Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Файли і каталоги




Файл - це пойменована область на диску або іншому машинному носії. У файлах можуть зберігатися тексти програм, документи, готові до виконання програми, і т.д.

Файли поділяють на дві категорії - текстові і двійкові. Текстові файли призначені для читання людиною. Вони складаються з рядків символів, причому кожний рядок закінчується двома спеціальними символами - «повернення каретки" (CR) і «нова панель» (LF). При редагуванні і перегляді текстових файлів ці спеціальні символи, як правило, не видно. В текстових файлах зберігаються тексти програм, командних файлів DOS і т.д. Файли, які не є текстовими, називаються двійковими.

Текстовий файл, який не містить російських букв і псевдографічний символів (тобто що містить тільки символи з кодами до 127), називається ASCII-файлом.

Кожен файл на диску має позначення, яке складається з двох частин: імені і розширення (часто ім'я і розширення разом також називаються ім'ям, як правило, це не призводить до плутанини).В імені файлу може бути від 1 до 8 символів для DOS і від 1 до 255 символів, включаючи пробіли та спецсимволи, для Windows 95/98, NT, 2000 і Me.

Розширення починається з точки, за якою йдуть від 1 до 3 символів. Наприклад, command.com; paper.chi; autoexec.bat. Розширення імені файлу не є обов'язковим. Воно, як правило, описує зміст файлу, тому використання розширення дуже зручно. Багато програм встановлюють розширення імені файлу і по ньому можна дізнатися, яка програма створила файл. Наприклад:

соm, ехе готові до виконання програми
bat командні (Batch) файли
doc документи для редактора MS Word
xls документи для редактора MS Excel
chi документи для редактора ChiWriter
pas програми на Паскалі
for програми на Фортране
bak Копія файлу, робиться перед його зміною

Каталог - це спеціальне місце на диску, в якому зберігаються імена фай-лов, відомості про розміри файлів, часу їхнього останнього оновлення, атрибути (властивості) файлів і т.д. Якщо в каталозі зберігається ім'я файлу, то говорять, що цей файл знаходиться в даному каталозі.

В операційних системах Windows і MS DOS папки та файли утворюють на дисках ієрархічну файлову структуру. Поняття «тека» і «каталог» - це одне й те саме. Організація файлової структури дуже проста. Файли знаходяться в папках. Папки вкладені в інші папки, більш високого рівня. Папка найвищого рівня називається кореневою - вона одна на кожному диску. Призначення файлової структури - забезпечити однозначне відшукання будь-якого файлу, якщо відоме його ім'я та шлях пошуку. Шлях пошуку починається з кореневої папки (її ім'я збігається з позначенням диска) і далі веде через всі вкладені папки до тій папці, де перебуває розшукуваний файл. Створення та обслуговування файлової структури - це одна з основних функцій операційної системи. Іншими словами, файлова структура - це розташування файлів на диску в каталогах, каталоговий структура - це спосіб розташування папок (каталогів) на жорсткому диску.


Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-03; просмотров: 106; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты