Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


ПРАВИЛА РОБОТИ В ХІМІЧНІЙ ЛАБОРАТОРІЇ




МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ХЕРСОНСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

КАФЕДРА ФІЗИЧНОЇ ТА НЕОРГАНІЧНОЇ ХІМІЇ

 

 

Реєстр. № 19/603 – 05.10.10.

 

 

РОБОЧИЙ ЗОШИТ

До лабораторних та семінарських занять

 

З дисципліни Х І М І Я

 

для студентів першого курсу

Напрямків підготовки

050502 Інженерна механіка, з професійною орієнтацією:

- Технологія машинобудування

050503 Машинобудування, з професійною орієнтацією:

- Обладнання хімічних виробництв і підприємств будівельних матеріалів
- Обладнання легкої промисловості та побутового обслуговування
- Обладнання переробних і харчових виробництв

051001 Метрологія та інформаційно-вимірювальні технології, з професійною орієнтацією:
- Метрологія та вимірювальна техніка

 

факультету машинобудування

 

 

 

ХЕРСОН 2010


 

Робочий зошит до лабораторних та семінарських занять з дисципліни хімія для студентів першого курсу факультету машинобудування

Укладачі: О.О. Семенченко, В.М. Безпальченко, кількість сторінок 52.

 

Рецензент: д.т.н., професор, зав. кафедрою ОХВіПБМ Херсонського національного технічного університету Луняка К.В.

 

Затверджено

на засіданні кафедри фізичної та неорганічної хімії

 

протокол № 1 від 30.08.2010 р.

 

Зав. кафедри Міщенко Г.В.

 


ПРАВИЛА РОБОТИ В ХІМІЧНІЙ ЛАБОРАТОРІЇ

До роботи допускаються особи, що пройшли інструктаж із техніки безпеки й розписалися в журналі, і, які ознайомлені зі змістом лабораторної роботи. При роботі зберігайте послідовність операцій проведення дослідів у повній відповідності з інструкцією, без відхилень від умов, наведених в описі. У разі виникнення будь-якої неясності під час проведення досліду роботу слід припинити та звернутися до викладача чи лаборанта за роз’ясненнями.

Під час проведення досліду на робочому місці не повинно бути нічого зайвого. Уважно спостерігайте за ходом досліду, відзначаючи кожну його особливість (випадання й розчинення осадів, зміну забарвлення, температури тощо). Після закінчення досліду запишіть у робочий журнал спостереження й зміни, що відбулися з реагуючими речовинами, рівняння відповідних реакцій, а також надайте їм належне пояснення, зробіть висновки.

Використовуйте тільки реактиви, які приготовлені для даної лабораторної роботи, уважно читайте написи на етикетках. Роботи з концентрованими розчинами кислот та лугів проводьте тільки у витяжній шафі. Забороняється приймати їжу в лабораторії, а також пити воду з хімічного посуду. При визначенні запаху газу чи рідини обережно вдихайте повітря, злегка направляючи рукою струм його від посуду до себе. Нагріваючи рідину в пробірці, тримайте її трохи нахиленою та прогрівайте спочатку верхню її частину, поступово переміщуючи зону нагріву донизу. Не направляйте при цьому отвір пробірки на себе чи вбік тих, хто працює поруч.

Не витрачайте реактивів більше необхідної кількості. Якщо ж випадково взяли розчину чи сухих препаратів більше ніж необхідно, то надлишки викидайте (за вказівкою викладача чи лаборанта) у спеціальні сміттєзбірники. Не плутайте пробки від краплинних піпеток і реактивних склянок. Не виливайте в раковину відпрацьовані концентровані кислоти й луги, а використовуйте для цього спеціальну посуду, яка знаходиться у витяжній шафі.

Після виконання запланованого завдання приберіть робоче місце. При нещасних випадках негайно повідомте лаборанта й викладача. У лабораторії є настінна аптечка для екстреної допомоги.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-04-16; просмотров: 91; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты