Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Глава 8. Планування і контроль господарської діяльності продовольчої служби військової частини.




Планування і контроль господарської діяльності продовольчої служби військової частини.

 

Планування господарської діяльності служби.

Ведення військового господарства може бути успішним тільки при науковому плануванні з урахуванням реальної обстановки. Планування господарської діяльності є основою керівництва військовим (корабельним) господарством з боку командира частини (з'єднання), його заступників і штабу.

Планування господарської діяльності спрямовано на підтримку постійної бойової і мобілізаційної готовності військової частини (з'єднання); всебічне і безперебійне забезпечення матеріальними засобами й іншими видами забезпечення бойової і політичної підготовки і заходів, проведених за планами старших командирів (начальників); створення найкращих матеріально-побутових умов для особового складу; організацію правильного використання й утримання озброєння і техніки; забезпечення найбільш ощадливої і доцільної витрати (використання) матеріальних засобів і коштів.

Основою планування господарської діяльності є план бойової і політичної підготовки, вказівки командира частини (з'єднання) і вищестоящих командирів (начальників).

У військовій частині (з'єднанні) для керівництва господарською діяльністю складаються такі плани: річний господарський план; річні і місячні плани експлуатації і ремонту озброєння, бойової та іншої техніки; річний і місячний плани централізованого підвозу матеріальних засобів гарнізону (з'єднання); річний план економічної роботи; річний план контрольно-ревізійної роботи з'єднання; місячні і добові плани підвозу матеріальних засобів автомобільним транспортом; місячні плани роботи начальників служб; плани проведення парково-господарського дня частини; плани по забезпеченню окремих заходів та інші.

Річний господарський план військової частини (з'єднання) є основним документом, у якому відбиваються всі сторони господарської діяльності частини (з'єднання) по всебічному і безперебійному забезпеченню бойової і політичної підготовки, матеріально-побутових і культурних потреб особового складу, зв'язаних з витратами праці, витратою матеріальних засобів і коштів, а також з використанням транспорту. Він розробляється на термін з 1 січня по 31 грудня відповідно до календарного плану основних заходів військової частини (з'єднання).

У розділ «Загальні питання військового господарства, планування і контролю» річного господарського плану військової частини (з'єднання) начальник продовольчої служби готує пропозиції з питань розвитку й удосконалення матеріально-технічної бази служби, пов'язаний з підвищенням бойової готовності; продовольчого забезпечення навчань і виходів у навчальний центр (табір); забезпечення молодого поповнення, яке прибуває і солдатів, що звільняються в запас, а також сержантів; роботи внутрішніх перевірочних комісій, підготовки і розвитку навчально-матеріальної бази служби та інших питань, виконання яких вимагає спільної участі штабу і декількох служб.

Вихідними даними для складання пропозицій є план бойової і політичної підготовки; вказівки командира частини (з'єднання) і вищестоящого начальника продовольчої служби; відомості про чисельність особового складу і дані про тих, що призиваються на навчальні збори; про забезпеченість матеріальними засобами служби, про стан її об'єктів і спеціалізованого транспорту; орієнтовні дані про відпустк матеріальних засобів і коштів у планованому році; табелі і норми забезпечення; акти внутрішніх перевірочних і інших комісій і акти документальних ревізій про результати перевірки служби в поточному році; результати виконання розділу річного господарського плану поточного року. При цьому начальник служби усвідомлює завдання служби в планованому році й умови їхнього виконання; збирає і аналізує вихідні дані; визначає заходи служби, які необхідно провести в планованому році; потребу в матеріальних засобах і коштах, у робочій силі, транспорті для їхнього виконання, обсяг і вартість робіт і терміни виконання робіт.

Крім того, начальник продовольчої служби розробляє розділ річного господарського плану—«Заходи щодо продовольчої служби».

До цього розділу включаються основні господарські заходи, пов'язані з одержанням і підвозом матеріальних засобів, устаткуванням і благоустроєм об'єктів служби і підготовкою їх до роботи у весняно-літній чи осінньо-зимовий період; продовольчим забезпеченням підрозділів (частин), технічним обслуговуванням, ремонтом, консервацією і розконсервацією техніки. У розділі також відбиваються і специфічні питання роботи продовольчої служби, до яких належать: заготівля (прийом від постачальників) картоплі, овочів, сіна і соломи; підготовка і ремонт овочесховищ, холодильників, льодовиків; заготівля льоду і набивання ним льодовика; закладка картоплі й овочів на збереження і переробка овочів; заходи щодо ведення і розвитку підсобного господарства частини (будівництво і ремонт тваринницьких приміщень, теплиць і парників, посадка картоплі, овочів і кормових культур, догляд за посівами, відгодівля і забій тварин, використання продукції на планове забезпечення і посилення харчування особового складу і т.д.); ремонт і перевірка засобів вимірів, ремонт продовольчої тари, здача поворотної тари постачальникам і т.д.

У процесі виконання плану в залежності від зміни обстановки і в міру надходження нових даних від вищестоящих штабів і служб план і його розділи коректуються. Уточнені заходи відбиваються в місячних планах робіт начальника продовольчої служби військової частини (з'єднання).

При розробці пропозицій у річний і місячні плани експлуатації і ремонту озброєння, бойової і іншої техніки начальник продовольчої служби військової частини повинен врахувати заходи плану бойової і політичної підготовки і вказівки командування, пов'язані з використанням техніки служби; наявність і технічний стан техніки служби, запас її ресурсів до чергового ремонту і потреба в них для забезпечення плану бойової підготовки; річні норми експлуатації, міжремонтних періодів і ресурсів роботи техніки й інші питання. У пропозиціях він передбачає заходи щодо технічного обслуговування, консервації, переконсервації і ремонту кожного виду техніки продовольчої служби, потребу в експлуатаційних матеріалах і запасних частинах, потребу в устаткуванні для доукомплектування техніки й інші питання.

Річний і місячний плани централізованого підвозу матеріальних засобів розробляється в гарнізоні (з'єднанні) заступником начальника гарнізону з питань тилу (заступник командира з'єднання по тилу). Начальники продовольчої служби військових частин представляють йому заявку на підвіз продовольства (хліба, м'яса та інших продуктів), у якій вказують обсяг і терміни підвозу. Виписки з річного і місячного планів централізованого підвозу разом із графіком виділення від частини транспорту й експедитора направляються військовим частинам для виконання відповідно за 30 і 7 днів до початку планованого періоду.

Розділ щодо продовольчої служби річного плану економічної роботи розробляє начальник продовольчої служби військової частини (з'єднання) з метою здійснення заходів щодо економії матеріальних, а також коштів і більш повного використання внутрішніх можливостей продовольчої служби. Зміст і методика засобів цього розділу розглянуті в розділі 8.

У річний план контрольно-ревізійної роботи з'єднання начальник продовольчої служби з'єднання дає пропозиції про терміни проведення документальних ревізій продовольчих служб частин, а також визначає, у які терміни й у яких частинах він проводить документальні ревізії сам.

Місячний план роботи начальника продовольчої служби складається з метою конкретизації, своєчасного і якісного виконання заходів служби, передбачених розділами по службі річних планів, і виконання новопостачаючих завдань. Вихідними даними для його складання є: завдання бойової і політичної підготовки на наступний місяць; заходи розділів по службі річних планів, яких намічено наступний місяць; указівки вищестоящого начальника продовольчої служби і заступника командира по тилу; результати перевірок стану служби; дані про виконання плану робіт минулого місяця; додаткові заходи, що виникли після затвердження річних планів.

У місячному плані роботи заходи, передбачені розділами річних планів, деталізуються з вказівкою обсягу робіт, потреби в робочій силі, матеріальних і коштах, транспорті, джерел покриття цієї потреби, конкретних виконавців. У плані відбиваються такі основні засоби, як забезпечення завдань бойової і політичної підготовки; витребування, одержання, облік і збереження продовольства, техніки і майна; контроль за наявністю, якісним станом і заощадженням матеріальних засобів; заходи щодо відходу, заощадженню і ремонту техніки; контроль за організацією харчування особового складу і діяльністю підлеглих підрозділів; будівництво й удосконалювання об'єктів продовольчої служби; питання навчання і виховання особового складу та інші. Місячний план затверджується заступником командира частини (з'єднання) по тилу і доводиться до кожного виконавця начальником продовольчої служби, що організовує і контролює виконання заходів, передбачених планом.

У план проведення парково-господарського дня, розроблювальний штабом частини, начальник продовольчої служби дає пропозиції по проведенню обслуговування усіх видів | техніки служби, збиранню і благоустрою своїх об'єктів (їдальні, складів, підсобного господарства), а також території, що прилягає до цих об'єктів.

Плани по забезпеченню окремих заходів (часткові плани) складаються для забезпечення окремих етапів бойової і політичної підготовки, виконання особливо важливих господарських заходів, що мають періодичний чи сезонний (разовий) характер, і деяких робіт, включених у річний господарський план, але потребують для їхнього виконання більш докладних обґрунтувань і конкретних розрахунків. Заходи цих планів можуть що стосуватися тільки до однієї служби, або охоплювати роботу декількох служб.

Часткові плани, що охоплюють роботу декількох служб, підлеглих різним начальникам, а також зв'язані з залученням особового складу, розробляються відповідними заступниками командира частини (з'єднання) із залученням начальників служб, підписуються начальником штабу і затверджуються командиром частини (з'єднання). До них належать плани устаткування навчально-матеріальної бази бойової і політичної підготовки; прийому і забезпечення молодого поповнення; підготовки до виходу в навчальний центр (табір); забезпечення заготівель картоплі й овочів та інші. Часткові плани робіт, що відносяться тільки до однієї служби, складаються начальником цієї служби і затверджуються його безпосереднім начальником.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2014-11-13; просмотров: 194; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты