Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


За шкоду, заподіяну державі.




 

Матеріальна відповідальність військовослужбовців за шкоду, заподіяну державі об’явлена Наказом Міністра Оборони України 1995 року №201 “Положення про матеріальну відповідальність військовослужбовців за шкоду, заподіяну державі”. Це Положення призване сприянню підвищення відповідальності військовослужбовців за збереження матеріальних засобів, посиленню Контролю за станом обліку та збереження військового майна, правильності оформлення та законності списання матеріальних засобів та коштів. Обов’язок кожного командира та начальника не залишати без діяння ні одного випадку крадіжок, безхозності, неправомірного знищення та пошкодження військового майна, добиватися своечасного відшкодування винними нанесеної шкоди.

Військовослужбовці і призвані на збори військовозабов’язані несуть матеріальну відповідальність за наявністю:

- заподіяння прямої дійсної шкоди;

- противоправної їх поведінки;

- наявності причинного зв’язку між противоправною поведінкою і настанням шкоди;

- наявності вини у заподіянні шкоди.

Противоправною визначається така поведінка (дія, або бездійність) військовослужбовця чи призваного на збори військовозабов’язаного, коли він не виконує (недбано виконує) свої службові обов’язки.

Військовослужбовець, чи призваний на збори військовозабов’язаний визначається винним у заподіяній шкоді, якщо противоправне діяння вчиненим умісно чи з необережності. Відшкодування шкоди військовослужбовцями і призваними на збори військовозабов’язаними проводиться незалежно від притягнення їх до дисциплінарної чи кримінальної відповідальності за дію (бездіяльність), якою державі було заподіяно шкоди.

У разі притягнення особи , яка заподіяла матеріальну шкоду державі, до кримінальної відповідальності командир (начальник) військової частини забов’язаний подати щодо неї цивільний позив до суду, на суму невідшкодованої шкоди.

Час, протягом якого винного військовослужбовця чи призваного на збори віськовозабов’язаного може бути притягнуто до матеріальної відповідальності, не може перевищувати строків позивної давності, встановлених чинним законодавством.

Військовослужбовці і призвані на збори військовозабов’язані, діями яких заподіяно шкоду державі можуть добровільно відшкодувати її повністю або частково. Ці особи за згодою командира ( начальника) військової частини можуть відповнити нешкоджене майно.

Відшкодування шкоди натуральним рівноцінним майном не допускається в разі втрати чи пошкодження зброї, боєприпасів, спеціальної техніки тощо, які не можуть перебувати у власності громадянина.

Військовослужбовці і призвані на збори військовозабов’язані у разі заподіяння з їх вини третім особам шкоди, яку було відшкодовано відповідно до чинного законодавства військовою частиною, забов’язані відшкодувати її військовій частині у порядку, передбаченому цим Положенням та цивільним законодавством України.

Залежно від того, навмисно чи необережно заподіяну шкоду, а також з урахуванням суспільної небезпечності дії (бездіяльності) винної особи та обставин, за яких заподіяно шкоду, і вартості майна до військовослужбовців і прзваних на збори військовозабов’язаних застосовується повна або обмежена відповідальність.

Нагляд за додержанням і правильним застосуванням цього Положення здійснюється Генеральним прокурором України і підпорядкованими йому прокурорами.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2014-11-13; просмотров: 134; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты