Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Лекція 4. Ризики в міжнародних проектах




План

1. Поняття невизначеності та ризику. Класифікація ризиків міжнародних проектів.

2. Методи оцінки і прогнозування ризиків.

3. Способи зниження ризику та засоби захисту від ризику в міжнародному проекті.

4. Модель управління проектним ризиком.

Основні поняття: невизначеність, ризик, чутливість, стійкість межа рентабельності проекту, хеджування, резервні фонди, розподіл ризиків між учасниками, лімітування, управління проектним ризиком.

Література:1,С.22-23; 2,С.210-219; 5,С.202-221; 7,С.48-54; 8,С.121-141; 10,С.114-136; 11,С.139-164; 12,С.76-120; 13,С.54-68.

1. Поняття невизначеності та ризику. Класифікація ризиків міжнародних проектів

Планування та реалізація міжнародних проектів відбувається в умовах невизначеності, що породжується зміною внутрішнього і зовнішнього середовища.

Під невизначеністю розуміють неповноту чи не­точність інформації про умови реалізації проекту, зокрема пов'язані з ним витрати й результати.

Ризик – невизначеність, пов'язана з можливістю виникнення при реалізації проекту несприятливих умов, ситуацій і наслідків.

Різниця між поняттями невизначеності та ризику полягає в тому, що сторона-учасник проекту, що приймає рішення, має різні уявлення про ймовірність очікуваних подій. Ризик присутній тоді, коли ймовірність несприятливої ситуації та можливість її наслідків можна визначити, невизначеність існує тоді, коли ймовірність несприятливої ситуації неможливо визначити, оскільки дані для цього відсутні, існує лише суб’єктивна оцінка.

Проектні ризики складають сукупність ризиків, що загрожують реалізації проекту чи можуть знизити його ефективність (комерційну, економічну, бюджетну, соціальну, екологічну). Безумовно, ризиків зазнають всі учасники реалізації проекту – інвестори, підрядники, постачальники, замовники (покупці) проектного продукту та інші, тому уважно треба ставитися до їх аналізу і прогнозування.

Існує багато класифікацій проектних ризиків – за фазами й етапами проектної діяльності, за можливістю учасників проектної діяльності впливати на чинники ризиків, за можливістю захисту від ризиків, залежно від джерела виникнення, за регулярністю.

Широко відома класифікація, що базується на реальній практиці господарської діяльності, під час якої виявлено так звані змішані ризики. Хоча ці ризики не перебувають у межах якогось одного класифікаційного критерію, їх обов'язково повинні враховувати всі учасники міжнародного проекту. До змішаної класифікації зараховують такі проектні ризики:

1) пов'язані з нестабільністю економічного законодавства, умов інвестування та використання прибутку;

2) зовнішньоекономічні – можливість введення обмежень на тор­гівлю й постачання, закриття кордонів;

3) несприятливі соціально-політичні зміни у країнах чи регіонах че­рез нестабільність політичної ситуації;

4) неповнота чи неточність інформації про динаміку техніко-економічних показників, параметри нової техніки й технології;

5) коливання ринкової кон'юнктури, цін, валютних курсів;

6) мінливість природно-кліматичних умов, можливість стихійних лих;

7) виробничо-технологічні – аварії й відмови устаткування, ви­робничий брак;

8) нечіткість цілей, відмінність інтересів і поведінки учасників реа­лізації міжнародного проекту;

9) неповнота чи неточність інформації про фінансовий стан і діло­ву репутацію підприємств-учасників (можливість неплатежів, банкрутств, невиконання договірних зобов'язань).

В окремих галузях економіки існують специфічні ризики. Наприклад, у нафтогазовидобувній промисловості особливу увагу звертають на геологічний ризик (ризик правильної оцінки запасів). У хімічній промисловості, чорній і кольоровій металургії, целюлозно-паперовій промисловості дуже високими є екологічні ризики.

Таким чином, невизначеність призводить до того, що уникнути ризику неможливо. Необхідно навчитися передбачати ризик, оцінюючи його розміри за допомогою різних методів, планувати заходи по його запобіганню, використовуючи різні засоби захисту і способи зниження ризику, та не перевищувати допустимих меж, тобто управляти ризиком в процесі виконання міжнародного проекту.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-03; просмотров: 104; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты