Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Основні поняття інформатики




Інформатика — наука про перетворення інформації. Вона досліджує процеси одержання, передачі, обробки, зберігання й подання інформації.

У широкому змісті інформація — це відбиття реального світу за допомогою знаків або сигналів. У вузькому змісті під інформацією розуміють ті явища, які людина одержує з навколишнього світу.

Інформатика (від франц. information — інформація й automatique — автоматика) — галузь науково-технічної діяльності. У сучасному світі інформація обробляється в основному обчислювальними машинами. Поняття «інформація» тісно пов'язане з поняттям «інформаційні системи». Інформаційні системи містять у собі наступні компоненти: функціональні компоненти, системи обробки даних, організаційні компоненти.

Функціональні компоненти інформаційної системи являють собою підсистеми обробки інформаційних орієнтирів по певній функціональній ознаці.

Типовими завданнями систем обробки даних (СОД) інформаційної системи є: збір і перенос інформації на машинні носії (жорсткий диск, гнучкий диск); передача інформації в місця її зберігання й обробка; введення інформації в ЕОМ і контроль введення; обробка інформації на ЕОМ (нагромадження, сортування, коректування, вибірка, арифметична й логічна обробка); вивід інформації; керування обчислювальними процесами в обчислювальних мережах.

Організаційні компоненти інформаційної системи — сукупність методів і засобів для вдосконалювання організації структурних об'єктів, штатного розкладу, посадових інструкцій персоналу.

Інформаційні технології — цілеспрямований процес перетворення інформації, що використовує совокупність засобів і методів збору, обробки, зберігання й передачі інформації. Як і багато інших технологій, інформаційна технологія повинна відповідати наступним вимогам:

+ забезпечувати високий ступінь розподілу всього процесу обробки інформації на тридцятимільйонні компоненти (фази, етапи, операції, дії);

+ включати весь набір інструментів, необхідних для досягнення поставленої мети;

+ окремі компоненти повинні бути стандартизовані й уніфіковані.

Інформаційні ресурси — інформація, яка використовується на виробництві, у техніцу, керуванні суспільством, спеціально організована й оброблювана на ЕОМ. Інформаційні ресурси в обсязі країни - національні інформаційні ресурси. Інформаційні ресурси країни визначають її науково-технічний прогрес, науковий потенціал, економічну й стратегічну. У цьому змісті говорять про інформатизацію суспільства.

Інфосфера — сукупний інформаційний простір.

Інформатизація суспільства — повсюдне впровадження комплексу дій, спрямованих на забезпечення повного й своєчасного використання достовірної інформації, і залежить від ступеня освоєння й розвитку нових інформаційних технологій.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-03; просмотров: 137; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты