Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Поняття режиму відтворення населення




 

Г

оловна особливість населення полягає в тому, що, не зважаючи на постійні зміни його чисельності та структури, воно зберігається як населення, тобто як самовідтворююча сукупність людей. Цей процес самозбереження при неперервних змінах і називається відтворенням населення.

Відтворення населення – це заміна старших, поступово вимираючих поколінь новими. Процес відтворення характеризується інтенсивністю вимирання старших поколінь (смертність) і інтенсивністю їх заміни новими (народжуваність). Інтенсивність вимирання визначається смертністю для кожного віку і статі, що характеризується показниками таблиць смертності. Інтенсивність заміни старших поколінь новими визначається рівнем народжуваності для кожного віку матері. Сукупність цих параметрів, доповнена показником співвідношення хлопчиків і дівчаток серед народжених, називається режимом відтворення населення. (Ми залишаємо поза увагою міграцію населення, яка також впливає на чисельність і структуру населення).

При відсутності міграції стан населення на будь-який момент часу (статево-вікова структура) повністю визначається його станом у деякий "початковий" момент і режимом відтворення населення протягом інтервалу між цими двома моментами.

Інтегральне рівняння відтворення населення має вигляд:

 

 

де: N(t) – щільність народжень в момент t; - частка дівчаток серед народжених; lx(t) – числа тих, хто дожив до віку х; nx(t) – вікова народжуваність жінок. При незмінному режимі відтворення населення, тобто при незмінних lx(t) і nx(t), рівняння має вигляд:

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-04-16; просмотров: 78; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты