Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Облік надходжень товарів в оптові підприємства




Порядок документального оформлення прийняття товарів на оптові бази і склади проводиться аналогічно порядку прийняття матеріалів в промислових підприємствах.

Товари, які надходять на оптові склади, приймаються на підставі рахунків-фактур і товарнотранспортних накладних (при доставці товарів автотранспортом). У випадку виявлення недостачі при прийнятті товарів складається необхідний акт (комерційний - при прийнятті товарів на складі), який і служить підставою для виставлення претензії винуватцю нестач (транспортній організації, або постачальнику).

Порядок прийняття імпортних товарів передбачається в контрактах із зарубіжними постачальниками. Як правило, такі товари приймають на склади торгового підприємства у вигляді суцільної перевірки кількості і якості товарів. При виявленні розбіжностей між фактично отриманими товарами і предметом угоди складається Акт про виявлення розбіжностей за кількістю та якістю товарів. Акт складається по кожному зарубіжному постачальнику на кожну партію товара комісією, призначеною наказом керівника підприємства, в присутності матеріально відповідальної особи та представника зарубіжного постачальника, а при неможливості його присутності (за дозволу постачальника) - компетентного представника незацікавленої організації (експерта торгової палати, або іншої особи за наявності документу, що підтверджує його право на участь в прийнятті товарів).

При надходженні товарів без супровідних документів (невідфактуровані поставки) прийняття на склад оформляється Актом прийняття товарів без рахунку постачальника.

Оптові торгові підприємства закупають у постачальників товари за відпускними (договірними) цінами з додатковим нарахуванням ПДВ. Згідно Закону України "Про податок на добавлену вартість" постачальник (продавець) повинен виписати покупцю (в даному випадку — оптовому підприємству) податкову накладну.

В накладній, крім інших реквізитів вказується ціна товару, ставка і сума ПДВ, загальна сума, сума яка підлягає сплаті. При звільнені від оподаткування товарів згідно ст. 5 Закону (продукти дитячого харчування, лікарські товари, товари спеціального призначення для інвалідів та інші) в податковій накладні вказується " Звільнення від ПДВ " із посиланням на пункт ст. 5 Закону.

Податкова накладна виписується на кожну поставку товарів у двох екземплярах, оригінал якої видається покупцю (одержувачу товарів або послуг), а копія зберігається у продавця як звітний та розрахунковий податковий документ.

Але податкова накладна, виконує функцію звітного та розрахункового документу, не замінюючи інших документів: обов’язково виписується рахунок - фактура та інші розрахунково-платіжні документи, що підтверджують факт передачі (відпуску) товару і його сплату з вказаною сумою ПДВ. Платники податку повинні вести окремий облік по придбанню та продажу товарів:

— операцій, які обкладаються ПДВ за ставкою 20 %;

— операцій, звільнених від оподаткування;

— операцій, ціна від яких не включається до складу валових витрат підприємства, або обігу;

— імпортних операцій;

— експортних операцій (оподаткованих по нульовій ставці).

Для одержання такої інформації ДПА України розроблено та затверджено дві книги:

1) Книга обліку придбання товарів (робіт, послуг), яка вміщує порядок обліку операцій по придбанню товарів і виявляє підставу для можливого віднесення до податкового кредиту сум ПДВ, сплачених постачальнику (продавцю) в звітному періоді в зв’язку з придбанням товарів (робіт, послуг);

2) Книга обліку продажу товарів (робіт, послуг), яка вміщує порядок обліку операцій по продажу товарів (робіт, послуг) та виявляє підставу для можливого віднесення до податкових зобов’язань сум ПДВ, нарахованих у звітному періоді в зв’язку з продажем товарів (робіт, послуг)

Книга обліку придбання та продажу товарів (робіт, послуг) повинні бути пронумеровані, прошнуровані і зареєстровані в податковій інспекції. Дата початку книги і дата її закінчення підтверджуються підписами керівників підприємств і головного бухгалтера підприємства.

Облік придбаних товарів в Книзі ведеться виключно на підставі даних податкових накладних, виключно зарубіжних товарів (запис по яким дозволя-ється вести на підставі митних декларацій за умов сплати ПДВ митним органам або оформлення та погашення векселя), а також при придбанні в юридичних і фізичних осіб, не зареєстрованих як платник ПДВ (облік придбаних товарів ведеться на підставі товарного чеку, іншого розрахункового або платіжного документу, в якому вказана ціна товару без додаткового нарахування ПДВ).

При оприбуткуванні товарів, одержаних від постачальників, оптові підприємства складають такі бухгалтерські проводки:

1) на купівну ціну придбаних товарів (без ПДВ):

Д-т рахунку 28 "Товари ", субрахунку 281 " Товари на складі "

К-т рахунку 63 "Розрахунки з постачальниками та підрядниками";

2) на суму податкового кредиту по ПДВ, на яку підприємство має право зменшити податкове зобов'язання:

Д-т субрахунку 641 "Розрахунки за податками", К-т рахунку 63 "Розрахунки з постачальниками та підрядниками";

3) на суму, перераховану постачальником в оплату за придбання товару (включаючи ПДВ):

Д-т рахунку 63 " Розрахунки з постачальниками та підрядниками ",

К-т рахунку 31 "' Рахунки в банках ".

Якщо оптовим підприємством облік товарів ведеться за продажними цінами, то згідно п. 5 Інструкції по бухгалтерському обліку податку на додану вартість сума ПДВ, нарахована (сплачена) постачальникам при придбанні товарів, включається в суму торгової націнки, що в бухгалтерському обліку відображається записом:

Д-т рахунку 28 "Товари", субрахунок 281 "Товари на складі", К-т рахунку 28 "Товари", субрахунок 285 "Торгова націнка". Також бухгалтерською проводкою відображається сума торгової націнки на товари, яка нараховується торговим підприємством для покриття витрат обігу і отримання прибутку.

Таким чином, на субрахунку 281 " Товари на складі " формується продажна вартість товарів.

Субрахунок 285 " Торгова націнка " - пасивний; є регулюючим (контрактивним) рахунком до субрахунку 281 "Товари на складі " (в роздрібні торгівлі - до субрахунку 282 " Товари в торгівлі " і призначений для того, щоб, враховувати товари на вказаних субрахунках за продажними цінами, можливо було б визначити їх покупну (реальну) вартість (шляхом відрахувань із вартості товарів по продажним цінам суми торгової націнки).

В оптових торгових підприємствах, які облік товарів ведуть по покупним цінам, як вказувалось раніше, субрахунок 285 "Товарна націнка" не використовується.

При передчасній оплаті оптовим підприємством розрахункове — платіжних документів постачальника за товари, які згідно договору підлягають купівлі - продажу до поставки, в бухгалтерському обліку роблять такі записи:

1) на покупну вартість передчасно оплачених товарів:

Д-т рахунку 63 " Розрахунки з постачальниками та підрядниками ",

К-т рахунку 31 " Рахунки в банках ";

2) на суму спаленого ПДВ:

Д-т рахунку 641 "Розрахунком за податками", К-т рахунку 31 "Рахунки в банках";

3) одночасно на суму податкового кредиту по ПДВ:

Д-т рахунку 63 " Розрахунки з постачальниками та підрядниками ",

К-т рахунку 644 " Податковий кредит ";

4) при оприбуткуванні одержаних від постачальників авансом сплачених товарів:

Д-т рахунку 281 " Товари на складі ",

К-т рахунку 63 " Розрахунки з постачальниками та підрядниками ";

5) одночасно — на суму податкового кредиту:

Д-т рахунку 644 " Податковий кредит ",

К-т рахунку 63 " Розрахунки з постачальниками та підрядниками ";

Вартість тари під товарами оприходується записом:

Д-т рахунку 284 " Тара під товарами ",

К-т рахунку 63 " Розрахунки з постачальниками та підрядниками ".

Витрати з транспортування товарів, страхування вантажу та інших робіт, пов’язаних з придбанням товарів, включаються в ціну цих товарів.

У випадку коли при прийманні товару виявлена недостача, то на дебеті рахунку 281 " Товари на складі " відображається вартість тільки фактично одержаних товарів, а на кредит рахунку 285 " Тортова націнка " записується не вся сума представлена постачальниками торгової або оптової знижки до відпускної ціни товарів, а тільки ту її частину, яка відноситься до фактично одержаних товарів.

При виявлені недостачі товарів при прийняті вантажу (оформленого необхідними актами) в бухгалтерському обліку роблять такі записи:

Д-т рахунку 281 "Товари на складі" (на покупну вартість придбаних товарів);

Д-т рахунку 374 "Розрахунки за претензіями" (на покупну вартість недостачі товарів понад норми збитку з вини транспортної організації при транспортуванні вантажу або постачальника - в випадку недовантаження товарів тощо).

Д-т рахунку 947 "Нестачі і втрати від псування цінностей"(на вартість нестачі або псування товарів з вини відповідальної особи, яка супроводжувала вантаж);

К-т рахунку 63 "Розрахунки з постачальниками та підрядниками" (на всю суму прийнятих до сплати розрахунково-платіжних документів).

У випадку обумовленої відмови від сплати за товари (невідповідність якості товарів умовам договору, порушення асортименту, підвищення договірної ціни тощо) які надійшли на адресу оптового підприємства товари приймаються ним за актом на відповідальне зберігання і враховуються на забалансовому рахунку 023 "Матеріальні цінності на відповідальному зберіганні" до вказівки постачальника про їх повернення, реалізації на місці.

Порядок організації обліку організації товарів на оптових базах і складах може бути: партіоним (зберігають і враховують кожну партію окремо); сортовим (товари зберігаються і враховуються по сортам) в оперативно -бухгалтерським. Матеріально-відповідальна особа у відповідні терміни складає і подає в бухгалтерію товарні звіти, в яких вказується залишок товарів на посаток звітного періоду, надходження і витрати за звітний період і залишок на кінець звітного періоду.

Основні бухгалтерські проведення, які використовуються при обліку надходження товарів і тари на оптові бази і склади відображені в таблиці 4.1.

Таблиця 4.1 - Основні бухгалтерські проведення, які застосовуються при обліку надходження товарів і тари на оптові бази і склади

Зміст господарських операцій Дебет рахунку Кредит рахунку
Відображення операцій по надходженню товарів до сплати їх вартості постачальнику: — на купівельну вартість товарів — на суму податкового кредиту по ПДВ
На суму, перераховану постачальникам за придбання товарів (включаючи ПДВ) 63 31
Відображення торгової націнки (якщо облік товарів ведеться за продажними цінами), включаючи: — суму ПДВ, сплачену постачальникам при придбані товарів — суму оптово-збутної націнки оптового підприємства 281 285
Відображення операцій при передчасній оплаті товарів: — на покупну вартість оплочених товарів — на суму податкового кредиту по ПДВ, сплочену постачальникам   641   31
Одночасно на суму податкового кредиту по ПДВ
Оприходованя передчасно оплочених товарів (одержаних від постачальників) по покупній вартості 281 63
Одночасно — зменшення податкового кредиту по ПДВ
Оприходованя тари під товарами
Відображення витрат по перевозці товарів, Страхуванню груза, погрузки на основний транспорт та інших витрат, не включених в ціну товара: — за діючими тарифами та розцінками — на суму податкового кредиту по ПДВ        
Оплата розрахунково-платіжних документів інших установ за наданні послуги по перевозці, страхуванню грузу тощо 63,685 63,685
Відображення недостач і порчі товарів, виявлених при прийманні грузу в порівнянні з кількістю, вказаною в товаросупровідних документах постачальника: 1) по вині транспортної установи, або постачальника 2) по вині посадової особи, супроводжуючої груз   63, 685  
Одночасно недостача товарів списується на рахунок винуватої особи 374 947 63 63
Прийняття на відповідальне храніння товарів, від оплати яких торгове підприємство заявило зобумовлену відмову
Повернення постачальнику товарів, раніше прийнятих на відповідальне храніння    
Товари, які надійшли від інших підприємств і осіб безкоштовно
 

Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-03; просмотров: 167; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты