Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Облік експедиційних послуг




Експедирування (супровід) вантажів є одним із видів послуг, тісно пов'язаних із транспортними перевезеннями.

Експедиторські організації, надаючи послуги, якщо це випливає з договору транспортної експедиції, виступають у ролі повірених або комісіонерів, тобто посередників.

Вартість винагороди щодо експедирування обкладається податком на додану вартість і включається до валових доходів на загальних підставах.

Водночас сума грошових коштів, отриманих посередником від клієнта для перерахування іншим учасникам транспортного процесу і перерахованих таким учасникам, не впливає на його валові доходи та витрати.

Щодо податку на додану вартість за отриманими від клієнта грошовими коштами, то право на податковий кредит у посередника виникає в момент перерахування грошових коштів іншим учасникам транспортного процесу (п. 4.7 ст. 4 Закону України про ПДВ"), а податкові зобов'язання виникнуть у момент передачі клієнту документів, що підтверджують надання послуг;

При наданні експедиційних послуг нерезидентам ізвартості цих послуг справляється податок на додану вартість за нульовою ставкою за виконання таких умов:

— послуги надано безпосередньо нерезидентові України на підставі укладеного з ним договору експедирування;

— вивезення товарів підтверджене належним чином оформленою вантажною митною декларацією.

При цьому базою оподаткування експедиційних послуг є отримана експедитором компенсація за надані послуги після його розрахунків з усіма учасниками транспортного процесу.

Розглянемо порядок відображення в обліку послуг з експедирування вантажів, що надаються за договором транспортної експедиції, в експедитора й клієнта (див. табл. 7.8).

Таблиця 7.8 - Облік експедиційних послуг в експедитора й клієнта

Зміст господарської операції Кореспонденція рахунків Сума, грн
Дебет Кредит
У експедитора
Отримано грошові кошти від клієнта
Експедитором здійснено оплату послуг учасникам транспортного процесу
Суму ПДВ включено до складу податкового кредиту на підставі отриманої податкової накладної
Відображено взаємозарахування заборгованості перед клієнтом і заборгованості учасників транспортного процесу
Нараховано податкові зобов'язання щодо ПДВ
Проведено зарахування податкових зобов'язань і податкового кредиту
Нараховано винагороду в сумі, визначеній договором
Нараховано податкові зобов'язання щодо ПДВ із суми винагороди
Списано витрати на здійснення експедиторської діяльності
Відображено фінансовий результат
Від клієнта отримано грошові кошти за надані послуги
У клієнта
Перераховано грошові кошти експедитору для оплати іншим учасникам транспортного процесу
Отримано від експедитора документи, що підтверджують надання послуг
Суму ПДВ включено до складу податкового кредиту на підставі податкової накладної, виписаної експедитором
Зараховано передоплату
Отримано акт виконаних робіт, що підтверджує виконання експедитором зобов'язань за договором
Суму ПДВ включено до складу податкового кредиту на підставі податкової накладної, виписаної експедитором
Експедитору перераховано винагороду

Супровід вантажу може здійснюватися також перевізником, якщо це передбачено договором перевезення, або ж працівником замовника (вантажовідправника або вантажоодержувача).

Якщо за договором перевезення вантажів послуги з експедирування надає перевізник, то такі витрати відшкодовуються йому на підставі пред'явлених рахунків і товаротранспортної накладної із зазначеною в ній сумою за супроводження вантажу. Належним чином оформлена товаротранспортна накладна дає право замовнику на включення вартості таких послуг до валових витрат, а податкова накладна — на податковий кредит.

Вартість послуг з експедирування, наданих перевізником, у бухгалтерському обліку замовника відображається аналогічно до витрат на перевезення.

У випадку супроводу вантажу представником вантажоодержувача або вантажовідправника його заробітна плата з відрахуваннями на соціальні заходи включається до складу валових витрат відповідного підприємства.

Певну складність становить розподіл витрат на експедирування в бухгалтерському обліку, якщо доставляння й відправлення вантажів виконуються одним працівником. Можна запропонувати розподіляти такі витрати пропорційно до суми доставлених і відправлених вантажів. При цьому, якщо штатним розкладом підприємства передбачено відділ постачання, то витрати на його утримання (загальногосподарські витрати) обліковуються на рахунку 92 "Адміністративні витрати". З кредиту рахунку 92 такі витрати списуються безпосередньо до дебету рахунку 79 "Фінансові результати" і до собівартості (рахунок 90 "Собівартість реалізації") не включаються.


Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-03; просмотров: 130; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты