Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Зоряні величини. Досить точні спектрофотометричні вимірювання можна провести лише для відносно невеликої кількості зір




 

Досить точні спектрофотометричні вимірювання можна провести лише для відносно невеликої кількості зір. Для інших не можна, бо мало до нас доходить світла. Результати цих досліджень показали, що зорі випромінюють не по закону Планка.

Для слабких зір деяке уявлення про розподіл енергії в різних частинах спектру можна одержати при допомозі світлофільтрів. Так отримують різні системи зоряних величин.

Зоряні величини одержані внаслідок застосування візуальних фотометрів, або окомірних оцінок називаються візуальними.

Зоряні величини одержані методом фотометричних вимірювань за допомогою несексибілізованих фотоплівок називаються фотографічними зоряними величинами.

Зоряні величини одержані застосуванням ортохроматичних (ізоортохроматичних) емульсій з спеціальним жовтим світлофільтром називаються фотовізуальними.

Найбільш точні сучасні методи визначення потоку випромінювання від зірок – фотоелектричні і фотографічні методи із застосуванням спеціальних свільтрофільтрів U, B, V , що відповідає вимірюванню потоку на трьох ділянках спектра: ультрафіолетовий (U), синій (В), жовтий (V-візуальний).

Для визначення зоряних величин порівнюються світлові потоки від досліджуваних зір і від зір прийнятих як стандартні.

Результати зоряної фотометрії можна використати для визначення температури зір. Така методика ґрунтується на тому, що положення максимуму випромінювання фактично колір зорі залежить від температури. В цій методиці беруть не довжину хвилі, на яку припадає максимум випромінювання, а деяку об’єктивну характеристику кольору зорі , яка називається показником кольору і встановлюють емпіричну залежність її від ефективної температури. Судити про колір можна порівнюючи потоки випромінювання в різних областях спектра. Показник кольору визначають як різницю між зоряними величинами, виміряними в двох будь-яких фотометричних системах, наприклад, фотографічний і фотовізуальний.

СІ = mpg - mpv

де mpg і mpv - фотографічна і фотовізуальна зоряна величина.

В системі U, B, V користуються двома показниками кольору: основним (U - B) і ультрафіолетовим (B - V).

Нуль шкали показників кольору, як і шкали зоряних величин вибирають довільно. Домовились, що показник кольору (B - V) дорівнює нулю для зірок класу АО. Тоді показник кольору зір гарячіших, ніж зорі класу А буде негативним, а показник кольору пізніших спектральних класів буде позитивним, бо вони краще випромінюють у видимій області спектру.

Розділ астрофізики, який вивчає показники кольору зірок називається колориметрією. Його метою є: вимірювання показників кольору різними методами і знаходження інших величин, які характеризують спектральний склад випромінювання зір, а також знаходження зв’язку між цими характеристиками і температурою.

Таблиця - Залежність між показниками кольору і спектральними класами

Спектральний клас Найважливіші особливості спектра Середній показник кольору Колір і температура, тис. º К
О Лінії поглинання Не+, Не, Н, іонізовані С, Si, N, O -0,3 Голубуватий 25-50
В Лінії нейтрального Не досягають найбільшої інтенсивності -0,2 Білий з голубуватим відтінком 15-25
А Лінії Н досягають найбільшої інтенсивності 0,0 Білий
F Лінії Н послаблюються, лінії Са+ і металів посилюються 0,4 Жовтувато-білі 7,5
G Інтенсивні лінії металів (Са+, Fе, Ті та ін.) 0,6 Жовті
К Лінії металів дуже інтенсивні. З’являються молекулярні смуги 1,0 Оранжевий
М Сильні смуги поглинання молекулярних сполук (особливо ТіО) 1,5 Червоний 2-3,5
С Молекулярні смуги поглинання Сr і його сполук (СО, СN) замість ТіО 1,5 Червоний 2-3,5
S Смуги поглинання ZrO 1,5 Червоний 2-3,5

Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-03; просмотров: 112; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты