Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Молочний Шлях. Будова Галактики




 

Найзагадковішим і прекраснішим на небі, мабуть, є Чумацький Шлях, що протягнувся подібно до намиста з коштовних каменів від одного краю неба до іншого. В давнину люди, дивлячись на цю картину, як і ми, дивувалися і захоплювалися цією красою. Не знаючи, що це може бути, вони давали незвичайні і деколи дивні пояснення Чумацькому Шляху.

Рисунок – Чумацький Шлях

Наприклад, при зародженні християнства люди вважали, що це дорога ангелів, по якій ті могли підійматися на небеса. Вони також думали, що цей отвір в небі дозволяє людям побачити, що знаходиться за небесним зведенням.

Галактику досліджують в R, інфрачервоному і -діапазонах випроміінювання. Розподіл водню в галактиці вивчають за спостереженнями радіохвиль.

Ценр Галактики знаходиться в Сузір’ї Стрільця, поблизу його межі з сузір’ям скорпіона. Центр Галактики закритий газопиловими хмарами. які послаблюють світло на 30m.

Галактичні координати.

Галактичний екватор – велике коло, яке проходить вздовж середини Молочного шляху. Галактичний екватор нахилений до небесного екватора під кутом 62,6° і перетинається з ним у галактичних вузлах. Висхідний вузол знаходиться в сузір’ї Орла ( ). Нисхідний( ) – у сузір’ї Однорога.

Площина галактичного екватора називається галактичною площиною.

галак.екватор
Г і Г’ – галактичні полюси. Північний полюс Г – у сузір’ї Волоса. Вероніки. південний – у сузір’ї Скульптора. Велике коло проведене через галактичні полюси називається колом широти. Широту позначають літерою b і відлічують від галактичного екватора.

Q
C
Г
Галактична довгота l вимірюється вздовж галактичного екватора з заходу на схід від точки С, що відповідає напряму на центр Галактики до кола широти світила. Ці координати обчислюють за екваторіальними координатами світила.

2. Вперше підрахунок зір до 14,5 зробив Гершель.

Приклад статичного підходу:

Г 
– кількість зір величина яких <=1– 13

– – кількість зір величина яких від 1m,0 до 2 m ,0 – 27.

– – кількість зір величина яких від 2n,0 до 3 m,0 – 60.

– Усіх зір до 4m,0 на небі є 500

– Усіх зір до 5m,0 на небі є 1600.

– Усіх зір до 6m,0 на небі є 4800

– Усіх зір до 10m,0 на небі є 350000

– Усіх зір до 20m,0 на небі є 1 млрд.

– Усіх зір до 25m,0 на небі є 30 млрд.

При вивченні структури Галактики використовують два підходи:

1) визначити кількість зір, видима зоряна величина яких у межах від m до m+1 (приріст кількості зір при зменшенні їх блиску на 1m (диференціальна функція блиску A(m))).

2) інтегральна функція блиску N(m), яка визначає у досліджуваній ділянці неба кількість зір від найяскравіших до третьої зоряної величини.

Очевидно. що А(m)=

– Функція А(m) функція зростає до m=21m, але темп цього зростання зменшується. Це вказує на нерівномірний розподіл зір в Галактиці. Згідно теореми Зелігера при рівномірному розподілі зір

Підрахунки зір на однакових за розмірами ділянках неба з різною галактичною широтою свідчать про те. що із віддаленням від Галактичного екватора кількість зір до заданої величини m зменшується. Згідно цих підрахунків 95% усіх зір Галактики розташованого у Молочному шляху.

Підрахунки показали, що Галактика подібна на велетенський диск діаметром приблизно 30 кПс, а це 190000 світлових років. Сонце знаходиться недалеко від галактичної площини на відстані 10 кПс (30000 св. р.) від центра Галактики. Галактика має складну спіральну структуру.

Розміри і будова нашої галактики

Чи відомо тобі, що галактика складається з 3 мільярдів зірок? Світло від Сонця доходить до Землі за 8 хвилин. А відстань від центру галактики до Сонця промінь світла пройде за 27 тисяч років. Галактика обертається навколо своєї осі подібно до колеса. Один повний оборот здійснюється за 200 000 000 років.

Ґрунтуючись на результатах своїх підрахунків, Гершель зробив спробу визначити розміри Галактики. Він довів, що наша зоряна система має кінцеві розміри і утворює свого роду товстий диск: у площині Чумацького Шляху вона тягнеться на відстань не більше 850 одиниць, а в перпендикулярному напрямі - на 200 одиниць, якщо прийняти за одиницю відстань до Сиріуса. За сучасною шкалою відстаней це відповідає 7300 х 1700 світлових років.

Ця оцінка в цілому, вірно, відображає структуру Чумацького Шляху, хоча вона вельми неточна. Річ у тому, що окрім зірок до складу диска Галактики входять також численні газопилові хмари, які ослабляють світло віддалених зірок. Перші дослідники Галактики не знали про цю поглинаючу речовину і вважали, що вони бачать всі її зірки.

Реальні розміри Галактики були встановлені тільки в XX в. Виявилось, що вона є значно плоскішим утворенням, ніж припускали раніше. Діаметр галактичного диска перевищує 100 тис. світлових років, а товщина - близько 1000 світлових років. На вигляд Галактика нагадує зерно чечевиці з потовщенням посередині.

Рисунок – Молочний Шлях


Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-03; просмотров: 201; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты