Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Природний збиток продовольства і порядок його списання.




Усі норми природного збитку є граничними і застосовуються тільки у випадках, коли при перевірках фактичної наявності виявляється нестача продукту проти облікових даних. Числення і списання природного збитку за встановленими нормами без виявлення фактичної нестачі забороняються.

Числення природного збитку під час перевезення йде від первісної маси вантажу, прийнятого до перевезення. Вихідними даними для визначення її розміру є фактична нестача продукту, що утворилася в ході перевезення, і норма природного збитку, що відповідає даному перевезенню. Природний збиток продовольства, що утворився при перевезеннях, списується на підставі розрахунку, затвердженого командиром військової частини.

Для числення природного збитку при збереженні всіх продуктів, крім картоплі й овочів, використовуються наступні вихідні дані: виявлена фактична нестача; середній термін збереження продукту; відповідна конкретним умовам і середньому терміну збереження норма природного збитку. З цих вихідних даних особливо розраховується середній термін збереження.

Середній термін збереження продукту в днях визначається в такій послідовності.

Спочатку шляхом вибірки з книг основного обліку складається відомість руху продукту за місяць. У відомості показуються залишок на початок кожного дня, надходження за день, видача і залишок на кінець дня. На підставі даних відомості визначається середньодобовий залишок (С0) продукту (у кг) шляхом підсумовування залишків за кожний день періоду, за який обчислюється природний збиток, і ділення отриманої суми залишків на кількість днів у періоді за формулою:

де ОД ¾сума залишків по днях за період числення природного збитку; Д ¾ кількість днів у періоді.

Після цього визначається одноденний оборот (ОО) продукту (у кг) за формулою:

де ¾сума витрати продукту по днях за період числення природного збитку.

Середній термін збереження в днях (Т) визначається як частка від ділення середньодобового залишку на одноденний оборот за формулою:

Середній термін збереження обчислюється в повних днях. У випадку одержання дробового числа робиться округлення до цілого числа. При цьому частки до 0,5 включно відкидаються, а більше 0,5 прирівнюються до одиниці.

Знаючи середній термін збереження, знаходять установлену норму (Н) природного збитку (Е) у відсотках за наказом заступника Міністра оборони України¾начальника Тилу Збройних Сил України і роблять числення природного збитку (у кг) за формулою:

де ОК¾залишок на кінець останнього періоду; Н¾норма природного збитку у відсотках.

Природний збиток продовольства при тривалому його збереженні визначається по середніх місячних залишках (СОм). Шляхом вибірки з книги обліку складається відомість руху продукту ¾ надходження і відпуск за період, що перевіряється, залишок на початок першого місяця, на кінець кожного місяця і залишок на день перевірки. На підставі цих даних визначається середньомісячний залишок (у кг) за формулою:

де ¾ половина залишку на початок періоду, що перевіряється; - проміжні залишки на перше число наступного місяця; - половина залишку на кінець періоду, що перевіряється; К - кількість проміжних залишків.

Потім визначають одноденний оборот по раніше приведеній методиці (формула 2), середній термін збереження в днях шляхом ділення середнього місячного залишку на одноденний оборот. За середнім терміном збереження знаходять норму природного збитку, установлену наказом, і роблять розрахунок природного збитку за формулою (4).

Установлені норми природного збитку не застосовують, утрати не обчислюють і не списують: по розфасованих і штучних продуктах, кількість і маса яких визначаються рахунком чи за трафаретом (на продукти, що поставляються стандартною масою, уведені тимчасові норми природного збитку); при короткочасному збереженні продуктів, що надходять для безпосереднього споживання в їдальню, у підрозділ, розташований окремо; по продуктах, підданим додатковій технологічній обробці (засолення, заморожування; по продуктах, списаним по актах унаслідок псування, ламки, кришення, завішування тари або її ушкодження.

Числення природного збитку картоплі й овочів при збереженні. При наявності обліку картоплі й овочів по засіках і штабелям утрати їх визначаються після зуживання кожного засіку (штабеля), а при відсутності такого обліку — по витраті всіх запасів. Після зуживання кожного засіку (штабеля) чи наприкінці періоду збереження всієї продукції складаються акти перевірки і порівнювальні відомості. Ґрунтуючись на цих документах при установленні фактичної нестачі, начальник продовольчої служби і голова внутріперевірочної комісії військової частини складають розрахунок на граничний природний збиток картоплі й овочів. Числення і списання природного збитку цих продуктів без виявлення фактичної нестачі не дозволяються.

Норми природного збитку встановлені на стандартні картоплю, овочі і плоди при збереженні їх чи навалом у тарі (контейнерах, ящиках, м'якій тарі), у капітальних сховищах або на складах тимчасового типу (сараях, під навісом); на відкритих площадках, у буртах, траншеях і на крижаних складах. Норми диференційовані також по кліматичних зонах і місяцям збереження. У зв'язку з цим природний збиток картоплі, свіжих овочів і плодів при тривалому збереженні обчислюється по середньомісячному залишку (СОм).

Середньомісячний залишок визначається за даними книг обліку. При цьому беруться залишки на 1, 11, .21 число даного місяця і на 1 число наступного місяця. Середньомісячний залишок (у кг) розраховується за формулою:

де ¾ залишок на 1 число місяця; ¾ залишок на 11 число; ¾ залишок на 21 число; ¾ залишок на кінець місяця (на перше число наступного місяця).

Розмір природного збитку картоплі й овочів (у кг) визначається за формулою:

де ¾ середньомісячний залишок продукту; Н¾ норма природного збитку (у відсотках), установлена для даного місяця.

Природний збиток картоплі й овочів, що зберігалися в буртах і траншеях, обчислюється після їхнього розкриття і виявлення фактичної нестачі.

Нестачі продовольства в межах установлених норм природного збитку, що утворилися при перевезеннях і збереженні, списуються прямою витратою на підставі затверджених командиром військової частини актів зняття залишків і розрахунків на природний збиток, складених внутріперевірочною комісією.

Списання з обліку втрат і нестач продовольства, що перевищують установлені норми природного збитку, а також інших видів матеріальних засобів провадиться або за рахунок держави на підставі інспекторських свідчень і актів технічного (якісного) стану, чи за рахунок винних осіб з повним чи частковим відшкодуванням заподіяного збитку.

Нестачі і втрати продовольства і майна (крім нестач продовольства в межах норм природного збитку) списуються з книг обліку і після визначення розміру збитку у вартісному вираженні записуються в книгу обліку нестач. Визначення вартості відсутнього продовольства, що списується по інспекторських свідченнях, провадиться за державними роздрібними цінами пояса споживання.

 

 


Поделиться:

Дата добавления: 2014-11-13; просмотров: 183; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты