Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Облік доходів і витрат




Відповідно до Правил перевезень вантажів автомобільним транспортом в Україні, затверджених наказом Міністерства транспорту України (далі — МТУ) від 14 липня 1997 р. № 363 зі змінами і доповненнями, підставою для проведення розрахунків за виконані послуги є належним чином оформлені подорожні листи разом з товаротранспортними накладними, а у випадку використання автомобіля, робота якого оплачується, виходячи з часу його роботи у замовника, — тільки подорожні листи.

Наступний важливий аспект — порядок встановлення автогосподарством цін (тарифів) на власні послуги (роботи). У переліку транспортних послуг (робіт) ціни (тарифи), які можуть регулюватися органами виконавчої влади, послуг з транспортування вантажів автомобільним транспортом, експедирування вантажів, а також вантажно-розвантажувальних робіт відсутні. Звідси випливає, що підприємства автотранспорту, які займаються перевезенням вантажів, у своїй діяльності використовують вільні ціни й тарифи, тобто встановлюють їх на власний розсуд.

Автогосподарства також вільні у виборі форми розрахунків за надані послуги (роботи): бартер (грошові кошти не використовуються); розрахунки із застосуванням векселів; передоплата та ін.

Згідно з Планом рахунків для узагальнення інформації про доходи від операційної, інвестиційної та фінансової діяльності, а також від надзвичайних подій використовуються рахунки класу 7 "Доходи і результати діяльності".

Відповідно до П(С)БО 4 "Звіт про рух грошових коштів" операційною вважається основна діяльність підприємства, а також інші види діяльності, які не є інвестиційною або фінансовою діяльністю. Таким чином, для підпри-ємства автотранспорту операційною буде діяльність із надання транспортних і експедиторських послуг, вантажно-розвантажувальних робіт тощо.

Доходи від операційної діяльності (у даному випадку — від надання послуг, робіт) відображаються на рахунку 70 "Доходи від реалізації", субрахунок 703 "Дохід від реалізації робіт і послуг" і на рахунку 71 "Інший операційний дохід".

За кредитом субрахунки 703відображається збільшення (одержання) доходу (без зменшення на суму непрямих податків), за дебетом належна до сплати до бюджету сума непрямих податків (ПДВ та інших податків, передбачених законодавством), а також списання в порядку закриття на рахунок 79 "Фінансові результати", субрахунок 791 "Результат основної діяльності".

Також на субрахунку 703слід відображати суми зборів за оголошену цінність вантажу при перевезеннях з відповідальністю автогосподарства й виконання допоміжних операцій. У порядку закриття субрахунку 703 ці суми (за вирахуванням податків) відносяться на рахунок 79 "Фінансові результати", субрахунок 791 "Результат основної діяльності".

Штрафи, пеня й неустойки (за простій автомобілів з вини клієнтів у пунктах навантаження й розвантаження понад встановлені норми часу і в гаражі; за пробіг автомобіля, спричинений перевезенням, що не відбулося внаслідок пред'явлення до перевезення вантажу, не передбаченого замовленням або призначеного в інший пункт тощо), що визнані боржником або щодо яких отримано рішення суду, арбітражного суду про їх стягнення, згідно з новим Планом рахунків обліковуються на рахунку 71 "Інший операційний дохід", субрахунок 715 "Отримані штрафи, пеня, неустойки".

Суми, що відшкодовуються автогосподарству за пробіг автомобіля до місця роботи і назад, обліковуються на рахунку 71, субрахунок 719 "Інші доходи від операційної діяльності". При цьому за кредитом субрахунків 715 і 719 відображається збільшення (одержання) доходу, за дебетом належні до сплати до бюджету суми непрямих податків (за наявності бази оподаткування), а також списання в порядку закриття на рахунок 79 "Фінансові результати", субрахунок 791 "Результат основної діяльності".

Відображаючи доходи від здійснення операційної діяльності в бухгалтерському обліку, слід враховувати низку вимог, що висуваються Національними стандартами до ведення бухгалтерського обліку і складання фінансової звітності. Так необхідно додержуватися принципу "нарахування й відповідності доходів і витрат" (ст. 4 Закону "Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні" від 16 липня 1999 р. № 996-ХІV), згідно з яким, зокрема, доходи та витрати відображаються в бухгалтерському обліку і фінансовій звітності за фактом їх появи, незалежно від дати надходження або сплати грошових коштів.

Ще один важливий момент — визнання доходу. Під визнанням доходу розуміється можливість відображення, власне, доходів у бухгалтерському обліку і фінансовій звітності.

Дохід, пов'язаний з наданням послуг, визнається, виходячи зі ступеня завершеності операції з надання послуг на дату балансу, якщо достовірно може бути оцінено результат цієї операції.

Результат операції з надання послуг може бути достовірно оцінено за наявності всіх наведених нижче умов:

— можливість достовірної оцінки доходу;

— імовірність економічних вигод від надання послуг;

— можливість достовірної оцінки ступеня завершеності надання послуг на дату балансу;

— можливість достовірної оцінки витрат, здійснених для надання послуг і необхідних для їх завершення (п. 10 П(С)БО 15 "Дохід").

Якщо дохід (виручку) від надання послуг не можна достовірно визначити, то він відображається в бухгалтерському обліку в розмірі здійснених витрат, що підлягають відшкодуванню.

Якщо підприємство припускає, що понесені ним витрати не будуть відшкодовані, дохід не визнається, а понесені витрати визнаються витратами звітного періоду.


Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-03; просмотров: 182; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты