Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Профілактика хірургічних хвороб сільськогосподарських тварин.




Мета заняття:

· Ознайомитись з причинами виникнення, різновидами, основними ознаками та профілактикою закритих механічних пошкоджень, ран, переломів, опіків та іншими видами травматизму сільськогосподарських тварин.

· Ознайомитись з причинами виникнення, клінічними ознаками та профілактикою хірургічної та гнійної інфекції у сільськогосподарських тварин.

· Ознайомитись з діагностикою та профілактикою деяких з найбільш поширених хвороб хірургічної етіології у сільськогосподарських тварин.

Перелік питань:

1.Характеристика найбільш поширених видів травматизму у тварин (шоковий стан тварин, вивих суглоба, опіки та відмороження, рани та переломи).

2.Характеристика хірургічної та гнійної інфекції у тварин (абсцес та флегмона, гнійний артрит, сепсіс).

3.Характеристика деяких з найбільш поширених хвороб хірургічної етіології у тварин (дерматити та дерматози шкіри, коньюктивіт та кератит очей, грижі).

 

Основні ветеринарні терміни та інші ключові фрази, на які треба звернути увагу під час засвоєння матеріалу:

· Класифікація видів травматизму сільськогосподарських тварин, причини виникнення та клінічні ознаки шоку и колапсу, перша невідкладна допомога. Закриті механічні пошкодження. Вивихи суглобових кінцівок кісток, ознаки, перша допомога, профілактика. Класифікація ран та переломів, ознаки, невідкладна допомога та профілактика. Опіки та відмороження, ступені патологічного процесу, клінічні ознаки, перша допомога та профілактика.

· Визначення хірургічної та гнійної інфекції, основні причини та клінічні ознаки абсцесу та флегмони, перша невідкладна допомога та профілактика. Причини виникнення гнійних артритів у суглобах тварин, основні ознаки хвороби, невідкладна допомога та профілактика. Визначення поняття сепсис, класифікація видів сепсису, причини виникнення, основні ознаки та профілактика.

· Визначення понять дерматит та дерматоз шкіри, класифікація та коротка характеристика патологічних ознак утворення луски шкіри, алопеції, кормової алергії та медикаментозної екзантеми. Причини виникнення та основні ознаки хвороб очей у сільськогосподарських тварин, етіологія, симптоми та профілактика кон’юктивіту та кератиту. Визначення поняття грижі, їх класифікація, найбільш характерні ознаки пупкової, пахвинно-мошонкової та черевної грижі у тварин.

 

Основна література:

1. Вербицький П.І., Достоєвський П.П., Бусол В.О. Довідник лікаря ветеринарної медицини. - К.: Урожай, 2004 -1280с.

2. Бурделев Т.Е. «Основы ветеринарии» підручник для студентів зоотехнічних вузів і факультетів.-М., 1978. - 432с.

3. Вертічук А. І., Маценко М. І., Плуженко І. Л. «Основи тваринництва і ветеринарної медицини» (підручник). - К.: Урожай, 2004 - 656с.

4. Бурделев Т. Е., Жильцов В. Г. «Практикум по основам ветеринарии» (практикум). - М.: Колос, 1982. - 303с.

5. Хайдрих Х. Д., Грунер И. «Болезни крупного рогатого скота» (справочник). - М., 1985. - 304с.

 

Додаткова література:

1. Іздепський В.Й., Кулинич С.М., Каблучка А. П. Вплив пліснявих грибів на копитний ріг великої рогатої худоби // Ветеринарна медицина України. – 2008. - №1. – С.27-29.

2. Борисович В., Борисович Б. Унгульоз-дистрофія копитець великої рогатої худоби // Ветеринарна медицина України. – 2007. - №12. – С.32-34.

3. Іздепський В., ЧелідзеС. Особливості перебігу асептичного та гнійного запалення в овець і його корекція // Ветеринарна медицина України. – 2008. - №3. – С.12-15.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-04-15; просмотров: 84; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты