Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Заходи щодо подальшого удосконалювання існуючої і розробці нової тари.




 

В Україні проводиться велика науково-дослідна й дослідно-конструкторська робота з удосконалювання існуючої і розробці нової тари, головною задачею якої є посилення захисних властивостей усіх видів тари. Удосконалювання дерев'яної шухлядної тари йде по шляху зменшення її маси й вартості. Це досягається за рахунок застосування більш легких матеріалів, зменшення товщини дощечки, використання менш коштовних сортів деревини, застосування деревностружечних і деревноволокнистих плит. Крім того, проводяться роботи в напрямку збільшення обігу тари шляхом створення багатообігових дощатих і фанерних розбірно-складних шухляд цільового призначення: для транспортування риби, харчових концентратів, ранньої й кольорової капусти, огірків, цибулі й ін. Така розбірна шухлядна тара істотно скоротить витрати по її збереженню й транспортуванню. Тарна промисловість освоює виробництво бочок із волокнистих матеріалів рослинного походження з проклейкою синтетичними смолами. Використання дешевих і недефіцитних матеріалів дасть можливість автоматизації виробництва і при масовому виготовленні дозволить знизити вартість бочок у три-чотири разів у порівнянні з дерев'яними. До дерев'яної тари відносяться також розроблені і впроваджувані в народне і військове господарство розбірні і складні контейнери, призначені для перевезення й збереження картоплі й овочів. Контейнерна система в кілька разів скорочує втрати і зберігає якість продукції. Широке застосування гофрованого й суцільного склеєного картону в якості нових тарних матеріалів дозволило створити конструкції продовольчої тари зі значними технологічними й економічними перевагами в порівнянні з дерев'яною: у два рази зменшилася вартість виготовлення, у три рази - витрата деревини, у три-чотири разів - маса тари на одиницю затареної продукції; істотно знизилася відносна вартість тари, тобто витрати по обігу тари на одиницю затареного продукту. Збереження й транспортування картонних шухляд у виді аркушів-заготівель скорочують потребу в складських площах і транспортних засобах. Питома вага картонної тари в загальному обороті тари в народному господарстві увесь час зростає.

Практична потреба народного господарства і військ у тарі вимагає подальшого її удосконалювання в напрямку її уніфікації й забезпечення герметичності у несприятливих кліматичних умовах, а також при застосуванні засобів масової поразки у воєнний час до продовольчої тари пред'являються специфічні вимоги. Основною такою вимогою є підвищення захисних властивостей тари. Дослідно-конструкторські роботи з посилення захисних властивостей усіх видів тари йдуть у напрямку широкого використання полімерних матеріалів.

Одним із важливих заходів щодо удосконалювання існуючої тари є здійснення плану державної стандартизації і міжгалузевої уніфікації тари, а також тарних матеріалів, призначених для упакування продовольства в системі галузей харчової промисловості.

 

Глава 5

 


Поделиться:

Дата добавления: 2014-11-13; просмотров: 81; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты