Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Управління запасами в системі матеріально-технічного забезпечення міжнародного проекту




Забезпечити безперервне виконання робіт за міжнародним проектом у встановлені терміни із запланованою якістю при мінімально можливих витратах на утримання запасів допомагає діюча система управління запасами.

Основні задачі, які вирішує система управління запасами:

1. Контроль рівня запасів (визначення граничного запасу) – проводиться по всім групам ресурсів й має за мету облік наявних ресурсів й визначення того моменту часу, коли запас стане граничним і потрібно здійснювати замовлення наступної партії ресурсів.

Граничний запас – мінімальна величина запасу ресурсу, при якій необхідне нове замовлення для його поповнення.

2. Визначення рівня резервного запасу для кожного ресурсу. Резервний запас – мінімальний запас ресурсів, що необхідний для безперервного забезпечення виробництва у випадку порушення ходу поставок у порівнянні з запланованим. На визначення величини резервного запасу впливає критичність ресурсу, умови поставок, наявність ризику.

3. Розрахунок оптимального розміру замовлення ресурсу спрямоване на мінімізацію сумарних витрат. Для оптимізації розміру поточних запасів використовується ряд моделей, серед яких найбільш розповсюджена “Модель економічного обґрунтування розміру замовлення”, згідно з якою розмір замовлення слід збільшувати до тих пір, доки зниження затрат на замовлення перевищуватиме збільшення витрат на зберігання:

, (8)

де Q - оптимальний розмір замовлення; S - обсяг виробничого споживання продукції в періоді, що розглядається; O - вартість виконання одного замовлення (витрати на розміщення замовлення, витрати по отриманню і перевірці товарів); C - вартість зберігання одиниці продукції в періоді, що розглядається (витрати по зберіганню, транспортуванню, страхуванню).

4. Визначення інтервалу часу між замовленнями – часу, протягом якого буде повністю витрачена одна партія замовлення:

, (9)

де - строк витрачання замовлення; Q - оптимальний розмір замовлення; P - очікуване денне споживання ресурсів.

Позитивний аспект наявності великого розміру запасів ресурсів в тому, що він забезпечить великий рівень обслуговування, дасть змогу уникнути проблем щодо витрат часу на поставки, що часто впливає на ефективність реалізації проекту. Негативний аспект полягає в тому, що наявність великої кількості запасів призводить до зниження якості та збільшення періоду руху ресурсів, омертвляння капіталу, який вкладений в ресурси.

Завдяки оптимізації можливо підтримувати граничний рівень запасу ресурсів при наявності резервного запасу, що дасть можливість зберегти високий рівень обслуговування при встановленому часі поставок з врахуванням можливих затримок.

Необхідність планування формування запасів залежить від тієї ролі, що вони відіграють у розподілі ресурсів по роботах міжнародного проекту. Кожний з видів запасів виконує визначені функції – транзитні запаси, лінійні запаси, попереджувальні запаси, серійні запаси, циклічні запаси, запаси безпеки.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-03; просмотров: 113; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты