Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Викладення матеріалу теми - 74 хв. На проведення занять з студентами денної форми




ПЛАН-КОНСПЕКТ

На проведення занять з студентами денної форми

Навчання факультету механізації спеціальність

Механізація та електрифікація сільського господарства» з дисципліни «Основи охорони праці».

Тема № 9. «Основи пожежної безпеки».

Навчальна мета: Ознайомити студентів з пожежнонебезпечними властивостями речовин і матеріалів; категоруванням примiщень та споруд за вибухо-пожежною i пожежною небезпекою;організаційно - технічними за-ходами забезпечення пожежної безпеки; технічними засобами протипожеж-ного захисту; основними вимогами пожежної безпеки до об`єктів сільскогос-подарського виробництва.

 

Час: 2 години.

 

 

Місце проведення: аудиторія.

 

 

Навчально-матеріальне забезпечення: плакати, стенди, наочні приладдя.

 

 

Література:1. ДСТУ 2293 – 99. Охорона праці. Терміни та визначен-ня основних понять. 2. ГОСТ 12.1.005 — 88 «Повітря робочої зони. Загальні санітарно-гігієнічні вимоги». 3. Гандзюк М.П., Желібо Є.П., Халімовський М.О. Основи охорони праці. Навчальний посібник. За ред. Желібо Є.П. 4-е видання. – К.: Каравела, 2003.- 328с. 4. Іванов В.Н., Дейнека В.І., Коржик Б.М., Дмитрієв С.Л., Охорона праці на підприємстві з позиції діючого зако-нодавства. – Харків: Центр Консульт, - 2003. 5. Кузнецов В. Охорона праці на підприємстві. - 2 – ге вид., перероб. і доп. – Х.: Фактор, 2005. – 428 с.

 

Порядок проведення занять.

Організаційний момент – 3 хв.

 

- перевіряю присутніх;

- оголошую тему та мету заняття, питання, яки мають вивчатися.

 

Викладення матеріалу теми - 74 хв.

Питання, які вивчатимуться:

1. Горіння та пожежнонебезпечні власти-вості речовин і матеріа-лів.

2. Категорування примiщень та споруд за вибухо-пожежною i по-жежною небезпекою.

3. Організаційно - технічні заходи забезпечення пожежної безпеки.

4. Технічні засоби протипожежного захисту.

3. Підведення підсумків – 3 хв.

- оголошую оцінки; відповідаю на запитання;

- указую на питання, які вимагають підвищеної уваги на самопідготовці.

 

Завдання на самопідготовку:

1. Вивчити умови процесу горiння.

2. Вивчити класифікацію будівельних речовин і матеріалов по походженню, призначенню, займистості, основні властивості будівельних речовин і матері-алов.

3. Вивчити категорування примiщень, споруд за вибухо-пожежною i пожеж-ною небезпекою.

4. Вивчити організаційно - технічні заходи забезпечення пожежної безпеки.

5. Вивчити призначення та загальні вимоги до установок пожежної сигналіза-ції та пожежогасіння, систем протидимного захисту, систем оповіщення лю-дей про пожежу і керування евакуацією, засобів зв’язку.

6. Вивчити призначення та загальні вимоги до протипожежного водопоста-чання, пожежної техніки, первинних засобів пожежогасіння.

7. Вивчити основні вимоги пожежної безпеки до об`єктів сільскогос-подар-ского виробництва: збирання зернових; заготівля, зберігання грубих кормів, скиртування; зерносклади, зерносушарні; приготування і зберання вітамінно-го трав`яного борошна; первинна обробка технічних культур; тваринницькі та птахівницькі будівлі і споруди.

 

Питання та їх короткий зміст. Методичні вказівки.
1. Горіння та пожежнонебезпечні власти-вості речовин і матеріалів. Умови процесу горiння. Пожежа - це неконтрольоване горiння, яке наносить великi матерiальнi збитки, а iнколи призводить до загибелi людей. Для ефективної боротьби з вогняною стихiєю не-обхiдно знати теоретичнi основи процесу горiння. Горiння - це фiзико-хiмiчний процес, для якого характернi нас-тупнi ознаки: · хімічне перетворення; · видiлення тепла; · випромiнювання свiтла. Цими ознаками процес горiння вiдрiзняється вiд iнших харак-терних явищ. Для виникнення горiння необхiднi три основнi умови: · наявнiсть горючої речовини; · наявнiсть окислювача; · наявнiсть джерела запалювання. Цi основнi умови виникнення горiння дiстали назву «Трикут-ник горiння».
 
 

 

 


Горючою речовиною може бути будь яка речовина, в певному агрегатному станi (рiдкому, твердому, газоподiбному), спро-мож-на горiти при наявностi окислювача i джерела запалення. Най-бiльш поширеними горючими речовинами є вироби з дерева, па-ливно-мастильнi матерiали, горючi гази (пропан, бутан, метан).

Окислювачем може бути кисень, який є складовою частиною повiтря.

Джерелом запалення, як правило, може бути: вiдкритий во-гонь; нагрiтий метал; iскри при електрогазозварювальних роботах i т. iнш.

Вiдсутнiсть будь якої складової умов горiння не дає можливостi процесу горiння виникати. Для виникнення процесу горiння необ-хiдно горючу речовину i окислювач нагрiти до певної температури джерелом запалення.

При горiннi речовин i матерiалiв постiйним джерелом запален-ня є зона горiння. Зона горiння - це та область, де проходить фiзи-ко-хiмiчна реакцiя з видiленням тепла i свiтла. Для утворення i проходження процесу горiння горюча речовина i окислювач повиннi знаходитись в певному кiлькiсному спiввiдношеннi.

Так, при горiннi будь-якої речовини, концентрацiя кисню в повiтрi повинна бути не нижче необхiдної величини (16-18%), тому що процес горiння не буде проходити через вiдсутнiсть окислювача. Якщо, в процесi горiння, зменшити кiлькiсть окис-лювача (до 10%), горiння припиниться.

Класифікація будівельних речовин і матеріалов по поход-женню, призначенню, займистості. По походженню будівельні матеріали можна розподілити на дві групи: природні і штучні.

Природними називають такі матеріали, що зустрічаються в природі в готовому виді і можуть використовуватися в будівництві без істотного опрацювання.

Штучними називають будівельні матеріали, що не зустрічають-ся в природі, а виготовляються з застосуванням різноманітних тех-нологічних процесів.

По призначенню будівельні матеріали розділяються на такі групи:

1. Матеріали, призначені для будівництва стін (цеглина, дерево, метали, бетони, залізобетоні; в’яжучі матеріали (цемени, вапно, гіпс), застосовувані для одержання безвипалювальних виробів, цегляної кладки і штукатурки;

2. Теплоізоляційні матеріали (піно- і газобетони, войлок, мінера-льна вата, пінопласти і т.п.)

3. Опоряджувальні та облицювальні матеріали (керамічні плит-ки, кам'яні породи, різноманітні пластики, деревностружкові та деревноволокнисті і древесноволокнисті плити, «вагонка», лі-нолеум та ін.);

4. Покрівельні і гідроізоляційні матеріали (шифер, черепиця,

покрівельне залізо, руберойд і ін.)

По горючості (займистості) будівельні матеріали підрозділя-ються на три групи: не горючі (неспалені), важкогорючі (важкос-гораємі) і пальні (спаленні).

Негорючи матеріали, це матеріали що не горять, не жевріють і не обвуглюються під впливом відкритого полум'я або високої температури. Важкогорючи матеріали, це матеріали що загоряють-ся і горять тільки при впливі на них відкритого вогню. Горючи ма-теріали, це матеріали, горіння яких продовжується після видален-ня джерела вогню, яким вони були підпалені.

З групи пальних виділяють легкозаймисті речовини і матеріали. Легкозаймистими називають пальні речовини і матеріали, спроможні воспламенятися від короткочасного впливу джерела запалювання з низькою енергією (полум'я сірника, іскра, що жевріє сигарета)

Залежно від агрегатного стану й особливостей горіння різних горючих речовин і матеріалів, пожежі за ГОСТ 27331-87 поділяються на відповідні класи та підкласи:

класА - горіння твердих речовин, що супроводжується (підклас А1) або не супроводжується (підклас А2) тлінням;

клас В- горіння рідких речовин, що не розчиняються (підклас В2) У воді;

класС - горіння газів;

клас Д- горіння металів легких, за винятком лужних (підклас Д1), лужних (підклас Д2), а також металовмісних сполук (підклас ДЗ):

клас Е- горіння електроустановок під напругою.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-04-16; просмотров: 65; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты