Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Облік придбання сировини та товарів і виробництва готової продукції




Діяльність підприємства громадського харчування складається з трьох взаємопов'язаних процесів: заготівля сировини(заготівля сировинної бази) для виробництва готової продукції; виробництво готової продукції; реалізація готової продукції;

Надходження продуктів (сировини) і товарів на підприємства громадського харчування від виробників, торгових організацій супроводжується відповідними документами: накладними, товаротранспортними накладними, а у випадку імпорту — вантажною митною декларацією з обов'язковою наявністю сертифіката якості.

При надходженні продуктів і товарів комірник повинен їх оприбуткувати належним чином, тобто як за кількістю, так і за якістю. У разі виявлення розбіжностей складається акт приймання. Прийняті продукти і товари обліковують у книзі складського обліку на основі накладних, товаротранспортних накладних. Якщо продукти харчування було придбано у населення, то документом, який слугує підставою для запису в книгу обліку матеріалів, є акт закупки.

Запаси продуктів і товарів зберігаються в спеціально обладнаних для цього приміщеннях — коморах (складах). Якщо обсяг виробництва незначний, допускається зберігання продуктів, товарів безпосередньо на кухні, з дотриманням умов зберігання.

Продукти й товари, що надійшли, оприбутковуються у підзвіт матеріально відповідальними особами.

У громадському харчуванні процес виробництва готової продукції — це не що інше, як приготування окремих страв та кондитерських виробів.

Відповідно до класності та типу підприємства громадського харчування воно розробляє асортимент (перелік) страв, виробів, напоїв, які готують строго за рецептурами, наведеними у відповідних збірниках приготування їжі та напоїв. Порядок приготування продукції, крім рецептур, також регулюється санітарними правилами, які, до речі, забороняють реалізацію страв та напоїв попереднього дня приготування.

Щоденно підприємства громадського харчування планують випуск своєї продукції. Завідувач виробництва складає план-меню, який є планом роботи кухні підприємства на день. План-меню, що складається в одному примірнику, підписують керівник закладу громадського харчування та завідувач виробництва.

Відпуск продуктів у виробництво (на кухню) здійснюється в межах добової потреби, що відповідає планові-меню, з урахуванням залишків на кухні. Продукти при цьому передаються з підзвіту комірника у підзвіт завідувача виробництва.

Особливістю обліку виробництва на підприємствах громадського харчування є те, що надходження продуктів та товарів оприбутковується за вагою необробленої сировини (брутто), а списання здійснюється за обліковими даними відпуску й реалізації готових страв, виробів, напівфабрикатів.

Вартість витраченої сировини визначається, виходячи з норм закладеної сировини згідно з рецептурами, кількістю проданих страв і виробів. Норми витрат сировини на виготовлення продукції, зокрема різноманітних спецій, добавок, солі, зелені, якщо вони не вказані в самій рецептурі, мають бути наведені у вступній частині відповідного розділу збірника рецептур.

В умовах застосування П(С)БО порядок обліку виробництва у сфері громадського харчування практично не змінився. Для узагальнення інформації про витрати на виробництво передбачено рахунок 23 "Виробництво", який, зокрема, обліковує усі витрати закладу громадського харчування на приготування їжі.

Слід зауважити, що в громадському харчуванні при витратах на випуск продукції власного виробництва враховуються тільки витрати сировини за їхньою вартістю. Виходячи з цього, облік витрат з виробництва тут ведеться тільки за однією статтею, тобто тільки в частині вартості сировини.

Тому можливі два варіанти обліку витрат на випуск продукції підприємств громадського харчування: його можна вести на рахунку 23 "Виробництво" або на окремому субрахунку другого порядку до субрахунку 282 "Товари в торгівлі", до якого пропонуємо відкрити субрахунки 2821 "Комора", 2822 "Кухня", 2823 "Бар". При цьому підприємство самостійно визначає варіант обліку витрат та які субрахунки йому застосовувати. Облік сировини в коморах підприємства здійснюється як за купівельними, так і за продажними цінами.

У регістрах бухгалтерського обліку операції з надходження продуктів і відпуску їх на виробництво відображаються таким чином (табл. 5.1).

Таблиця 5.1 - Облік придбання продуктів і відпуску їх на виробництво

Зміст господарської операції Назва документа Кореспонденція рахунків Сума, грн
Дебет Кредит
Надійшли продукти харчування від постачальників Прибуткова накладна
Відображено ПДВ на одержані від постачальників продукти Прибуткова накладна
Відображено суму податкового кредиту за ПДВ Податкова накладна
Оплачено рахунки постачальників Платіжне доручення
Нараховано торгову націнку на товари, що надійшли (продукти харчування) Прибуткова накладна
Відпущено продукти з комори на кухню Накладна на внутрішнє переміщення
Відпущено купівельні товари з комори в бар Накладна на внутрішнє переміщення

Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-03; просмотров: 207; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты