Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Облік товарів та товарних операцій




Єдина система обліку в торгівлі забезпечується трьома нерозривно пов’яза-ними видами обліку: оперативно-технічним, статистичним та бухгалтерським.

Бухгалтерський облік це процес виявлення, вимірювання, реєстрації, накопичення, узагальнення, зберігання та передачі інформації про діяльність підприємства зовнішнім та внутрішнім користувачам для прийняття рішень.

На відміну від інших видів обліку бухгалтерський облік забезпечує суцільну реєстрацію всіх господарських операцій на підставі документів первинного обліку.

Бухгалтерський облік в торгівлі базується на документуванні всіх господарських процесів і проведенні періодичних інвентаризацій, забезпечує виявлення та мобілізацію резервів підприємства з метою зниження собівартості послуг.

Основними умовами правильної організації бухгалтерського обліку в торгівлі є використання найбільш раціональних форм і методів обліку, підвищення його технічного озброєння.

Одним із важливих аспектів ефективного функціонування економіки являється розвиток торгівлі, яка повинна опиратися як на державний, так і на ринковий механізми впливу на споживацький ринок.

Залежно від форми організації і виконуючих функцій торгові підприємства поділяються на оптові та роздрібні. Оптові підприємства, виконуючи функції зв’язуючого ланцюга між підприємством та роздрібною торгівлею, забезпечують найбільш раціональний прохід товарів від підприємств-виробника до торгових та інших підприємств-споживачів для промислової переробки. Задача оптових підприємств складається в тім, щоб забезпечити: відгрузку товарів покупцям оптимальними партіями, що сприяє кращому використанню транспортних засобів, зниженню витрат з транспортування і витрат обігу; своєчасне забезпечення товарами, необхідними для населення або виробництва; пакування та сортирування товарів, їх комплектність та асортимент.Роздрібні торгові підприємства реалізують товари безпосередньо населенню, а також виконують операції продажу товарів малим оптом деяким закладам (дитячим дошкільним закладам, школам, лікарням та іншим).

Наряду із спеціалізованими торговими підприємствами реалізацію товарів можуть виконувати промислові, сільськогосподарські та інші підприємства через фірмові магазини, що дозволяє краще вивчити споживацький попит на свою продукцію і оперативно реагувати на зміни ринку споживачів.

Одною з особливостей бухгалтерського обліку в торгівлі є те, що облік роздрібного товарообігу ведеться, як правило, в грошовому вимірюванні за продажними (роздрібним) цінам, що зумовлено широкою номенклатурою товарів (за винятком ювелірних та деяких інших товарів), а також тим, що виручка від реалізації відображається тільки в грошових показниках.

Кількісно-грошовий облік виконується тільки за товарам, які вимагають контролю (ювелірні вироби із дорогоцінних металів, товарів, прийнятих на комісію), а також по таким товарам, як меблеві гарнітури, телевізори, комп'ютери, холодильники та деякі інші.

Облік діяльності торгових підприємств ведеться на підставі Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань та господарських операцій підприємств та організацій (затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 30.11.1999 р. № 291) Закону України "Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні", національних Положень (стандартів) бухгалтерського обліку, Інструкції по обліку роздрібного товарообігу та товарних запасів (затвердженої наказом Міністерством статистики України від 28.12.1997 р. № 383), а також загальнопринятих законодавчих та нормативних актів.

Облік товарів в торгових підприємствах ведетьсяна рахунку 28 "Товари " по таких субрахунках:

281 " Товари на складі ";

282 " Товари в торгівлі ";

283 " Товари на комісії ";

284 " Тара під товарами ";

285 " Торгова націнка ";

На субрахунках 281-284 за дебетом відображається збільшення товарів та їх вартості, за кредитом - зменшення.

На субрахунку 281 " Товари на складі " ведеться облік руху та наявності товарних запасів, що знаходяться на оптових та розподільчих базах, складах, овощесховищах, морозильниках тощо.

Субрахунок 282 " Товари в торгівлі " ведеться облік руху та наявності товарів, що знаходяться на підприємствах роздрібної торгівлі (в магазинах, лотках, кіосках, у буфетах підприємств громадського харчування тощо).

На субрахунку 283 " Товари на комісії " ведеться облік товарів, переданих на комісію за договорами комісії та іншими цивільне - правовими договорами, які не передбачають перехід права власності на цей товар до оплати їх вартості. Аналітичний облік ведеться за видами товарів і підприємствами (особами) - комісіонерами.

На субрахунку 284 " Тара під товарами " ведеться облік наявності й руху тари під товарами й порожньої тари. Торговельні підприємства можуть вести облік тари за середніми обліковими цінами, які встановлюються керівництвом підприємства за видами (групами) тари і цінами на тару. Різниця між цінами придбання і середніми обліковими на тару відноситься на субрахунок 285 "Торгова націнка ".

На субрахунку 285 " Торгова націнка " торговельні, постачальницькі та збутові підприємства при веденні обліку товарів за продажними цінами відобра-жають торгові націнки на товари, тобто різницю між покупкою та продажною (роздрібною) вартістю товарів. За кредитом субрахунку 285 відображаються збільшення суми торгових націнок, за дебетом - зменшення (списання). Списання за розрахунками суми торгової націнки на реалізовані товари відображається за дебетом субрахунку 285 і кредитом субрахунків 281 і 282. У звітності включається згорнуте за всіма субрахунками сальдо рахунку 28.

Як вказувалось раніше, товари в роздрібні торгівлі враховуються по продажним (роздрібним) цінам, а в оптово-збутніх організаціях - по закупочних або продажним цінам. Тому документом - розпорядженням керівника повинно бути встановлено, по яким цінах буде вестися облік товарів в звітному році.

При обліку товарів по продажним цінам різниця між купівлею їх вартістю та вартістю по продажним цінам (яка здійснюється за рахунок торгових націнок) відображається на субрахунку 285 "Торгова націнка" (рахунок 28 "Товари"). Якщо оптовим підприємством облік товарів ведеться по закупочним цінам, то субрахунок 285 "Торгова націнка" не використовується.

Облік витрат обігу, пов’язаних з процесом товарного обігу і управлінням діяльності торгового підприємства ведеться на рахунках;

92 " Адміністративні витрати ";

93 " Витрати на збут ";

94 " Інші витрати операційної діяльності ".

На рахунку 92 "Адміністративні витрати " відображаються загальногосподарські витрати, пов’язані з управлінням та обслуговуванням підприємства.

За дебетом рахунку 92 " Адміністративні витрати " відображається сума визнаних адміністративних витрат, за кредитом - списання на рахунок 79 " Фінансові результати "

До загальногосподарських витрат, зокрема, належать витрати на утримання адміністративне - управлінського персоналу, витрати на їх службові відрядження, витрати на утримання основних засобів, інших матеріальних необоротних активів загальногосподарського призначення (оренда, амортизація, ремонт, комунальні послуги), охорона, юридичні, аудиторські, транспортні послуги, поштово-телеграфні, канцелярські витрати, сума податків, зборів (обов’язкових платежів).

Аналітичний облік ведеться за статтями витрат.

На рахунку 93 " Витрати на збут " ведеться облік витрат, пов’язаних із збутом (реалізацією, продажем) продукції, товарів, робіт і послуг.

За дебетом рахунку відображається сума визначених витрат на збут, за кредитом - списання на рахунок 79 " Фінансові результати ".

До витрат на збут, зокрема, належать витрати пакувальних матеріалів, транспортування продукції, товарів за умовами договору, витрати на маркетинг та рекламу, витрати на оплату праці й комісійні продавцям, торговим агентам, працівникам відділу збуту, амортизація, ремонт та утримання основних засобів, інших матеріальних необоротних активів, що використовуються для забезпечення збуту продукції, товарів, робіт, послуг.

На рахунку 94 " Інші витрати операційної діяльності " ведеться облік витрат операційної діяльності підприємства, крім витрат, які відображаються на рахунках 90 " Собівартість реалізації ", 91 " Загальновиробничі витрати ", 92 "Адміністративні витрати ", 93 " Витрати на збут ".

Рахунок 94 "Інші витрати операційної діяльності" має такі субрахунки:

941 " Витрати на дослідження і розробки "

942 " Собівартість реалізованої іноземної валюти "

943 " Собівартість реалізованих виробничих запасів "

944 " Сумнівні та безнадійні борги "

945 " Втрати від операційної курсової різниці "

946 " Втрати від знецінення запасів "

947 " Нестачі втрати від псування цінностей "

948 " Визнані штрафи, пені, неустойки "

949 " Інші витрати операційної діяльності "

За дебетом рахунку відображається сума визнаних витрат, за кредитом — списання на рахунок 79 "Фінансові результати ".

На субрахунку 941 " Витрати на дослідження і розробки " ведеться облік витрат, пов’язаних з дослідженнями та розробками, що здійснює підприємство, якщо такі дослідження та розробки відповідають Положенню (стандарту) бухгалтерського обліку 8 " Нематеріальні активи ".

На субрахунку 942 " Собівартість реалізованої іноземної валюти " відобра-жається балансова вартість реалізованої іноземної валюти на дату її реалізації.

На субрахунку 943 " Собівартість реалізованих виробничих запасів " ведеться облік собівартості реалізованих виробничих запасів (сировини, матеріалів. відходів тощо).

На субрахунку 944 " Сумнівні та безнадійні борги " узагальнюється інформація про нарахування резерву сумнівних боргів на заборгованість, за реалізовану продукцію, товари, роботи і послуги та про суму списання поточної дебіторської заборгованості, що визнана безнадійною та утворення якої не було пов'язано з реалізацією продукції, товарів, робіт і послуг.

На субрахунку 945 " Витрати від операційної курсової різниці " ведеться облік втрат за активами й зобов’язаннями операційної діяльності підприємства від зміни курсу гривні до іноземної валюти.

На субрахунку 946 " Втрати від знецінення запасів " ведеться облік втрат пов’язаних із знеціненням (уцінкою) запасів, відповідно до Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 9 " Запаси "

На субрахунку 947 " Нестачі і втрати від псування цінностей " ведеться облік нестач грошових коштів та інших цінностей і втрат від псування цінностей, що виявлені в процесі заготовлення, переробки, збереження, та реалізації, якщо на час виявлення нестачі винуватця не встановлено. Одночасно із списанням цінностей, винних у нестачі яких не встановлено, на витрати, балансова вартість списаного активу зараховується на позабалансовий рахунок 07 " Списані активи"

На субрахунку 948 " Визнані штрафи, пені, неустойки " ведеться облік визнаних економічних санкцій за невиконання підприємством законодавства та умов договорів.

На субрахунку 949 " Інші витрати операційної діяльності " узагальнюється інформація про такі витрати операційної діяльності, які не знайшли відображення на інших субрахунках рахунку 94 " Інші витрати операційної діяльності", зокрема витрати житлове - комунальних і обслуговуючих господарств, дитячих дошкільних закладів оздоровчого та культурного призначення тощо.


Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-03; просмотров: 180; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты