Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Локальні обчислювальні мережі




Локальна обчислювальна мережа (ЛОМ) об'єднує декілька віддалених одна від одної ЕОМ чи інших систем автоматичного оброблення даних, розташованих у межах порівняно невеликій території - будівлі, комбінату, полігону.

Розміри ЛОМ - від декількох десятків квадратних метрів до декількох квадратних кілометрів. ЛВС з'явилася головним чином тому, що від 60 до 90% всієї оброблюваної та переданої інформації циркулює всередині окремих установ, інститутів і т.д.,і лише невелика її частина використовується поза ними.

Існує два типи комп'ютерних мереж: однорангові мережі та мережі з виділеним сервером..

Однорангова мережа - це мережа, в якій немає єдиного центру управління взаємодією робочих станцій і немає єдиного пристрою для зберігання даних. Мережева операційна система розподілена по всіх робочих станцій. Кожна станція мережі може виконувати функції як клієнта, так і сервера. Вона може обслуговувати запити від інших робочих станцій і направляти свої запити на обслуговування в мережу. Користувачеві мережі доступні всі пристрої, підключені до інших станцій (диски, принтери).

Переваги однорангових мереж: низька вартість та висока надійність.

Недоліки однорангових мереж:

- залежність ефективності роботи мережі від кількості станцій;

- складність управління мережею;

- складність забезпечення захисту інформації;

- труднощі оновлення та зміни програмного забезпечення станцій.

Мережа з виділеним сервером - це мережа, в якій один з комп'ютерів виконує функції зберігання даних, призначених для використання всіма робочими станціями, управління взаємодією між робочими станціями та ряд сервісних функцій.

Такий комп'ютер зазвичай називають сервером мережі. На ньому встановлюється мережна операційна система, до нього підключаються всі колективні зовнішні пристрої - жорсткі диски, принтери і модеми.

Взаємодія між робочими станціями в мережі, як правило, здійснюється через сервер. Логічна організація такої мережі може бути представлена топологією зірка. Роль центрального пристрою виконує сервер. У мережах з централізованим управлінням існує можливість обміну інформацією між робочими станціями, минаючи файл-сервер. Після запуску програми на двох робочих станціях можна передавати файли з диска одній станції на диск іншого.

Переваги мережі з виділеним сервером:

+ надійна система захисту інформації;

+ висока швидкодія;

+ відсутність обмежень на кількість робочих станцій;

+ простота управління в порівнянні з однорангових мережами.

Недоліки мережі:

- висока вартість через виділення одного комп'ютера під сервер;

- залежність швидкодії і надійності мережі від сервера;

- менша гнучкість в порівнянні з тимчасової мережею.


Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-03; просмотров: 105; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты