Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Тема 2.Патенти




Оформлення прав на винахід здійснюється шляхом одержання авторського посвідчення, чи патенту. Авторське посвідчення засвідчує визнання пропозиції винаходом, пріоритет винаходу й авторство особи на отриманийєю винахід. Воно має територіальну дію, тобто винахід, засвідчуваний їм, не може безперешкодно і безкоштовна використовуватися й в інших країнах, якщо воно там не запатентовано.

Патент — це документ, що засвідчує авторство і надає його власнику виключне право на винахід. Під цим мається на увазі, що ніхто не використовує винахід без згоди власника патенту. Власне кажучи патент — це титул власника на винахід, що підкріплюється промисловим чи зразком реєстрацією товарного знаку. Згода на використання винаходу виражається шляхом видачі (продажу) ліцензії на часткове використання чи повну передачу патентних прав.

В Україні всі питання патентного захисту регулюються Українським патентним відомством (Укрпатент). УкрпатентУкраїни (відповідно до Закону «Об охороні прав на промислові зразки») здійснює єдину політику в галузі охорони об'єктів промислової власності в Україні, приймає до розгляду заявки на винаходи, корисні моделі і промислові зразки, здійснює державну реєстрацію, видає патенти, публікує офіційні зведення, видає патентні правила і т.ін.

Закон про патенти визначає терміни дії патентів, що залежать від виду промислової власності, що представляється на державну реєстрацію. Патент на винахід діє протягом 20 років, вважаючи з дати надходження заявки в Укрпатент України. Свідчення на корисну модель діє протягом п’яти років. Причому по клопотанню патентовласника воно може бути продовжено Укрпатентом, але не більше ніж на три роки. Патент на промисловий зразок діє протягом 10 років і може бути також продовжений, але не більше ніж на п'ять років. Закон України визначає сукупність критеріїв патентоспроможності об'єктів промислової власності. Під ними розуміються умови, яким повинний задовольняти даний об'єкт для одержання його творцем охоронного патенту.

Корисним моделям правова-охорона надається, якщо вони є новими і промислово застосовними. Як і винаходи, корисна модель є нової, якщо сукупність її істотних ознак не відома з рівня техніки. Під рівнем техніки для корисної моделі розуміються, що стали загальнодоступними до дати пріоритету корисної моделі опубліковані у світі свідомості про засоби того ж призначення, що і заявлена корисна модель, а також свідомості про їхнє застосування в Україні. У рівень техніки для корисної моделі включаються також усі видані в Україні заявки на винаходи і корисні моделі (за умови їх більш раннього пріоритету) і вже запатентовані винаходи і корисні моделі. Поняття промислової застосовності трактується стосовно корисної моделі так само, як і до винаходу.

Промисловому зразку, під яким розуміється художньо-конструктивне рішення виробу, що визначає його зовнішній вигляд, надається правова охорона, якщо він є новим, оригінально і промислово застосовним. Новим промисловий зразок визнається в тому випадку, якщо сукупність його істотних ознак, що визначають естетичні і (чи) ергономічні особливості виробу, не відома зі відомостей, що стали загальнодоступними у світі до дати пріоритету промислового зразка.

Патент видається автору даного об'єкта промислової власності: фізичним і (чи) юридичним особам (за умовиїхньої згоди), що зазначені автором (авторами) чи його (їх) правонаступником у заяві, поданій до моменту реєстрації об'єкта; роботодавцю, якщо об'єкт створений працівником у зв'язку з виконанням їм своїх службових обов'язків чи отриманого від роботодавця конкретного завдання і за договором між ними, і іншого не передбачено.

Якщо патент видається роботодавцю, то автор має право на винагороду, розмірно вигоді, що отримана роботодавцем чи могла б бути їм отримана при належному використанні об'єкта промислової власності. Це також має місце при передачі роботодавцем права на одержання патенту іншой особі, прийнятті роботодавцем рішення про збереження відповідного об'єкта в таємниці чи неотриманні патенту роботодавцем за поданою заявкою по залежним від нього причинам.

Законом визначений зміст дій, не визнаних порушенням виключного права патентовласника. Сюди входить:

Ліцензійний договір підлягає реєстрації в патентному відомстві і без реєстрації вважається недійсним. Фізична чи юридична особа, винна в порушені Закону про патенти, зобов'язана відшкодувати патентовласнику заподіяні збитки відповідно до цивільного законодавства України.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-03; просмотров: 98; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты