сільські господарства.

У з'єднанні продовольче забезпечення частини організує начальник продовольчої служби з'єднання , якому підпорядковані продовольчий склад та пересувний хлібозавод. При виконанні дивізійною ланкою функцій забезпечення у з'єднанні розвертається і працює продовольчий склад, а при відсутності можливості отримання хліба від місцевих чи гарнізонних хлібопекарень може розвертатися хлібозавод чи хлібопекарня.

У військовій частині організується безпосереднє забезпечення продовольством та харчування особового складу.

Продовольча служба військової частини організує отримання продовольства з продовольчого складу оперативного командування (з'єднання), з баз, з складів підприємств-постачальників. Вона створює та утримує запаси продовольства техніки та майна, які забезпечують безпосереднє харчування особового складу, бойову та мобілізаційну готовність частини.

Виконання усього комплексу завдань продовольчою службою військовою частиною організує начальник служби , який керує роботою продовольчого складу, їдальні, підсобним господарством. У окремих частинах де є хлібопекарня чи спеціальна молочна ферма, начальник продовольчої служби здійснює керівництво ними.

Свою роботу продовольча служба виконує у тісній взаємодії зі штабом тилу, з медичною, ветеринарною, речовою, пальною, автомобільною, автотранспортною, інженерною, квартирно-експлуатаційною та іншими службами.

При цьому медична служба здійснює гігієнічний контроль продовольства при його отриманні, зберіганні та видачі, при організації харчування особового складу та випічці хліба. В необхідних випадках вона проводить санітарну експертизу продовольства та води.

Ветеринарна служба здійснює ветеринарно-санітарну експертизу та лабораторні дослідження продуктів тваринного походження та фуражу, які поступають на забезпечення і зберігаються на продовольчих складах, а також передзабійне обстеження та ветеринарний контроль за забоєм тварин; контролює санітарний стан продовольчих складів, засобів підвозу продовольства і районів заготівлі продовольства; здійснює ветеринарне обстеження тварин підсобних господарств, контроль за їх утриманням, годуванням та водопоєм.

Речова служба забезпечує особовий склад продовольчої служби спеціальною одежею, організує прання та ремонт цієї одежі.

Служба пального та мастильних матеріалів забезпечує рідким паливом, необхідним для роботи засобів приготування їжі, польового хлібозабезпечення та іншої техніки продовольчої служби.

Служба військових з’єднань по заявках продовольчої служби планує і організує перевоз продовольства, техніки та майна залізничним, водним та повітряним транспортом.

Автомобільна служба здійснює ремонт та технічне обслуговування автомобільної техніки, яка є у продовольчій службі, забезпечує комплектом автошин всю автомобільну техніку, на якій змонтована техніка продовольчої служби.

Автотранспортна служба планує та здійснює автомобільні перевезення продовольства, техніки та майна.

Інженерна служба проводить розвідку, добування води та обладнання пунктів водозабезпеченям, забезпечує установи продовольчої служби прогумованими місткостями для зберігання води, пересувними електростанціями та здійснює їх ремонт.

Квартирно-експлуатаційна служба контролює експлуатацію і організує ремонт будівель та споруд на об'єктах та установах продовольчої служби. Організує водозабезпечення , теплозабезпечення , електрозабезпечення і газо- забезпечення об'єктів продовольчої служби. Забезпечує військові частини котлами для приготування їжі місткістю більше 100 літрів.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2014-11-13; просмотров: 354; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты