Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Передмова.




А.З.Підгорний


МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ОДЕСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

А.З.Підгорний

ДЕМОГРАФІЧНА

СТАТИСТИКА

НАВЧАЛЬНИЙ ПОСІБНИК

 

2-е видання, доповнене

Одеса 2008

УДК 314.18(477)

ББК С72я73

Підгорний Анатолій Захарович.

Демографічна статистика: Навчальний посібник, - Одеса,: ОДЕУ, 2010. – 165 с.

 

Автор: А.З.Підгорний – професор, кандидат економічних наук,

завідувач кафедри статистики Одеського державного

економічного університету

 

 

Рецензенти: О.Г.Янковой – професор, доктор економічних наук, завідувач кафедри економіки підприємств ОДЕУ

 

О.В.Самотоєнкова – доцент, кандидат економічних наук, доцент кафедри статистики ОДЕУ

 

О.Г.Милашко – доцент, кандидат економічних наук, доцент кафедри статистики ОДЕУ

 

 

Посібник представляє собою курс лекцій для студентів, які вивчають дисципліну "Демографічна статистика". На прикладі сучасної демографічної ситуації в Україні розкриті основні методологічні підходи щодо вивчення чисельності та структури населення, процесів його відтворення та перспектив розвитку. Значної уваги приділено методам аналізу закономірності демографічних процесів. Посібник містить глосарій основних демографічних термінів з тлумаченням їх змісту.

 

Коректор О.П.Ковальова

 

 

Передмова

 

З

міни, що відбуваються у чисельності населення земної кулі, починаючи з другої половини ХХ століття, поставили перед людством нові, раніше невідомі проблеми. Масштаби цих змін можна проілюструвати такими прикладами. Чисельність населення планети подвоїлося за 100 років (з 1850 р. по 1950 р.) і сягнула значення 2,5 млрд. Наступне подвоєння відбулося усього за 37 років. 11 липня 1987 р. у м. Загребі народився хлопчик Матей Гашпар, який став 5-тимільярдним жителем Землі. Ця подія була широко відмічена світовою громадськістю, а день 11 липня наголошено Всесвітнім днем народонаселення.

12 жовтня 1999 р. у м. Сараєво, столиці Боснії і Герцеговини на світ з'явився шестимільярдний житель Землі. Ним став боснійський хлопчик Аднан Невич. Ім'я і місце народження 4-х мільярдного землянина, яке відбулося 28 березня 1976 р., залишилися невідомими.

У цій хронології нас цікавить той факт, що для збільшення населення земної кулі на один мільярд необхідно лише 11-12 років Населення світу збільшується дуже високими темпами (приблизно 1,7 % щорічно). Найбільш високі темпи відзначаються в країнах Африки, Латинської Америки та Південно-Східної Азії. За таких темпів населення земної кулі подвоюється кожні 49 років. Тобто до середини ХХІ ст. чисельність населення Землі може збільшитися до 12 мільярдів. Це одна з глобальних суспільних проблем на сучасному етапі розвитку людства.

Разом з тим у світі існують країни з проблемами діаметрально протилежного характеру, а саме проблемою скорочення населення (депопуляція). До таких країн відноситься й Україна. У порівнянні з 1993 р. коли, чисельність населення була найбільшою, Україна втратила 6 млн. жителів, або близько 11 % всього населення. За таких умов постає питання щодо майбутнього українського суспільства, чи не є ми свідками процесу його повільного, але вірного вимирання? Що станеться з країною через 25-50 років, якщо збережуться сучасні тенденції. Як впливають демографічні зміни на життя суспільства

Розв'язанням цієї проблеми займаються вчені, політики, державні та громадські діячі, публіцисти, підчас ігноруючи демографічну складову проблеми.

Ті важливі питання, які поставило життя перед нашою країною та кожним із нас, можливо вирішити лише за умов знання процесів, що відбуваються в населенні та законів що ними управляють. Саме цим займається наука демографія.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-04-16; просмотров: 81; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты