Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Особливості обліку в самостійних кондитерських цехах




Кондитерські цехи, які не входять до складу бригади кухні, в яких є окремі матеріально відповідальні особи (завідувачі, кондитери і т. ін.), і які відповідають тільки за виготовлення кондитерських виробів, облік сировини і готових виробів ведуть за назвами, сортами, кількістю, обліковою ціною та сумою.

Обліковою ціною може виступати як купівельна, так і продажна ціна.

Свою роботу самостійні кондитерські цехи організовують, виходячи зі щоденного планового завдання з випуску продукції в натуральних вимірниках. Виходячи з наявної сировини, яка є в коморі кондитерського цеху, завідувач складає наряд-замовлення на виготовлення кондитерських та інших виробів, яке затверджується керівником підприємства і складається у трьох примірниках (для завідувача з метою виконання замовлення, у бухгалтерії — два примірники для контролю й нарахування заробітної плати).

Наряд-замовлення служить також для розрахунку потреб сировини за встановленими нормами.

За окремою накладною, поряд з відпуском основної сировини, з комори періодично відпускають спеції, барвники, есенції та іншу допоміжну сировину, оскільки потреба в ній незначна й щоденний відпуск необов'язковий.

Виготовлені кондитерські вироби передаються в комору або в спеціальну експедицію готових виробів даного підприємства.

Відпуск виробів із цеху безпосередньо бару, магазину, у роздрібну торгівлю, минаючи комору або експедицію, забороняється.

Здача готових виробів у комору кондитерського цеху відображається в спеціальній формі наряду-замовлення, а також можна застосувати денні забірні листи або накладні. При здачі й прийнятті виробів проводиться їх перевірка щодо кількості, ваги, якості оформлення.

Щоденно комірник кондитерського цеху або інша матеріально відповідальна особа складає звіт про рух готових виробів, додаючи до нього відповідні документи, і передає в бухгалтерію.

У бухгалтерії підприємства облік виробництва кондитерських виробів здійснюється на субрахунку 282 "Товари в торгівлі", до якого відкривають субрахунок другого порядку 2824 "Кондитерський цех". Господарські операції з обліку відпуску сировини, виготовлення продукції і її реалізації в самостійних кондитерських цехах відображаються таким чином (табл. 5.3).

Таблиця 5.3 - Облік господарських операцій у самостійних кондитерських цехах

Зміст господарської операції Назва документа, регістру Кореспонденція рахунків Сума, грн
Дебет Кредит
Відпущено сировину з комори в цех Наряд-замовлення, накладна
Передано готові кондитерські вироби в експедицію (поза закупівельною вартістю) Накладна
Нараховано торгову націнку на вартість кондитерських виробів, що надійшли Накладна
Відпущено кондитерські вироби в бар Накладна
Реалізовано кондитерські вироби покупцям Звіт РРО 30 / операційна каса
Списується сума податкового зобов'язання з ПДВ у частині реалізованих товарів Звіт РРО
Списується собівартість реалізо-ваних кондитерських виробів Журнал 5, р. 1, 3
Списується сума торгової націнки за реалізованими кондитерськими виробами Журнал 5, р. 3
Списується сума доходу на фінансовий результат Журнал 6
Списується собівартість реалізованих кондитерських виробів на фінансовий результат Журнал 6

Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-03; просмотров: 161; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.01 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты