Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


ГОСПОДАРСТВА




1. Поняття та види ремонту.

2. Нормативна база системи планово-запобіжного ремонту (ПЗР).

3. Організація обслуговування виробництва інструментом.

 

1. Ремонт – процес відновлення початкової працездатності устаткування, яку втрачено в результаті виробничого використання.

Тому виходячи із наявності активної частини основних виробничих фондів та обсягу роботи з обслуговування виробничих процесів, створюється відповідне ремонтне господарство.

Склад ремонтного господарства:

· Ремонтно-будівельний цех – виконує ремонт будівель і споруд, підпорядковується відділу капітального будівництва.

• Електро-ремонтний цех (або майстерня) – підпорядковується головному електрику.

• Ремонтно-механічний цех – підпорядковується головному механіку.

Всі ремонтні роботи проводяться в системі планово-запобіжного ремонту (ПЗР), яка здійснюється відповідно до встановлених нормативів відпрацювання для кожної одиниці устаткування. Після цього терміну проводяться профілактичні огляди та планові ремонти.

Система планово-запобіжного ремонту (ПЗР) – сукупність запланованих організаційно-технічних заходів з догляду, обслуговування і ремонту обладнання які мають попереджувальний характер. Система ПЗР означає технічне обслуговування і планові ремонти –поточний і капітальний.

Технічне обслуговування – комплекс операцій для підтримки працездатності обладнання. Сюди включають: огляди, змащування, перевірка на точність та інші операції, які періодично повторюються за заздалегідь розробленим графіком, плюс щоденний нагляд.

Поточний ремонт – це невеликий за обсягом робіт ремонт без розбирання вузлів і агрегатів, які здійснюються для гарантованого забезпечення нормального функціонування обладнання. Сюди включають заміну і відновлення ремонтних частин обладнання, термін служби яких менший або дорівнює тривалості міжремонтного періоду. Мета поточного ремонту - забезпечити працездатність обладнання до чергового капітального ремонту.

Капітальний ремонт включає:

• Повну розборку

• Ремонт спрацьованих деталей та вузлів

• Заміна тих, що не підлягають ремонту.

При проведенні капітального ремонту складається дефектний акт і розробляється кошторис на його виконання.

Витрати на всі види ремонту відносяться на собівартість, а саме – на загальновиробничі та на адміністративні залежно від призначення об’єкту (ремонт верстату – на загальновиробничі, а ремонт ПК в бухгалтерії підприємства – на адміністративні витрати).

 

2. Основою організаційної системи ПЗР є нормативна база.

Нормативи системи ПЗР:

  1. Тривалість ремонтного циклу (РЦ) – період часу роботи обладнання між двома капремонтами або для нового обладнання – від моменту введення експлуатацію до першого капремонту.
  2. Структура РЦ – це послідовність протягом одного РЦ профілактичних оглядів (ТО) і поточних ремонтів. Наприклад для металорізального обладнання з ЧПУ (числове програмне управління) структура РЦ становить: Введення – ТО1 – ТО2 – ПР1 – ТО3 – ТО4 – ПР2 – ТО5 – ТО6 – КР
  3. Міжремонтний період – період часу між двома ремонтами, оглядами або між ремонтом та оглядом або між двома КР.
  4. Категорії ремонтної складності – для оцінки складності ремонту за витратами та використовується в категорії ремонтної складності Р. Встановлюється Р окремо для механічної і електронної складової частини верстату.
  5. Нормативна трудомісткість ремонтних операцій – кількість часу необхідного (за нормативом) для виконання конкретної ремонтної операції.
  6. Нормативи матеріаломісткості ремонтних робіт.

 

5 і 6 надаються на одну ремонтну одиницю. Для визначення ремонтної трудомісткості ремонтних робіт (Тр) треба кількість ремонтних одиниць (Р) помножити на норму часу одної ремонтної операції:

Тр = R * t шт..рем, н/год

 

Наприклад на дільниці підлягають капремонту два токарних напівавтоматичних верстати, які мають ремонтну складність 14R, та 4 свердлувальних верстати які мають 8R. Визначити нормативну трудомісткість слюсарних робіт капремонту, якщо t шт. R= 30 н/год на одну ремонтну одиницю.

Тр сл.роб. = 30*(14*2+8*4)=1800 н/год.

Під розраховану трудомісткість далі визначають необхідну чисельність слюсарів-ремонтників.

Формули для розв’язування задач

  1. Тривалість РЦ:

Трц = tмр*(1+nc+nм) або Трц = tмо*(1+nс + nм + no),

де tмр – міжремонтний період, місяць і рік;

tмо - між оглядовий період, місяці;

nс та nм – кількість середніх та профілактичних ремонтів протягом РЦ;

no – кількість профілактичних оглядів.

 

  1. Кількість середніх ремонтів:

3. Кількість малих ремонтів:

 

  1. Кількість профілактичних оглядів:

 

При цьому Трц множиться на 12 місяців, тому, що tмо вимірюється в місяцях.

 

  1. Міжремонтний період:

 

(роки)

 

 


Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-03; просмотров: 125; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты