Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Тема 8 ОРГАНІЗАЦІЯ НЕПОТОКОВОГО ТА ПОТОКОВОГО ВИРОБНИЦТВА




1. Поняття непотокового та потокового виробництва. Класифікація потокових ліній.

2. Основні параметри потокових ліній.

3.

1.Організація виробничого процесу вивчає також розташування ро­бочих місць і їх груп на території підприємства, що забезпечує пересу­вання предметів праці технологічними операціями найкоротшим мар­шрутом. Розрізняють непотоковий і потоковий виробничі процеси.

Непотокове виробництво має такі ознаки: - на робочих місцях об­роблюються різні за конструкцією і технологією виготовлення пред­мети праці, бо кількість кожного з них невелика і недостатня для нормального завантаження устаткування, - робочі місця розташовуються однотипними групами без певного зв'язку з послідовністю виконан­ня операцій, - предмети праці переміщуються при обробці складними маршрутами, внаслідок чого виникають тривалі перерви між техно­логічними операціями. Застосовується цей метод переважно в оди­ничному і дрібносерійному виробництві.

Потокове виробництво є високоефективним методом організації виробничого процесу. Уявімо собі потокову лінію або конвеєр, робо­та на якому характеризується високим ступенем раціональності й має такі ознаки:

• за групою робочих місць закріплюється обробка або складання предметів одного найменування або обмеженої кількості подіб­них предметів;

• робочі місця розташовуються послідовно за ходом техноло­гічного процесу;

• предмети праці передаються з операції на операцію поштучно або невеликими транспортними партіями згідно з ритмом роботи, що забезпечує виконання принципів паралельності й безперервності процесу.

Вперше ввів потокове виробництво на своїх заводах американський інженер і промисловець Генрі Форд (1863-1947).Потоковий метод організації виробництва застосовується у масо­вому та великосерійному виробництвах.

Переваги потокового виробництва: - високий рівень продуктивності праці, механізації, спеціалізації, чітка організація; - скорочення трива­лості виробничого циклу; - збільшується коефіцієнт використання виробничих потужностей і зменшуються витрати на виробництво.

Недо­ліки: - для працівників — це примітивізація та монотонність їх праці, що суперечить загальній тенденції підвищення освітнього і кваліфі­каційного рівня працівників; - одноманітність роботи на потокових лініях не дає можливості працівникам реалізувати індиві­дуальні можливості. Для підприємства вузька спеціалізація робочих місць може спричинити ускладнення при переході на випуск іншої продукції.

Потокове виробництво як високоефективне широко за­стосовується у різних галузях промисловості; воно використовує новітні наукові досягнення і має основні тенденції для розвитку:

• автоматизація потокового виробництва;

• підвищення гнучкості технологічних систем і схем, застосування верстатів з ЧПУ;

• впровадження багатофункціональних роботів-маніпуляторів;

• створення гнучких автоматизованих систем.

Всі потокові лінії ( конвейєри ) можна класифікувати за такими ознаками:

І. За кількістю типів виробів, що збираються (оброблюються) на ПЛ :

- однопредметні; - . багатопредметні.

II. За ступенем механізації технологічних операцій :

-механізовані; - комплексно-механізовані; - напівавтоматичні; - автоматичні.

ІІІ.За ступенем синхронізації операцій :

1. безперервно-потокові – повна синхронізація операцій, тобто всі операції мають однакову тривалість, тому проходження деталей від першого до останнього робочого місця не переривається, простої виключені;

2. преривно-потокові – можливі періодичні простої на окремих робочих місцях.

ІV.За ритмом відрізняють :

1. З регламентованим ритмом, тобто швидкість конвеєра узгоджується з тривалістю виконання операції, використовується на безперервно-потокових лініях;

2. З вільним ритмом – використовуються на преривно-потокових, де швидкість підтримується самими робочими, а не регламентована.

V.За об’єктом охоплення відрізняють :

1. дільничні;

2. цехові;

3. загально-заводські, наскрізні.

 

2. При проектуванні та організації потокових ліній виконуються розрахунки показників, що визначають регламент роботи лінії і методи виконання технологічних операцій.

Основні параметри потокових ліній:

1. Такт потоку – інтервал часу, за який здійснюється випуск деталей, які слідують одна за одною (виробів). Такт показує кількість часу, необхідну для випуску одиниці виробу.

т = F д * 60 / N,хвилини ( 1 )

В свою чергу : F д - дійсний фонд часу роботи потокової лінії в годинах ( за рік, місяць, добу). Взагалі, F д = F н * n зм * ( 1 – К п / 100 ),

де F н - номінальний фонд часу роботи потокової лінії, який обчислюється, як

F н = F календ – ( вихідні + святкові ) ;

n зм- кількість робочих змін на підприємстві;

К п - коефіцієнт планових втрат робочого часу потокової лінії через простої на профілактичні роботи, у капітальному ремонті ( 3 – 8 % );

N - виробнича програма випуску виробів ( за рік, місяць, добу ), нат одиниці.

2. Ритм потоку – інтервал часу між черговими випусками транспортних партій виробів.

R = τ * n,хвилини ( 2 )

де n - кількість деталей в транспортній партії. При поштучній передачі : R = τ

3. Темп роботипотокової лінії – величина, яка є оберненою до такту, вона показує кількість виробів, що випускаються за одиницю часу, наприклад, за годину.

T = 60 / τ, виробів / годину ( 3 )

4. Необхідна(розрахункова) кількість робочих місць.

Q р = t шт / τ, робоч. місць ( 4 )

де t шт - штучний час для даної операції (хвилин)

5. Ступінь завантаження робочого місця.

η = Q р / Q пр * 100 %( 5 )

де Q р - розрахункова кількість робочих місць.

Q пр-прийнята кількість робочих місць, одержана шляхом округлення Q р в більший бік.

6. Швидкість конвеєру.

V = L 0 / τ , м / хвил ( 6 )

де L 0 - крок конвеєру, тобто відстань між двома робочими місцями.

7. Довжина конвеєру : L = L 0 * Q пр, м ( 7 )

8. Чисельність основних робочих на поточній лінії.

Ч осн. роб = Q пр * n зм * К яв, чол ( 8 )

де КЯВ - коефіцієнт приведення явочної чисельності до спискової ( 1.1…1.2 ).

Синхронізація - це процес вирівнювання тривалості операції технологічного процесу згідно такту потокової лінії. Час виконання операції має дорівнювати такту лінії або кратно йому. Існують такі способи синхронізації, тобто узгодження різної тривалості технологічних операцій у часі:

1. Якщо час операції більше такту і кратний йому то операцію розділяють на кілька складових операцій і кожну закріплюють за окремим робочим місцем. Наприклад :

 

 

2. Якщо час операції не дорівнює і не кратний такту, то операції, які ідуть послідовно, з‘єднуються в одну, час якої повинен приблизно дорівнювати або бути кратним такту.

Наприклад :

 

Розглянемо приклад застосування способів синхронізації та розрахунків основних параметрів поточної лінії.

Задача : N = 80 000 вир., Fн = 305 роб.дн * 7 год, n зм = 2, Кп = 8% Lo = 1,8 м,

Т1 = 2,9 хвил, Т2_= 9 хвил, Т3 = 5,9 хвил.

Знайти всі параметри поточної лінії.

 

 

№ опер Синхронізація Кількість роб.місць h, %
Q p Q np
1. 2. 3. T 1 = 2,9` T 2 = 9` T 3 = 5,9` » 1 t » 3 t » 2 t
Разом : 5,94 » 6 t

Вищою формою потокового виробництва є автоматизоване виробництво, де поєднуються основні ознаки потокового виробництва з його автоматизацією. Основним елементом автоматизованого виробництва є автоматичні потокові лінії (АПЛ).

Автоматична потокова лінія - комплекс автоматичного устаткування, розташованого в технологічній послідовності виконання операцій, пов'язаний автоматичної транспортною системою і системою автоматичного управління і забезпечує автоматичне перетворення вихідних матеріалів (заготовок) в готовий виріб (для даної АВТОЛІНІЇ). При роботі на АПЛ робітник виконує функції налагодження і контролю роботи обладнання, а також функцію і завантаження лінії заготовками. Автоматизовані ділянки (цехи) включають в себе автоматичні потокові лінії, автоматичні транспортні системи, автоматичні складські системи; автоматичні системи контролю якості, автоматичні системи управління і т.п. Автоматичні потокові лінії особливо ефективні в масовому виробництві.

В умовах постійно мінливого нестабільного ринку та багатономенклатурного виробництва важливим завданням є підвищення гнучкості (багатофункціональності) автоматизованого виробництва, з тим щоб максимально задовольняти вимоги, потреби і запити споживачів, швидше і з мінімальними витратами освоювати випуск нової продукції.


Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-03; просмотров: 242; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты