Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Організація роботи залізничних станцій




Загальні положення про станцію

Призначення та класифікація станцій. Станцією називається роздільний пункт, який має колійний розвиток та пристрої, що дозволяють виконувати певні технічні, вантажні, комерційні та пасажирські операції. При цьому до технічних операцій відносяться приймання, відправлення та пропуск поїздів, їх схрещення та обгони, розформування – формування составів, обробка окремих груп вагонів, причеплення вагонів до транзитних поїздів і їх відчеплення від них, підготовка і подача вагонів до вантажних пунктів і на під'їзні колії та їх прибирання з них, зміна локомотивів і локомотивних бригад. До технічних операцій відносяться також технічний огляд вагонів, їх ремонт, ремонт і екіпірування локомотивів, очистка, промивка та дезинфекція вагонів. До вантажних операцій відносяться: навантаження, вивантаження і перевантаження вантажів; сортування дрібних відправок і контейнерів. До числа комерційних операцій входять: приймання, зважування, зберігання і видача вантажів; оформлення перевізних документів, стягнення провізної плати; пломбування вагонів; забезпечення схоронності вантажів, що знаходяться на станції; огляд составів поїздів у комерційному відношенні. Пасажирські операції: організація посадки і висадки пасажирів; приймання, зберігання і видача багажу і ручної поклажі; завантаження і вивантаження багажу та пошти; продаж пасажирських квитків; обслуговування пасажирів на вокзалах.

Залізнична станція є виробничим відокремленим структурним підрозділом залізниці, який здійснюючи в регіоні своєї діяльності оперативно-господарське використання майна залізниці, забезпечує організацію перевезень пасажирів, вантажу, вантажобагажу і пошти, а також взаємодію та координацію виробничого процесу з іншими господарськими одиницями та функціональними структурними підрозділами апарату управління залізниці, державними органами прикордонного, митного та інших видів контролю при переміщенні через державний кордон осіб, транспортних засобів, вантажів і культурних цінностей.

В залежності від обсягів і складності виконання пасажирських, вантажних і технічних операцій залізничні станції поділяються на позакласні, I, II, III, IV та V класів.

За своїм призначенням і основним характером роботи, що виконується залізничні станції розподіляються на:

- пасажирські- станції, основним призначенням яких є обслуговування пасажирів прямого, місцевого та приміського пасажирського сполучення.

На пасажирських станціях виконуються операції з продажу проїзних документів та оформлення перевезення багажу, вантажобагажу, приймання, розформування, формування і відправлення пасажирських поїздів, технічне обслуговування і усунення виявлених несправностей пасажирських вагонів, зміна локомотивів і локомотивних бригад, обслуговування пасажирських поїздів.

- вантажні- станції, основним призначенням яких є виконання вантажної і комерційної роботи.

На вантажних станціях виконується приймання до перевезення, зважування, зберігання, навантаження, вивантаження, сортування і видача вантажів; переадресування вантажів, переробка контейнерів; оформлення перевізних документів; приймання, розформування, формування, комерційний огляд, технічне обслуговування і відправлення вантажних поїздів; інформування вантажовідправників і вантажоодержувачів про підхід, прибуття вантажів і подавання вагонів; виконання маневрової роботи з подавання (прибирання) вагонів на місця навантаження, вивантаження вагонів; обслуговування під'їзних колій підприємств; транспортно-експедиційне обслуговування;

- сортувальні- станції, основним призначенням яких є виконання операцій з розформування і формування поїздів відповідно до встановлених планом формування призначень; виконання операцій з пропуску поїздів без переробки і з частковою переробкою; технічне обслуговування, комерційний огляд составів поїздів і усунення виявлених несправностей вагонів; зміна локомотивів і локомотивних бригад. На сортувальних станціях формуються технічні маршрути, що прямують на великі відстані без переробки на попутних технічних станціях, дільничні, збірні, вивізні та передаточні поїзди, може виконуватися навантаження, вивантаження на місцях загального користування і під'їзних коліях;

- дільничні- станції, основним призначенням яких є формування, розформування дільничних і збірних поїздів; приймання, технічне обслуговування і комерційний огляд, відправлення транзитних вантажних поїздів; зміна локомотивів і локомотивних бригад; навантаження, вивантаження вантажів і обслуговування під'їзних колій підприємств; приймання і відправлення пасажирських поїздів;

Таким чином, основним призначенням сортувальних та дільничних станцій є виконання технічних операцій. Тому ці станції разом називаються технічними.

- проміжні -станції, основним призначенням яких є приймання, відправлення, обгін, схрещення і пропуск вантажних і пасажирських поїздів. На проміжних станціях можуть виконуватися вантажні операції на місцях загального користування (навантаження і вивантаження вантажів) і обслуговування залізничних під'їзних колій підприємств, відчеплення і причеплення вагонів від (до) збірних поїздів та операції, які пов'язані з перевезенням пасажирів. На окремих проміжних станціях здійснюються операції з формування поїздів, оборот приміських составів та інші технічні операції.

Станція, що розташована перед кордоном із суміжною державою і наступною за цією станцією є станція суміжної держави, називається прикордонноюстанцією.

Станція, що виконує, крім свого основного призначення, роботу з приймання - передачі вагонів, вантажів і пасажирів між суміжними державами в технічному і комерційному відношенні з виконанням прикордонного, митного, санітарно-карантинного і інших видів контролю є прикордонною передавальною станцією.

Варіант розміщення станцій на залізничному напрямку наведено на рисунку

 

Рисунок Розміщення станцій на напрямку

 

Сортувальні станції розміщують у пунктах масового зародження або погашення вагонопотоків, в пунктах злиття чи перетину залізничних ліній, або в великих транспортних вузлах. Відстань між сортувальними станціями залежить від розміщення виробничих сил та конфігурації залізничної мережі. Так на Донецькій залізниці, наприклад, де є дуже щільна залізнична мережа і масове навантаження вугілля сортувальні станції розташовуються на невеликій відстані (іноді менше ніж 100 км).

Між сортувальними станціями, як правило, розміщуються дільничні станції. Максимальна відстань між ними обумовлюються зміною локомотивних бригад. Оскільки безпосередньо в поїздці на локомотиві бригада повинна знаходитись біля 5 годин, то максимальна довжина залізничних ділянок між технічними станціями на одноколійних ділянках становить приблизно 150 км, а на двоколійних - 300 км.

Вантажні станції розміщують в великих містах, залізничних і транспортних вузлах, а також в районах де сконцентровано виробництво.

Пасажирські станції розміщують, як правило, в великих адміністративних, промислових та курортних центрах, в залізничних і транспортних вузлах.

Розташування проміжних станцій пов'язано з тяжінням до залізничної лінії промислових підприємств та сільськогосподарського виробництва.

Основні документи, що регламентують роботу станцій. Станція в своїй діяльності керується Конституцією і законами України "Про транспорт", "Про залізничний транспорт", "Про державний кордон України", Положенням про пункти пропуску через державний кордон, Статутом залізниць України, Правилами технічної експлуатації залізниць України, Правилами перевезень вантажів, Правилами перевезень пасажирів, багажу, вантажобагажу та пошти залізничним транспортом України, постановами Верховної Ради України, постановами і розпорядженнями Кабінету Міністрів України, Міжнародними угодами, нормативними актами Міністерства транспорту і зв'язку України і Укрзалізниці, залізниці та дирекції залізничних перевезень, іншими чинними законодавчими та нормативно-правовими актами. Основні напрямки господарської, економічної і соціальної діяльності станцій визначені у "Загальному положенні про залізничну станцію".

Положенням про залізничну станцію визначається:

- розподіл і призначення станцій за характером роботи, організація їх роботи;

- структура управління станцією;

- відповідальність права і обов'язки начальника станції.

Робота станції організовується на основі затвердженого технологічного процесу роботи станції або технології роботи збірних поїздів на проміжних станціях, єдиного технологічного процесу роботи залізничних під'їзних колій і станції примикання або інструкції про порядок обслуговування і організації руху на під'їзній колії, графіка руху поїздів, плану формування поїздів і місячних технічних норм навантаження і вивантаження, правил користування вагонами.

Технологічні процеси роботи станцій розробляються відповідно до вимог Типових технологічних процесів роботи станцій. Технологічний процес роботи станцій або технологія роботи збірних поїздів на проміжних станціях повинні передбачати впровадження передових технологій і прийомів праці, обчислювальної техніки, автоматизацію і механізацію виробничих процесів і бути направленими на освоєння обсягів перевезень з мінімальними витратами часу на виконання технологічних операцій при забезпеченні безпеки руху, охорони праці, збереження вантажів і рухомого складу.

Для кожного працівника станції на основі Довідника кваліфікаційних характеристик, типових посадових інструкцій, Технологічного процесу роботи станції або технології роботи збірних поїздів на проміжних станціях складаються:

для посадових осіб - посадові інструкції;

для робітників - виробничі інструкції.

Посадовими та виробничими інструкціями встановлюються конкретні обов'язки, права і відповідальність при виконанні працівником технологічних операцій. Для всіх професій, які є на станції розробляються інструкції з охорони праці.

Порядок використання технічних засобів станції встановлюється технічно-розпорядчим актом станції (ТРА), який регламентує безпечне і безперешкодне приймання, відправлення і пропуск поїздів через станцію, а також безпечне виконання маневрової роботи. ТРА станції складається у відповідності з вимогами Правил технічної експлуатації залізниць України, Інструкції з руху поїздів і маневрової роботи на залізницях України, Інструкції з сигналізації на залізницях України, Інструкції зі складання технічно-розпорядчих актів станцій.

2.1.3. Поїздопотоки та вагонопотоки станцій. Характер роботи станцій залежить від категорії поїздів та вагонів, з якими на ній виконуються ті, чи інші операції. В залежності від цих операцій розрізняють наступні категорії поїздів:

транзитні без переробки - поїзди з якими після прибуття виконують технічні та комерційні операції і відправляють зі станції тим же складом, тобто з такими поїздами не виконуються маневри по зміні їх составів. В деяких випадках по технічним чи комерційним несправностям від транзитних поїздів можуть відчіплятись окремі вагони;

транзитні з частковою переробкою - поїзди, з якими після прибуття виконують технічні та комерційні операції, в тому числі маневри по відчепленню і причепленню груп вагонів і відправляють зі станції з частково зміненим составом;

поїзди, що прибувають у розформування - поїзди, з якими після прибуття виконують технічні та комерційні операції, в тому числі операції по повному розформуванню їх составів;

свого формування - поїзди, що сформовані на даній станції, з якими перед відправленням виконують технічні та комерційні операції.

Відповідно розрізняють вагонопотоки станцій:

транзитні без переробки - прибувають у складі транзитних поїздів без переробки та у складі ядра (тобто основної групи) транзитних поїздів з частковою переробкою.

транзитні з переробкою - прибувають у складі поїздів, що прибувають у розформування та у відчіпляємих груп від транзитних поїздів з частковою переробкою. Після виконання технічних та комерційних операції транзитні вагони з переробкою відправляються зі станції у складі поїздів свого формування та у складі причіпляємих груп до транзитних поїздів з частковою переробкою.

місцеві - вагони з якими окрім технічних та комерційних операції на станції виконуються вантажні операції.

Структура управління станцією. Керівництво станцією здійснює начальник станції права та обов'язки якого визначені у Загальному положенні по залізничну станцію. Повноваження трудового колективу станції реалізується загальними зборами (конференцією). Взаємовідносини трудового колективу станції з адміністрацією регламентуються чинним законодавством, Загальним положенням про залізничну станцію та колективним договором.

Начальник станції виконує наступні обов'язки:

- самостійно вирішує питання діяльності станції, за винятком тих, що віднесені чинним законодавством до компетенції залізниці та дирекції залізничних перевезень;

- діє на підставі доручення від імені залізниці, представляє її та станцію в цсіх установах та організаціях, в митних, санітарно-карантинних та інших органах державного контролю з правом підписання документів;

- укладає на підставі доручення від імені залізниці договори, видає доручення і підписує грошові документи;

- контролює роботу та виконання посадових обов'язків, аналізує виробничі показники та забезпечує вимоги охорони праці працівників станції;

- розслідує випадки порушень нормальної роботи станції, Правил технічної експлуатації залізниць, інструкцій і наказів, розробляє заходи по їх запобіганню;

- забезпечує поліпшення умов праці, виконання трудового законодавства, правил і норм охорони праці та виробничої санітарії, підвищення культури виробництва;

- розподіляє обов'язки між посадовими особами;

- призначає на посаду та звільняє з посади працівників згідно з затвердженою номенклатурою посад та штатним розписом на станціях позакласних, I та II класу; подає подання начальнику дирекції на прийняття, переміщення та звільнення працівників на станціях III, IV та V класу;

- у межах своєї компетенції видає накази та розпорядження, які є обов'язковими для виконання всіма працівниками станції, вживає заходи до заохочення працівників станції;

- накладає дисциплінарні стягнення на працівників станції за порушення трудової і виробничої дисципліни, вживає заходи до усунення порушень норм чинного законодавства, нормативних актів, наказів і розпоряджень Міністерства транспорту та зв'язку, Укрзалізниці, залізниці, дирекції залізничних перевезень;

- погоджує питання, які стосуються забезпечення роботи станції, перспективних і річних планів розвитку, впровадження нової техніки, удосконалення технології роботи, будівництва та реконструкції підприємств інших служб в межах станції.

В оперативному підпорядкуванні начальника станції знаходяться працівники всіх служб, які обслуговують рухомий склад та пристрої, що розміщені на території станції.

Керівництво станцією забезпечується начальником станції через апарат, організаційна структура якого затверджується начальником залізниці або начальником дирекції залізничних перевезень. Розподіл обов'язків між керівниками станції і порядок їх підпорядкування встановлюється начальником станції.

На сортувальних станціях позакласних і I класу для керівництва виробничо-господарською діяльністю призначаються також заступники начальника станції по оперативній і технічній частині, а також головний інженер станції. На станціях I класу штатна посада головного інженера передбачається у випадку, коли середньодобова переробка вагонів перевищує 1250 вагонів. На головних інженерів покладені обов'язки по розробці технологічних процесів, контролю за їх виконанням, тематичному і оперативному аналізу роботи, розробці і впровадженню заходів по покращенню використання і підсиленню технічних засобів, забезпеченню техніки безпеки і безпеки руху.

Керівництво пасажирськими, вантажними і дільничними станціями позакласними і I класу виконується начальником станції і його заступниками. На позакласних пасажирських і вантажних станціях призначається головний також інженер.

При значному обсязі вантажної роботи (понад 900 тис. т на рік) на станціях призначається заступник начальника станції по вантажній і комерційній роботі.

На проміжних станціях II та III класу призначають начальника станції і його заступника, а на станціях IV та V класу лише начальника станції.

На сортувальних, пасажирських та великих вантажних та дільничних станціях здійснюється оперативно-диспетчерське управління роботою. Оперативною управління роботою станції здійснює маневровий диспетчер (ДСЦ), а на невеликих станціях, де посада маневрового диспетчера відсутня, його функції виконує черговий по станції (ДСП). На двосторонніх сортувальних станціях в кожній системі працює свій ДСЦ, а узгоджує роботу сортувальних систем, розподіляє роботу між ними, узгоджує роботу станції з прилеглими дільницями та локомотивним депо станційний диспетчер (ДСЦС).

На маневрового диспетчера покладені наступні обов'язки:

- забезпечення раціонального розподілу роботи між маневровими районами;

- координація діяльності усіх підрозділів станції;

- формування поїздів у повній відповідності до плану формування поїздів;

- складання оперативних планів роботи разом з черговим по дирекції (ДНЦО), черговим по локомотивному депо, змінним майстром у пунктах технічного обслуговування;

- забезпечення виконання змінних планів по формуванню і розформуванню поїздів, подаванню і прибиранню вагонів.

На станціях з великим обсягом вантажної роботи для якісного забезпечення подавання вагонів до вантажних пунктів і збирання вагонів з них може бути введена посада маневрового диспетчера з місцевої роботи (ДСЦМ). В оперативному порядку він підпорядковується станційному (маневровому) диспетчеру.

Операції по прийманню, відправленню і пропуску поїздів, по пропуску поїзних локомотивів з депо під поїзди і від поїздів у депо, по виконанню маневрових пересувань у межах

свого району здійснюються одноособово черговим по станції (ДСП), на окремих станціях - черговим по парку.

Розпорядження чергового по станції, які спрямовані на забезпечення своєчасного і безпечного приймання, відправлення і пропуску поїздів, на виконання маневрових пересувань є обов'язковими для працівників всіх служб, що пов'язані з підготовкою, прийомом і відправленням поїздів і виконанням маневрових пересувань.

Для оперативного керівництва роботою станції, обліку, контролю і аналізу виконання змінного завдання і технологічного процесу станційним (маневровим) диспетчером у процесі чергування ведеться графік виконаної роботи. На двосторонніх сортувальних станціях графік виконаної роботи ведеться по кожній системі окремо.

Структура оперативного керівництва роботою станції залежить від обсягу і характеру роботи, колійного розвитку та технічного оснащення станції.

На сортувальних станціях організуються центральні пункти управління з розміщенням в них робочих місць станційного та маневрового диспетчерів, чергових по станції та гірці, станційного технологічного центру обробки поїзної інформації та перевізних документів (СТЦ), чергового по локомотивному депо і старшого змінного вагонного майстра. Розміщувати такий пункт управління рекомендується в районі найбільш інтенсивної поїзної та маневрової роботи.

Маневрову роботу безпосередньо виконують маневрові бригади під керівництвом складача поїздів. В маневрову бригаду входять складач поїздів, його помічник, а також оператори постів централізації, сигналісти, чергові стрілочних постів, регулювальники швидкості руху вагонів.

На окремих станціях в залежності від місцевих умов за розпорядженням начальника дирекції залізничних перевезень маневрову роботу може виконувати один складач поїздів.

Для забезпечення злагодженості в роботі по прийманню, відправленню поїздів, розформуванню і формуванню составів на станціях створюються єдині зміни. Склад єдиних змін затверджується начальником станції за погодженням з керівниками відповідних виробничих підрозділів. Керівником єдиної зміни є станційний (маневровий) диспетчер.

У склад єдиної зміни включаються працівники станції, локомотивного господарства, пунктів технічного та комерційного обслуговування вагонів, працівники механізованої дистанції вантажно-розвантажувальних робіт, пунктів перевантаження, енергодільниці, працівники дистанцій колій, сигналізації та зв'язку.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-03; просмотров: 597; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты